Δ. Χριστόφιας: Η Τουρκία να περάσει από τα λόγια στις πράξεις - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Δ. Χριστόφιας: Η Τουρκία να περάσει από τα λόγια στις πράξεις

«Λύση το συντομότερο δυνατό» στο Κυπριακό ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως ότι «η δική μας πα...


«Λύση το συντομότερο δυνατό» στο Κυπριακό ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως ότι «η δική μας πατρίδα είναι κατεχόμενη, το 37% του εδάφους μας κατέχεται παράνομα».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να τερματιστεί ο εποικισμός και να επανενωθεί η Κύπρος». Επικρίνοντας την Άγκυρα για τη στάση της, πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θέλουν λύση μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. «Εγώ θα ήθελα λύση χθες» συνέχισε.
«Χρειαζόμαστε ισορροπημένη, λειτουργική λύση, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κύπριους», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για το περιουσιακό κάνουν λόγο για «συνολική ανταλλαγή», χωρίς να σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με την εδαφική πτυχή και το θέμα των εποίκων, κάτι που απορρίπτει η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για τις δικές του προτάσεις που «θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία και θα συμβάλλουν στην επίλυση», καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την τουρκική πλευρά να αλλάξουν στάση και να αποδεχτούν το τρίπτυχο των προτάσεών του. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόταση για το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που φέρεται ότι διατύπωσε ο κ. Ντάουνερ, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του κ. Έρογλου, περί «εξαντλήσεώς» του στο Κυπριακό από τις θέσεις Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε ότι ο κ. Ντάουνερ ούτε δυο χρόνια έχει σ’ αυτή τη θέση, ενώ ο ΟΗΕ ασχολείται με την Κύπρο περισσότερα από 40 χρόνια, θυμίζοντας ότι τον διόρισε ο Γ.Γ. για μια συγκεκριμένη αποστολή.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης ανέφερε ότι «εάν βρεθούμε κοντά σε λύση στα θέματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του κράτους, τότε μπορεί να γίνει μια διεθνή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα εμπλεκόμενα μέρη, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δυο κοινότητες, για να συζητηθούν οι πτυχές του Κυπριακού που αφορούν τις διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις», σημειώνοντας ότι και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει την ίδια άποψη.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε στη συνέχεια με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ, θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου