Σκοπιανό: Ελλάς - Βουλγαρία, συμμαχία(;)... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σκοπιανό: Ελλάς - Βουλγαρία, συμμαχία(;)...

Γράφει ο Μακεδών Οι Βούλγαροι πολιτικοί, έχοντες μόνον 20ετή εμπειρία κοινοβουλευτισμού, μας δίνουν μαθήματα ορθής πολιτικής, τα ...


Γράφει ο Μακεδών

Οι Βούλγαροι πολιτικοί, έχοντες μόνον 20ετή εμπειρία κοινοβουλευτισμού, μας δίνουν μαθήματα ορθής πολιτικής, τα οποία όμως απορρίπτουμε...!

Δυστυχώς, η ελληνική πολιτική επί των εξωτερικών υποθέσεων εξακολουθεί την διεκπεραίωση απλώς του σκοπιανού ζητήματος, αρνούμενη να πάρει τις σωστές θέσεις και στηριζόμενη στην πεπατημένη. Και όμως, η Βουλγαρία -η οποία δέχεται και αυτή εδαφική επιβουλή από τη «Μακεδονία του Αιγαίου» που εμπνεύσθηκε ο κ. Σόρος και οι συν αυτώ- είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει ορθή πορεία.

Ποια είναι η διαφορά; Το ομολογούν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των Σκοπίων με τις δηλώσεις τους.  Ότι το πρόβλημα του κράτους τους με την Βουλγαρίαέγκειται στη μη διατήρηση της «καλής γειτονίας» -την οποία απαιτεί η Βουλγαρία-, ενώ με την Ελλάδα υπάρχει μόνο «διαφωνία για το όνομα».Το άρθρο 14 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπογράψαμε με τα Σκόπια, λέγει: «Τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φιλικών και καλής γειτονίας σχέσεων μεταξύ τους (…)».

Οι δε «σχέσεις καλής γειτονίας», δεν περικλείουν μόνον την διαφορά του ονόματος -την οποία κακή τη μοίρα της Ελλάδας αποδέχθηκαν οι πολιτικοί μας ως μοναδική- αλλά την υπηκοότητα των Σλάβων και Αλβανών πολιτών του κράτους, την γλώσσα, αλλά και αποφυγή κάθε ενέργειας που θα προκαλεί, όπως φερ’ ειπείν η ανάρτηση χαρτών στα σχολεία με την «Αιγαιακή Μακεδονία» να εξικνείται ακόμη και μέχρι τα άκρα της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους.
Πλήθος επιχειρημάτων υπάρχουν που θα υποχρέωναν τους Σκοπιανούς σε αλλαγή της στάσης τους, τα οποία οι διατελέσαντες πολιτικοί προϊστάμενοι καθ’ όλα τα χρόνια στο ελληνικό ΥΠΕΞ, αδιαφόρησαν να αξιοποιήσουν. Και το πράττει η Βουλγαρία. Πώς να το χαρακτηρίσεις αυτό;
Είναι ευτύχημα για την Ελλάδα, που -εκτός από τη βουλγαρική στάση- στην ηγεσία των Σκοπίων βρίσκεται ο κ. Γκρούεφσκι, και είθε να μείνει επί μακρόν. Διότι η αδιάλλακτη στάση του -για πολιτικούς και προσωπικούς κερδοφόρους λόγους- καθυστερεί τη «λύση» του προβλήματος.
Αν αύριο όμως βρεθεί στην εξουσία ο κ. Τσερβένκοφσκι, και με δεδηλωμένη την πρόθεσή του να δεχθεί σύνθετη ονομασία, τότε θα βρεθούμε με ένα κράτος που θα ονομάζεται «Βόρεια ή Νέα Μακεδονία» -ονομασία που αποδέχθηκαν τα ελληνικά  κόμματα εξουσίας- αλλά με πολίτες Μακεδόνες και γλώσσα μακεδονική. Αυτό επιδιώκει η Ελλάδα; Θα ελπίζουμε, επομένως, να δοθεί δίκαιη λύση, από την τοποθέτηση της Βουλγαρίας, στην οποία φαίνεται πως υπάρχουν πολιτικοί με συναίσθηση του καθήκοντός τους, όπως το επιβάλλει η υπηρέτηση της πατρίδας τους και όχι η μικροκομματική πολιτική.
Στη βουλγαρική ραδιοφωνία δημοσιεύθηκαν προχθές οι θέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, που μεταφέρουμε εν συνόψει. Η Βουλγαρία ήταν στην ομάδα των κρατών που τάχθηκαν κατά του ορισμού ημερομηνίας έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Σκόπια, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις σχέσεις με τη νοτιοδυτική γείτονά της και το Συμβούλιο δέχθηκε τις παρατηρήσεις της.
«Το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα συντάξει έκθεση, που θα παρουσιαστεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη του 2013. Η έκθεση μεταξύ των άλλων θα λάβει υπόψη της και τα βήματα που έγιναν για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και για την κατάληξη σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση του προβλήματος με το όνομα της χώρας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
» Οι σχέσεις καλής γειτονίας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τέθηκαν υπό αμφισβήτηση στη συνεδρίαση με μονομερή δήλωση της Βουλγαρίας, που διαμόρφωσε εκ νέου τις προσδοκίες της Σόφιας για διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια βάσει της δήλωσης καλής γειτονίας (…)
» Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά η υποστήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων για ένταξη, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση κατέχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας».
Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται να γράψουμε άλλα. Απλώς να προσθέσουμε στα παραπάνω την θλίψη μας, διότι οι Βούλγαροι πολιτικοί, έχοντες μόνον 20ετή εμπειρία κοινοβουλευτισμού, μας δίνουν μαθήματα ορθής πολιτικής, τα οποία όμως απορρίπτουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου