Πριν το fiscal cliff , έρχεται το «Spaxit» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πριν το fiscal cliff , έρχεται το «Spaxit»

Υπάρχει ο αμερικανικός δημοσιονομικός γκρεμός, αλλά ως επί το πλείστον όλοι περιμένουν κάποια σύγχυση-μέσω του συμβιβασμού. Υπάρχει ...


  • Υπάρχει ο αμερικανικός δημοσιονομικός γκρεμός, αλλά ως επί το πλείστον όλοι περιμένουν κάποια σύγχυση-μέσω του συμβιβασμού.
  • Υπάρχει η Ελλάδα, αλλά και οι συμφωνίες της τελευταίας στιγμής είναι μέχρι στιγμής επαρκείς για να διατηρήσουν μια σχετικά μικρή οικονομία μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Έπειτα, όπως έγραψε ο Charles Robertson της Renaissance Capital σε μια έκθεση την Τρίτη, υπάρχει ό,τι έχει πραγματικά σημασία:

“Το πιο σημαντικό ζήτημα για τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια είναι το αν η Ισπανία θα φύγει από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να υποθέσουμε ένα στιλ αντίδρασης της αγοράς τύπου Lehman's.”

Το θέμα δεν είναι καινούριο. Ο κ. Robertson ο ίδιος αναγνωρίζει ότι εδώ και καιρό είναι της άποψης ότι η Ισπανία δε συνάδει με τη ζώνη του ευρώ, και συνήθιζε να προβλέπει μια πιθανότητα 50% ότι η χώρα θα ψηφίσει τις σκληρές απαραίτητες μεταρρυθμίσεις — ουσιαστικά, μια εσωτερική υποτίμηση — ώστε να είναι ανταγωνιστική σε μία ισχυρή νομισματική ένωση γερμανικού τύπου.

Η πιθανότητα τώρα έχει πέσει στο 40%, προσθέτει, σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ισπανία φαίνεται ανίκανη να δημιουργήσει αύξηση των θέσεων εργασίας στην απουσία μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που λίγοι βλέπουν ως πιθανό. Αντιμέτωπη με χρονίως υψηλά ποσοστά ανεργίας και χωρίς φως στην άκρη του τούνελ, με το επιχείρημα αυτό, ο λαός της Ισπανίας είναι πιθανότερο να υποστηρίξει ένα "Spaxit" προς το 2014-2015.

Ο κ. Robertson έχει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της άποψης: από το 1981, περίπου την εποχή όπου το κράτος πρόνοιας της χώρας τέθηκε σε ισχύ, η Ισπανία δεν έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε λιγότερο από 2,4 % ανά έτος. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η ανάπτυξη που η Ισπανία φιλοδοξεί για την προβλεπόμενη ανάκαμψη, έως το 2017, θα είναι ένα πενιχρό ποσοστό του 1,7%.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης της Ισπανίας είναι οριακά πιο αισιόδοξες — ζητούν αύξηση 1,9% κατά το 2015, που θα εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υπό τις ιστορικές αυτές τάσεις.

Όσον αφορά στο κρίσιμο σημείο, ο κ. Robertson σημειώνει ότι η ανεργία αυξήθηκε έως 33% κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στην Ολλανδία — μία από τις τελευταίες χώρες που εγκατέλειψαν το χρυσό πρότυπο, σε μια παρεμφερή περίπτωση μαζικής κατάρρευσης σε ένα νομισματικό σύστημα.

Οι επενδυτές θα ήταν καλό να μη θεωρήσουν τον κ. Robertson ως στρόφαλο. Ένας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων πιστεύουν ότι η Ισπανία θα δυσκολευτεί να συμβιβάσει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη, μία ακόμα άκαμπτη αγορά εργασίας και την τεράστια υπέρβαση του χρέους — ένας αγώνας που θα κάνει τη γοητεία της επιστροφής σε μια εύκολα υποτιμημένη πεσέτα πιο ελκυστική, ανεξάρτητα από την πραγματική αξία της.

Τα εν λόγω πιθανά πλεονεκτήματα αποτελούν ήδη αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Capital Economics, δήλωσαν ότι μια μετα-Spaxit υποτίμηση του νομίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας κατά μέσο όρο στο 3,7% τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα ήταν λιγότερο από μια ενίσχυση από ό,τι για τους ομοίους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, και περίπου το ίδιο με αυτό που θα επιτύχει η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου