Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » » Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων στο διεθνές σύστημα - Η περίπτωση της Κίνας και της Ινδίας
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


  • Το φαινόµενο της παγκοσµιοποίησης αποτελεί  ένα πολυδιάστατο φαινόµενο. 
  • Οι  οικονοµικές, κοινωνικές και  πολιτισµικές  διαστάσεις που το χαρακτηρίζουν έχουν  αλυσιδωτή σχέση.  

Η  απελευθέρωση  των αγορών, η ελεύθερη κυκλοφορία  αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών  καθώς και η  ταχύτητα των συναλλαγών η οποία  µε την εξέλιξη της τεχνολογίας αυξήθηκε  σηµαντικά  αποτελούν  τα  πρώτα σηµαντικά    δείγµατα της οικονοµικής διάστασης της  παγκοσµιοποίησης.

Η παγκόσµια οικονοµία αποτελεί σηµαντικό κοµµάτι  του φαινοµένου της παγκοσµιοποίησης  καθώς καθορίζει τις οικονοµικές σχέσεις, την κατανοµή του πλούτου µεταξύ των κρατών  αλλά και την δυναµική πορεία των διεθνών σχέσεων αφού η διεθνής οικονοµία κινητοποιεί τα κράτη τις περισσότερες φορές  να  συµµετέχουν στο φαινόµενο της παγκοσµιοποίησης.

Το διεθνές  εµπόριο, οι Άµεσες Ξένες  Επενδύσεις, οι κινήσεις κεφαλαίων  αποτελούν τα  βασικά συστατικά της οικονοµικής παγκοσµιοποίησης. Ο ρόλος των κρατών, των πολυεθνικών εταιρειών, των διεθνών οργανισµών, των κοινωνικών κινηµάτων, των ΜΚΟ καθώς και άλλων παραγόντων αποτελούν βασικές συνιστώσες του φαινοµένου της παγκοσµιοποίησης .

Ταυτόχρονα µε την οικονοµία που παγκοσµιοποιείται,  εµφανίζεται και η παγκοσµιοποίηση κοινωνικών φαινοµένων θρησκευτικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού   χαρακτήρα. Η τροµοκρατία, η διαφθορά, η λαθροµετανάστευση, οι  περιβαλλοντικές προκλήσεις, η προστασία των πνευµατικών δικαιωµάτων έχουν πλέον παγκοσµιοποιηθεί και απαιτούν παγκόσµια µέτρα αντιµετώπισης.

Οι κοινωνικές συνέπειες  κάθε οικονοµικής απόφασης θα είναι όλο και περισσότερο εµφανείς στο µέλλον. Το πολιτιστικό µοτίβο του φαινοµένου της παγκοσµιοποίησης είναι σηµαντικό να προστατευτεί από τα κράτη καθώς έτσι µόνο οι επόµενες γενιές θα γνωρίσουν την  πολυπολιτισµικότητα και την διαφορετικότητα. Ο σεβασµός των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, η προστασία  του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της βιοποικιλότητας, η ενεργειακή ασφάλεια, η µείωση της παγκόσµιας φτώχειας και των ασθενειών, η καταπολέµηση του εγκλήµατος, του παράνοµου χρήµατος, του λαθρεµπορίου, των ναρκωτικών και της τροµοκρατίας αποτελούν µερικές από τις πολυάριθµες εγγυήσεις για την οµαλή εξέλιξη του φαινοµένου της παγκοσµιοποίησης και της προστασίας του πλανήτη µας.

Οι ανισότητες, τα χρέη, η φτώχεια, η ανεργία και τα δηµογραφικά προβλήµατα που συναντάµε σε πολλές χώρες αποτελούν σηµαντικά κοινωνικά ζητήµατα τα οποία έχουν άµεση επίδραση και στην οικονοµική παγκοσµιοποίηση. 

Ο ρόλος των περιφερειακών δυνάµεων στο διεθνές  σύστηµα τα τελευταία χρόνια  όχι µόνο επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις αλλά επίσης αναδεικνύει την σηµασία τους ως περιφερειακούς  δυναµικούς  δρώντες  στο παγκόσµιο σύστηµα.  Η Κίνα και η Ινδία αποτελούν περιφερειακές δυνάµεις που συγκεντρώνουν οικονοµική, εµπορική, πληθυσµιακή, αναπτυξιακή και κατά συνέπεια στρατηγική ισχύ στο διεθνές σύστηµα.

Η στρατηγική τους θέση τα καθιστά κράτη µε µεγάλη επιρροή στην ασιατική ήπειρο. Tα διαφορετικά πολιτικά τους συστήµατα  και η  διαφορετική ηθικοκανονιστική τους δοµή  σε συνδυασµό µε τους υψηλούς ρυθµούς οικονοµικούς ανάπτυξης και το άνοιγµα των αγορών τους στην παγκόσµια οικονοµία  αποτελούν το αντικείµενο µελέτης. Η συµβολή των δυο κρατών στην διαδικασία της παγκοσµιοποίησης είναι σηµαντική καθώς παράγουν σηµαντικό ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών  σε παγκόσµιο επίπεδο. Eχουν υιοθετήσει  στην οικονοµική τους πολιτική την λογική cost-benefit και την εφαρµόζουν µε επιτυχία µέχρι σήµερα. Καλλιεργούν ακόµα τις µεθόδους που θα τους επιτρέψουν να συµµετέχουν στο φαινόµενο της παγκοσµιοποίησης.

Ο παράγοντας της  οικονοµικής ισχύος αναδείχτηκε  ο πιο σηµαντικός για τα δυο αυτά κράτη. Υιοθέτησαν οικονοµικά µέτρα που θα τους επιτρέψουν  και στο µέλλον να µετατρέψουν την σταδιακά αυξανόµενη οικονοµική τους ισχύ σε πολιτική ισχύ µέσα στο υπο διαµόρφωση  πολυπολικό παγκόσµιο σύστηµα.

Παρασκευή Χατζησταύρου, πτυχιούχος Τµήµατος ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Αθηνών, κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος ειδίκευσης ∆ιεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήµιο.  Πρόσφατα, έγινε δεκτή σε εκπαιδευτικό πρόγραµµα αµερικανικού πανεπιστηµίου από απόσταση (οnline). Ασκούµενη στην ∆ιπλωµατική Ακαδηµία του Υπουργείου Εξωτερικών, ασκούµενη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα στο Τµήµα ∆ιεθνούς Εµπορίου και υπάλληλος πολυεθνικών εταιρειών τα τελευταία τέσσερα έτη. Έχει δηµοσιεύσεις άρθρων  στο εξωτερικό και ιδιότητα µέλους σε διεθνείς επιστηµονικές οργανώσεις.

Παρακάτω µας παρουσιάζει ένα µέρος από το ηλεκτρονικό βιβλίο που εξέδωσε πριν απο ένα χρόνο σε συνεργασία µε τον αµερικανικό εκδοτικό οίκο Smashwords:

http://www.smashwords.com/extreader/read/114543/1/to-phainomeno-tes-pagkosmiopoieses-kai-orolos-ton-periphereiakon-dynameon-sto-diethnes-systema-e-periptose-tes-kinas-kai-tes-indias

Συνολικά έδωσε δυο οµιλίες  υπο την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στο Ίδρυµα ∆ιεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστηµίου, σχετικά µε το βιβλίο της.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου