Θα αποτολμήσει η Κυβέρνηση την μοιρασιά της Ελληνικής Θάλασσας με τούς Τούρκους; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Θα αποτολμήσει η Κυβέρνηση την μοιρασιά της Ελληνικής Θάλασσας με τούς Τούρκους;

Γράφει ο Γιώργος Κακαρελίδης Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του άρθρου αυτού...! Δυστυχώς η Ελλάδα πλέον βρίσκεται λίγες «μέρες» πριν από την ε...


Γράφει ο Γιώργος Κακαρελίδης
Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του άρθρου αυτού...!

Δυστυχώς η Ελλάδα πλέον βρίσκεται λίγες «μέρες» πριν από την εκχώρηση στους Τούρκους, κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται επίσημα από τις Συνθήκες του Μοντραί (1932), της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων (1947) και βεβαίως από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Ενώ δηλαδή τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος, το δικαίωμα χωρικών υδάτων και Αλιευτικής Ζώνης στα 12 μίλια, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στα 200 μίλια, είναι νομικά κατοχυρωμένα, και για όλους δεσμευτικά η Τουρκία συνεχώς ροκανίζει στην πράξη τα όρια αυτά δοκιμάζοντας το εύρος υποχώρησης της Ελλάδος.
Πράγματι σ’ όλους τούς εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς όπως ICAO, ΕΕ αλλά και σε επίπεδο κρατών, η Τουρκία συνεχώς παρεμβαίνει και επιτυγχάνει να μην δημιουργηθούν γενικευμένες πρακτικές υιοθέτησης και εφαρμογής των δικαιωμάτων, όπως κανονικά προβλέπουν οι Συνθήκες.
Έτσι καμία ελληνική κυβέρνηση, κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90, δεν ενεργοποίησε ποτέ τα 12 μίλια και την ΑΟΖ, αλλά αποδέχθηκαν εν τοις πράγμασι να μην θέσουν το ζήτημα αυτό στην Τουρκία (η οποία βέβαια άσκησε το δικαίωμα της και όρισε ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα με Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία).Το μόνο που μονότονα τούς επετρέπετο να θέτουν ήταν ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδος, μιας παρωχημένης και υπερκερασμένης από την ΑΟΖ έννοιας και διαφοράς. Ακόμα και η Κύπρος που ζητούσε συνεχώς από την Ελλάδα (εδώ φαίνεται ο πατριωτισμός αυτών που ζητούν από τον Λαό να φέρεται ως ..πατριώτης αλλά μόνο για να δώσει λεφτά) συνάντησε πλήρη άρνηση.
Μόνο πρόσφατα η κυβέρνηση Καραμανλή έβγαλε από το ψυγείο την ΑΟΖ σε σχέση με την Αλβανία και την Αίγυπτο, χωρίς όμως να «τσιμεντάρει» την συμφωνία με την Αλβανία συνδυάζοντάς την με την προσχώρηση της, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ ή Σέγκεν. Ούτε βέβαια να επιβάλει στην Αίγυπτο ότι το Καστελλόριζο (γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της Τουρκίας) έχει ως Ελληνική Επικράτεια, αλλά και ως μέλος της ΕΕ, ΑΟΖ.
Αποτέλεσμα η Τουρκία - μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, και ανέμισαν διεθνώς τα περί μειωμένης Εθνικής Κυριαρχίας - να «πείσει» την Αλβανία να κηρύξει αντισυνταγματική την συμφωνία, να πάρει διευκολύνσεις ελλιμενισμού τού στόλου της, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις περί ΑΟΖ με την Αίγυπτο (παρ’ ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα λόγω Καστελόριζου), να πάρει από την ομόδοξη Σερβία τα Δημόσια Έργα και να σφίγγει οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά την θηλιά γύρω από την Ελλάδα.
Τούτων δοθέντων αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έπιασε ξαφνικά πρεμούρα τους Τούρκους, στο να έλθουν στις 22 Οκτώβρη με Ερντογάν και Νταβούτογλου, για να παρακολουθήσουν Συνέδριο για τις ….κλιματικές αλλαγές (που όμως δεν αποδεικνύονται επιστημονικά) και να συνομιλήσουν με την Μπιρμπίλη. Αλλά ενορχηστρώνουν με όλα τους τα μέσα και προβάλλουν παντού την δήθεν άρση του casus belli (που μόνοι τους επέβαλλαν !! αλλά και δεν τους στοιχίζει τίποτε) με αντίστοιχη άρση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος που θα της στοιχίσει τραγικά πολλά.
Και ευθύς αμέσως (όχι αργότερα) η Θουκυδίδεια Εξωτερική Πολιτικής της Τουρκίας, θα αναγκάσει την, λεγομένη, Κυβέρνηση τού Μνημονίου και σε άλλες υποχωρήσεις από την Κύπρο μέχρι την Θράκη.
Εκτός αν ο Λαός σταματήσει την επικίνδυνη κατηφόρα της Κυβέρνησής του, την προσεχή Κυριακή.
--Ο κ. Γιώργος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική Έρευνα & Στατιστική ΤΕΙ Πατρών
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου