«Ανώμαλη» προσγείωση για το Μακεδονικό στην Κέρκυρα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Ανώμαλη» προσγείωση για το Μακεδονικό στην Κέρκυρα

Αυτό που φοβόμαστε έγινε. Με αεροσκάφος που έφερε το όνομα και τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προσγειώθηκε τελικά το Σάββατο 27 Ι...


Αυτό που φοβόμαστε έγινε. Με αεροσκάφος που έφερε το όνομα και τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προσγειώθηκε τελικά το Σάββατο 27 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι μαζί με την αντιπροσωπεία της χώρας του για τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των 56 χωρών του ΟΑΣΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε «κατ' εξαίρεση άδεια» στο σκοπιανό κυβερνητικό αεροσκάφος με τα διακριτικά «MKD» (Makedonija) για διέλευση από τον ελληνικό εναέριο χώρο και προσγείωση στο νησί των Φαιάκων προκειμένου ο κ. Μιλόσοσκι να παραστεί στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά αλλαγή της πάγιας πρακτικής που ακολουθείται από τις ελληνικές αρχές να απαγορεύεται η διέλευση και προσγείωση αεροσκαφών από τη γειτονική χώρα που αναγράφουν τη λέξη «Μακεδονία».
Θυμίζω ότι σε ανάλογη περίπτωση δεν επετράπη στον κ. Τσερβέρνκοφσκι να έρθει στην Ελλάδα με τα διακριτικά και τα εθνόσημα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μήπως έχουμε αλλάξει την εξωτερική μας πολιτική όσον αφορά το Μακεδονικό και δεν το ξέρουμε;
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο», ενώ επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος: «Πώς οδηγηθήκατε σε αυτήν την απόφαση δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας επώδυνων τετελεσμένων στο θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας;»
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι εφόσον αυτός είναι «Μακεδόνας» κανείς δεν πρέπει να πονηρεύεται για μία απλή εξαίρεση και ότι πρέπει να μην είμαστε «μικρόκαρδοι».
Ο κ. Πρωθυπουργός θα όφειλε να γνωρίζει ότι οι σκοπιανοί αυτή την κίνηση την εκλαμβάνουν μάλλον ως ευκαιρία να την προβάλλουν σαν μία de facto παραχώρηση της ονομασίας. Στις διεθνείς σχέσεις ό,τι γίνεται αποτελεί προηγούμενο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως δεδομένο οι ενδιαφερόμενοι: Ο κ. Μιλόσοσκι και οι συνοδοί του πάτησαν στο ελληνικό έδαφος με τα εθνικά διακριτικά εναντίον των οποίων υποτίθεται ότι διαπραγματευόμαστε. Και αυτό τους συμφέρει να το αντιλαμβάνονται σαν παραχώρηση της Ελλάδας που συνιστά τετελεσμένο.
Επιχειρηματολογεί το υπουργείο εξωτερικών πως η συνάντηση του ΟΑΣΕ «είναι πολύ σοβαρή» για να φέρει ενοχλητικά προσκόμματα η οικοδέσποινα κυρία Μπακογιάννη. Μα το ότι η συνάντηση είναι όντως σοβαρή είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην κάνει η χώρα μας ούτε ένα βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πολιτική της.
Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν «εξαιρέσεις» όταν πρόκειται για θέσεις. Αλλιώς σύμμαχοι και εχθροί δεν μας παίρνουν στα σοβαρά.
Κλείνοντας, να θυμίσω στους συμβουλάτορες του πρωθυπουργού αλλά και στον ίδιο ότι στην εξωτερική πολιτική ποτέ δεν απέδωσε η «μεγαλοκαρδία» αλλά οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η σθεναρή στάση. Ενώ τα όποια λάθη –ακόμα και στις λεπτομέρειες ή τους ελιγμούς- υπονομεύουν το ίδιο το μέλλον του Ελληνισμού στη Μακεδονία μας αλλά και αλλού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑΣ
Καθηγητής – Ιστορικός
Από http://www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου