Ανησυχία στην Αλβανία για μια ενδεχόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ανησυχία στην Αλβανία για μια ενδεχόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια...

Την ανησυχία τους εκφράζουν πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία για μια ενδεχόμενη Ρωσική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια. Αν και όπως όλ...


Την ανησυχία τους εκφράζουν πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία για μια ενδεχόμενη Ρωσική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια.

Αν και όπως όλα δείχνουν η παρουσία αυτή δεν είναι πια «ενδεχόμενο» αλλά γεγονός, και η χώρα που «φέρνει» στην κυριολεξία τη Ρωσία στα Βαλκάνια, είναι η Σερβία. Αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare, το οποίο υπογράφει ο γνωστός Αλβανός αναλυτής Shaban Sinani.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό αλλά και με άλλες εκτιμήσεις, η Σερβία, απ' την μια κάνει τα πάντα για την ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κι απ' την άλλη δεν διστάζει να συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία. Όπως είναι γνωστό,η Ρωσία με κάποιες απ' τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δημιούργησαν το Σύμφωνο του Οργανισμού Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO),όπου συμμετέχουν εκτός απ΄την Ρωσία η Λευκορωσία, το Καζακιστάν, το Κιργιστάν, η Αρμενία και το Τατζικιστάν. Το Σύμφωνο Κοινής Ασφάλειας (CSTO) σε περίπτωση που θα διευρυνθεί και με τη Σερβία, εξασφαλίζει μια έντονη παρουσία της Ρωσίας και στη Βαλκανική. Την τελευταία δεκαετία, η Σερβία δήλωνε πως στρατιωτικά παραμένει ουδέτερη και δεν θα συμμετάσχει σε "στρατιωτικά μπλοκ".

Η εγκαινίαση ένα χρόνο πριν της ρωσικής λογιστικής στρατιωτικής βάσης στη Σερβία, δείχνει πως πολύ σύντομα η χώρα θα γίνει μέλος της ρωσικής στρατιωτικής "μηχανής". Σε πρώτη φάση, όπως μαρτυρούν διπλωματικές πηγές, η Σερβία θα έχει το στάτους του παρατηρητή στο CSTO, ενώ στην συνέχεια μπορεί να γίνει κανονικό μέλος.

Από "Αυτόνομη"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου