Προπαγανδιστική εκστρατεία από την Άγκυρα για το Κυπριακό - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Προπαγανδιστική εκστρατεία από την Άγκυρα για το Κυπριακό

Του Νίκου Στέλγια Κάνουν λόγο για «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νταβούτογλου και στον Κύπριο πρέσβη Κριότη! Τα τελευταία εικοσ...


Του Νίκου Στέλγια

Κάνουν λόγο για «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νταβούτογλου και στον Κύπριο πρέσβη Κριότη!

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Ε.Ε. σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.,  το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των τουρκικών και των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης. 

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στα νότια και στα νοτιοανατολικά της σύνορα, δια του στόματος των Αχμέτ Νταβούτογλου και του ΕγκεμένΜπαγίς, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να υπενθυμίσει στην κυπριακή και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι επιμένει στις πάγιες θέσεις της στο Κυπριακό.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις «σκληρές δηλώσεις» του κ. Μπαγίς για το Κυπριακό, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι στην Φινλανδία, ο κ. Νταβούτολου αντάλλαξε «βαριά λόγια» με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την χώρα, Φίλιππο Κριότη.

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιγιέτ» αναφέρει ότι στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Φινλανδία, η τουρκική πλευρά ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον πρέσβη Κριότη. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στα πλαίσια μιας ομιλίας του κ. Νταβούτογλου στην Φινλανδία, ο Κύπριος πρέσβης έλαβε τον λόγο για διάβασε εδάφια από την πρόσφατη ευρωπαϊκή έκθεση πορείας της Τουρκίας. Ο Κύπριος πρεσβευτής αναφέρθηκε στα αρνητικά σημεία, τα οποία χαρακτηρίζουν την έκθεση και τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Η «Μιλλιγιέτ» αναφέρει ότι ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη ευρωπαϊκή έκθεση πραγματοποιεί αναφορά στα θετικά σημεία της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του και τόνισε τα εξής: «Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν με το Σχέδιο Αννάν θα αρθούν οι απομονώσεις των Τουρκοκυπρίων. Τότε, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους. Παρά τις εγγυήσεις τους, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις απομονώσεις. Σε περίπτωση που το 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόταν το Σχέδιο Αννάν, θα λάμβανε χώρα η οικονομική ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο. Αυτή η ένωση θα ήταν προς όφελος των Ελληνοκυπρίων. Εσείς (απευθύνεται στον Κύπριο πρέσβη) δεν θα κηρύσσατε σήμερα πτώχευση. Διότι, θα επωφελούσασταν από την θαυμάσια δυναμική της τουρκικής οικονομίας. Εσείς είπατε «όχι», εσείς επιλέξατε. Όχι εμείς».

Ο κ. Νταβούτογλου συνέχισε την ομιλία του σε πολύ υψηλούς τόνους: «(Οι Ελληνοκύπριοι και οι Ευρωπαίοι) αναμένουν την αποδυνάμωση της Τουρκίας. Σύμφωνα με την άποψη τους, σε περίπτωση που λάβει χώρα η αποδυνάμωση της Τουρκίας, η Άγκυρα θα ικετέψει τις Βρυξέλλες για την ένταξη της στην Ε.Ε. Νομίζω ότι συγχέουν την δική μας δυναμική με αυτή της Κύπρου ή κάποιας άλλης χώρας. Δεν πρόκειται να ικετέψουμε. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πρέπει να είναι δίκαια».  

Από "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου