Κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας και ψωρίασης στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας και ψωρίασης στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής

Υπόμνημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, μέσω του οποίου ζητάει από τον πρώτ...


Υπόμνημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, μέσω του οποίου ζητάει από τον πρώτο την απομάκρυνση των μεταναστών από τη Σχολή Αστυφυλάκων και τη μετατροπή της σε Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος για το όσο διάστημα αυτή παραμένει κλειστή λόγω μη εισαγωγής άλλων δόκιμων αστυφυλάκων.
Επιπλέον, η Ένωση Αστυνομικών κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για περιστατικά φυματίωσης και ηπατίτιδας που έκαναν την εμφάνιση τους στους μετανάστες ενώ ζητάει παράλληλα, την ενίσχυση της Α.Δ. Ροδόπης με επιπλέον 200 αστυνομικούς.
Αναλυτικά, στο Υπόμνημα της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρει :
«To Δ.Σ. της Ένωσής μας με το παρόν υπόμνημα επιθυμεί να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη της Ένωσής μας, με κυρίαρχα αυτά που ανέκυψαν από την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» στην περιοχή της Α.Δ. Ροδόπης και από τη μετατροπή του Τ.Δ.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ σε Κέντρο Φύλαξης παράνομων μεταναστών, συγκεκριμένα :
Επιζητούμε την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από τους συγκεκριμένους χώρους, καθότι το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής είναι Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και ως τέτοιο οφείλουμε ναπεριφρουρήσουμε τη λειτουργία του.
Αντιλαμβανόμαστε την επιτακτική ανάγκη να στεγαστούν, βάση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, οι μετανάστες σε κάποιους χώρους. Όμως οι χώροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργούνται με το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι που θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους φιλοξενούμενους σ΄ αυτούς μετανάστες, αλλά επίσης και το δικαίωμα της ασφάλειας στην εργασία των αστυνομικών που θα αναλάβουν την φύλαξή τους.
Απ΄ όσο γνωρίζουμε σε καμία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κλείσει ένα σχολείο (ή μέρος αυτού) προκειμένου να στεγαστεί μία φυλακή. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν εξαρχής για το σκοπό αυτόν και μόνο. Αποτελούν πρότυπο εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο ανά τη χώρα υλικοτεχνικό εξοπλισμό και η εκπαίδευση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο ήταν διαχρονικά αναβαθμισμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της θεωρητικής εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων έχουν αναλάβει καθηγητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργεί στην Κομοτηνή.
Με δεδομένο τη μη πρόσληψη αστυνομικών κατά τα έτη 2013 και 2014, αλλά και τις άριστες από κάθε άποψη εγκαταστάσεις, προτείνουμε την αξιοποίησή τους προκειμένου για λειτουργία της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος. Επισημαίνεται ότι στις εγκαταστάσεις της Βέροιας δεν υπάρχουν κλίνες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα οι εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται εκεί να κοστίζουν στον προϋπολογισμό μας πολλές χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη αναγκών στέγασης και σίτισης των εκπαιδευομένων. Στην περίπτωση που η πρότασή μας γίνει αποδεκτή, θα εξοικονομηθούν όλα αυτά τα κονδύλια.
Επισημαίνουμε την αδυναμία ασφαλούς φύλαξης των παράνομων μεταναστών λόγω της εγκατάστασής τους σε χώρους που δεν έχουν εξαρχής τα απαιτούμενα εχέγγυα ασφάλειας.
Επίσης, ο αριθμός της δύναμης που διατίθεται για τη φρούρηση είναι αρνητικά δυσανάλογος με τον αριθμό των φυλασσόμενων μεταναστών , καθιστώντας επισφαλή και επικίνδυνη για τους συναδέλφους μας τη φύλαξη. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Α.Δ. Ροδόπης κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του Κ.Φ.Α. Κομοτηνής είχε ενισχυθεί με 240 περίπου αστυνομικούς, ενώ το δεύτερο δίμηνο με 50 μόνο και τώρα που διανύουμε τον τρίτο κύκλο σχετικών αποσπάσεων προσωπικού, ενισχύθηκε με μόνο 60 αστυνομικούς (παρότι ο αριθμός των μεταναστών παραμένει στους 520 και βιώσαμε όλοι μας τα επακόλουθα της πρόσφατης εξέγερσης).
Οι ανωτέρω ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από το γεγονός του τραυματισμού πέντε συναδέλφων μας, κατά την προσπάθεια διαχείρισης της εξέγερσης που έλαβε χώρα την 23-11-2012 στο συγκεκριμένο χώρο.
Οι 14 συνάδελφοί μας που είχαν διατεθεί στη φρούρηση 520 μεταναστών, επέδειξαν περίσσιο φιλότιμο και αυταπάρνηση αποτρέποντας την απόδραση, την περαιτέρω καταστροφή των κτιριακών υποδομών αλλά και τον τυχόν τραυματισμό Δοκίμων Αστυφυλάκων. Όμως δυστυχώς, ο παράγοντας τύχη δεν μπορεί να μας ακολουθεί πάντα.
Επιπλέον, συντελείται περαιτέρω αποδυνάμωση της αστυνόμευσης της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, καθότι η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη αναγκάζεται να παραμένει στο χώρο του Κ.Φ.Α. προκειμένου να ενισχύσει τη φύλαξη των μεταναστών, τη μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής για ιατρικούς λόγους, αλλά και να διαχειριστεί τις σχεδόν καθημερινές εξεγέρσεις.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την περαιτέρω ενίσχυση της Α.Δ. Ροδόπης με 200 αστυνομικούς, τονίζοντας ότι αυτή ήδη αιμορραγεί από θέμα στελέχωσής της με ανθρώπινο δυναμικό καθότι λειτουργεί με 140 αστυνομικούς λιγότερους από το οργανόγραμμά της.
Οφείλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον, οι αστυνομικοί που διατίθενται στη φρούρηση του Κ.Φ.Α. Κομοτηνής .
Υπήρξαν ήδη κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας Α και Β και δείγματα ψωρίασης, στους μετανάστες. Οι συνάδελφοι που διατίθενται στη φρούρηση δεν υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο για τις ανωτέρω ασθένειες, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν αντισώματα ή σε διαφορετική περίπτωση να υποβληθούν σε εμβολιασμό, κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 παρ. 3α του Π.Δ. 45/2008.
Αιτούμαστε μόνιμη εγκατάσταση στο χώρο, Ιατρικής Μονάδας του ΚΕΛΠΝΟ πλήρως επανδρωμένη από ιατρούς και απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου για την αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών που θα ανακύψουν, καθότι το Γ.Ν.Ν. Κομοτηνής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής. Η σχετική μονάδα που υπήρχε, δεν υφίσταται πλέον από 30-11-2012.
Εκτελούν υπηρεσία εκτεθειμένοι απόλυτα στις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας. Δεν έχει διαμορφωθεί εδώ και τέσσερις μήνες, ένας χώρος όπου θα μπορούν υποτυπωδώς έστω να προστατευτούν από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις, όσοι διατίθενται στην εξωτερική φρούρηση.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία τέτοιου χώρου, έστω για το διάστημα της προσωρινής λειτουργίας του Κ.Φ.Α. Κομοτηνής..
Τελειώνοντας θα αδράξουμε της ευκαιρίας της συνάντησής μας, προκειμένου να θέσουμε υπόψη σας, την καταστρατήγηση του προβλεπομένου ωραρίου εργασίας αστυνομικούπροσωπικού με μη χορήγηση δικαιουμένων ημερησίων αναπαύσεων, την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού (ακινητοποιημένα ή επικίνδυνα προς χρήση περιπολικά, ληγμένα αλεξίσφαιρα κλπ), την υπερφόρτωση των αστυνομικών κρατητηρίων με παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα ποινικών κρατουμένων σ΄ αυτά, κατά παρέκκλιση των κατά Νόμο προβλεπομένων σχετικά, την σε καθημερινή βάση διάθεση δέκα αστυνομικών συνολικά και ενός οχήματος για φύλαξη του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, αλλά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κατάργηση του Α.Τ.Π. Κομοτηνής χωρίς ταυτόχρονη μέριμνα για δημιουργία ενός τουλάχιστον Α.Τ. , το οποίο να χαρακτηριστεί ως νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία και στην αρμοδιότητά του να υπαχθεί η αστυνόμευση των περιοχών που υπαγόταν στο Α.Τ.Π. Κομοτηνής με παράλληλη κατάργηση των τριών Αστυνομικών Σταθμών Ιάσμου, Ν. Καλλίστης και Ξυλαγανής».
Από "Φωνή Ροδόπης"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου