"Πράσινο" αντάρτικο στα μέτρα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

"Πράσινο" αντάρτικο στα μέτρα

Της Λώρας Ιωάννου Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν οι πολίτες στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση... Η πρώτη σοβαρή ήττα ήρθε από τη...


Της Λώρας Ιωάννου
Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν οι πολίτες στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση...

Η πρώτη σοβαρή ήττα ήρθε από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με “θύμα” την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Η κ. Κατσέλη αναγκάστηκε πέντε λεπτά προτού… σφυρίξει τη λήξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου να αποσύρει την επίμαχη διάταξη για τα φάρμακα.
Οι πιέσεις που είχε δεχτεί από νωρίς το πρωί ήταν ασφυκτικές, όπως και το μήνυμα που της διαβιβάστηκε: ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές θα καταψήφιζαν τη συγκεκριμένη διάταξη στην ολομέλεια της Βουλής! Στο ενδεχόμενο να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση από τους ίδιους τους βουλευτές της, η κ. Κατσέλη έκανε πίσω…
Η υποχώρηση της υπουργού Οικονομίας έκανε έξαλλο τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, οι φωνές του οποίου ακούστηκαν μέχρι τον διάδρομο. “Έχω 160 βουλευτές, και δεν μπορώ να περάσω ένα νομοσχέδιο;” Φώναζε, αποδοκιμάζοντας τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη επειδή δεν κατάφερε να “μαζέψει” τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
Η είδηση έφτασε αστραπιαία στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, αφήνοντας άφωνο το σύνολο των υπουργών. “Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα συγχαρητήρια δέχτηκε προχθές -κατά τη διάρκεια του υπουργικού- η Λούκα επειδή εισηγήθηκε τη διάταξη με τα φάρμακα. Όλοι την επαινούσαμε επειδή θα έπεφταν οι τιμές των φαρμάκων κατά 20%”, έλεγε, έκπληκτος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης! Με αυτή την εντύπωση έμειναν τουλάχιστον οι υπουργοί. Διότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ξεσήκωσαν τον κόσμο για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο μέτρο κατάλαβαν το αντίθετο: ότι οι πολίτες θα πλήρωναν ακριβότερα τα φάρμακα!
Η αλήθεια είναι ότι η Βάσω Παπανδρέου πρωτοστάτησε στο “αντάρτικο” για το σύνολο των οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. “Βλέπατε το σπίτι μας να καίγεται, και εσείς αλλάζατε διακόσμηση. Αντί να το σώσουμε, το αφήσαμε να καεί!” είπε η κ. Παπανδρέου, υιοθετώντας επί λέξει την επιχειρηματολογία της ΝΔ. “Εφόσον θα παίρναμε τέτοια μέτρα, έπρεπε να τα είχαμε πάρει από τον Οκτώβριο. Έτσι θα αναγκαζόμασταν να κόψουμε λιγότερο τους μισθούς των υπαλλήλων και δεν θα είχαμε ανεβάσει τα spreed στα ύψη”, φέρεται να είπε η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών.
Μήνυμα καταψήφισης της διάταξης για τα φάρμακα έστειλε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης. “Να αποσυρθεί η διάταξη για τα φάρμακα, και μη μας λέτε εδώ ότι υποστηρίζουμε τις φαρμακοβιομηχανίες. Στηρίζει ο κόσμος τα μέτρα, αλλά θέλει και δικαιοσύνη, και θα τη δει όταν υπάρξουν συγκρούσεις”, είπε.
Ποιο είναι το μυστικό της συγκεκριμένης διάταξης που αποσύρθηκε; Ότι, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η τιμή του κάθε φαρμάκου θα διαμορφωνόταν με βάση τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης, γεγονός που θεωρήθηκε ότι θα επιβάρυνε τις τιμές περισσότερο από το ισχύον καθεστώς. Γιατί; Επειδή μέχρι σήμερα οι τιμές καθορίζονται με γνώμονα τις 3 χαμηλότερες τιμές των χωρών της ΕΕ, δηλαδή ανάμεσα σε 27 χώρες (πολύ περισσότερες από τις χώρες της ευρωζώνης).
Η Λούκα Κατσέλη το απέσυρε μεν, αντέδρασε δε: “Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι εθνικό ζήτημα. Δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε κυβερνητικό. Τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν πρέπει να το κάνουμε. Δεν έχω πρόβλημα να το αποσύρω και να το φέρω την επόμενη εβδομάδα, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι καθημερινά τα ταμεία χάνουν 2,7 εκ. ευρώ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μύριζε μπαρούτι από το μεσημέρι. Κορυφαία στελέχη άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. “Εμείς στηρίζουμε τα μέτρα, αλλά δεν ξέρουμε αν τα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ”, είπε ο Γιώργος Φλωρίδης. “Αν τα λέγαμε προεκλογικά αυτά τα μέτρα, θα κερδίζαμε την αξιοπιστία του κόσμου”, είπε ο Έκτορας Νασιώκας. “Το 7% που περικόπτεται στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ανοίγει τον δρόμο για να πέσει τσεκούρι και στον ιδιωτικό τομέα”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούκος.
Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν!
Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν… Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα με τη μορφή του κατεπείγοντος!
“Ναι, είναι μόνιμα μέτρα, γιατί, σε αντίθεση με τα μέτρα της ΝΔ, δεν είναι μέτρα που ισχύουν φέτος και όχι του χρόνου. Όταν η κυβέρνηση βρίσκεται στη δύσκολη θέση να περικόψει μισθούς και επιδόματα, λέει ναι, όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει ένα μέρος αυτών που χάθηκαν”.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους ετοιμάζουν απεργίες και διαδηλώσεις. “Οι πιστωτές, όταν τους λέμε πως θα μειώσουμε δαπάνες και ελλείμματα, μας απαντούν: ʽΝα τα δούμε πρώτα και μετά μιλάμεʼ. Δεν υπάρχει, συνεπώς, περιθώριο αλλαγών ούτε να κάνουμε πίσω από τους στόχους που έχουμε βάλει.”
Ταυτόχρονα, φρόντισε να κατηγορήσει για άλλη μία φορά τη ΝΔ, επιρρίπτοντάς της τις ευθύνες για τα χάλια της οικονομίας. “Ήδη, με την ανακοίνωση των μέτρων, υπάρχει σαφής βελτίωση στο διεθνές κλίμα. Όμως λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας που έχει η χώρα από τις πράξεις και τις παραλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, υπάρχει αμφισβήτηση αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσεις τις εξαγγελίες που έκανε. Γιʼ αυτό είναι απαραίτητο το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων”, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Χαμόγελα στη ΝΔ
Ενθουσιασμός επικρατούσε χθες στη Ρηγίλλης. Η σκληρή δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ικανοποίησε απόλυτα τόσο την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και τους ψηφοφόρους της παράταξης. Λιγότερο ικανοποιημένο εμφανίστηκε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Η αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά “Δεν απολογούμαι για κανέναν” εκλήφθηκε από τους καραμανλικούς βουλευτές ως σαφή αιχμή, ότι η νέα ΝΔ δεν έχει σκοπό να καλύψει τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή. Εξ ου και μία ομάδα καραμανλικών βουλευτών έκανε την εμφάνισή της στην ολομέλεια της Βουλής στηρίζοντας την πενταετία 2004-2009.
Από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου