Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » Μόντι: Δεν θέτω υποψηφιότητα
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Ο παραιτηθείς τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, επιβεβαίωσε σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου πως δεν έχει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.
«Δεν θέτω υποψηφιότητα, αλλά μετά τις εκλογές θα μπορούσα να αξιολογήσω την δυνατότητα να αναλάβω πρωθυπουργός, με τους δικους μου όρους», εξήγησε ο Μάριο Μόντι. Ωστοσο, η δεδηλωμένη θέση του Μόντι, σύμφωνα με τους παρατηρητές, έρχεται σε σύγκρουση με την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εκπρόσωπο της πολιτικής δύναμης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Ο Μάριο Μόντι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως « κάποιες φορές δυσκολεύεται να παρακολουθήσει την πορεία της σκέψης» του προκατόχου του στην προεδρία της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι». «Πρώτα μού ζήτησε να ηγηθώ της συντηρητικής παράταξης, και στην συνέχει κατέκρινε τους φόρους που επέβαλλα», εξήγησε ο Μόντι.

Σε σχέση με το πολιτικό πρόγραμμά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα είναι προσβάσιμη μέσω διαδικτύου, με τον τίτλο «Να αλλάξει η Ιταλία και να Αναμορφωθεί η Ευρώπη». Κύρια σημεία της 'ατζέντας Μόντι' θα αποτελέσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η Ευρώπη και η διατήρηση της μέχρι τώρα πορείας, προκειμένου να αποφευχθούν οπισθοχωρήσεις. «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι αδύνατο να καταργηθεί. Μετά από ένα χρόνο θα τον επιβάλλαμε, αναγκαστικά διπλάσιο», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Η συνέντευξη στη «Λα Ρεπούμπλικα»

«Κάτι μου λέει να μη θέσω υποψηφιότητα. Όποιος στρατεύεται προσωπικά το κάνει με στόχο την τελική νίκη. Δεν θέλω άλλωστε να συγκρουσθούν και να τραυματιστούν πολιτικές δυνάμεις που στη συνέχεια θα πρέπει να συνεργασθούν» τόνισε ο Μάριο Μόντι σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Εουτζένιο Σκάλφαρι, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Η άμεση αναφορά είναι στην πιθανή μετεκλογική συνεργασία μετριοπαθούς κέντρου και κεντροαριστεράς.

«Θα προτείνω ένα πρόγραμμα που, κατά την άποψή μου, πρέπει να εφαρμοσθεί στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης της χώρας. Το κέντρο πρέπει να συμμαχήσει με το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα, πρέπει να δημιουργηθεί μια μεγάλη συμμαχία, για να πραγματοποιηθεί πολιτική επανάσταση», προσθέτει ο Μόντι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό «οι ψήφοι του Μπερλουσκόνι υπολογίζονται στο 20% ή ίσως και περισσότερο. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ενισχυθεί το μετριοπαθές κέντρο και να δημιουργηθεί ένα τείχος κατά της δεξιάς του λαϊκισμού».

Ο Μόντι αποκαλύπτει στην Λα Ρεπούμπλικα ότι «δεν θα συμμαχήσει ποτέ με τον Μπερλουσκόνι» και ότι «στην σημερινή συνέντευξη Τύπου θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό των τετρακοσίων ημερών διακυβέρνησής του, για το ποιά κατάσταση βρήκε και για το πώς είναι τώρα η χώρα». Πρόκειται να απαριθμήσει «τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν με την Ευρώπη και τα μέτρα που ήδη εφαρμόσθηκαν ή πρέπει να εφαρμοστούν στο μέλλον».

Το μήνυμά του Μόντι, όπως τονίζει ο ίδιος «θα είναι ένα πολιτικό μνημόνιο που θα απευθύνεται στην χώρα, στην κοινή γνώμη και στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ιταλίας».

Κύρια σημεία του «ένας νέος νόμος κατά της διαφθοράς, περισσότερη απελευθέρωση της οικονομίας, αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση των περιφερειών, μείωση των βουλευτών κατά 50%, αλλαγή του φορολογικού συστήματος και διαφύλαξη της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Από "Καθημερινή"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου