922 δισ. «κόκκινα» δάνεια διαιρούν την Ευρωζώνη... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

922 δισ. «κόκκινα» δάνεια διαιρούν την Ευρωζώνη...

Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για συνέχιση της υφεσιακής κατάστασης στην Ευρωζώνη το ...


Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για συνέχιση της υφεσιακής κατάστασης στην Ευρωζώνη το 2013 (στο -0,2%), για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι συνθήκες στο χρηματοοικονομικό σύστημα της περιοχής θα εξακολουθήσουν να είναι... ασφυκτικές για εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οπως αναφέρεται σε τελευταία μελέτη της Ernst & Young, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσουν φέτος σε ύψη-ρεκόρ και πιο συγκεκριμένα στα 922 δισ. ευρώ (δηλαδή στο 7,6% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών) από 834 δισ. το 2012.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η εκτιμώμενη ζημία των εγχώριων τραπεζών εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων υπολογίστηκε στο ποσό των 46,8 δισ. ευρώ (δηλαδή περίπου 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου).

Το... χάσμα μεταξύ του «πλούσιου» Βορρά και του «φτωχού» Νότου ολοένα και μεγαλώνει στην Ευρωζώνη, καθώς οι ισχυρές οικονομίες εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην κρίση χρέους, ενώ οι πιο αδύναμες παραμένουν σε κατάσταση ύφεσης, παρά τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Υποχωρούν οι καταθέσεις
«Αδεια» χρηματοκιβώτια

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (θα υποχωρήσει στο 106 φέτος), γεγονός που σημαίνει ότι αυτές δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

922 δισ. τοξικά δάνεια
ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Σε ύψη... ρεκόρ αναμένεται να φθάσουν φέτος τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της Ernst & Young. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται ότι θα ανέλθουν για πρώτη φορά στο 7,6% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, δηλαδή στα 922 δισ. ευρώ (επί συνόλου 12,13 τρισ. ευρώ). Το 2013 θα είναι ακόμα μία δύσκολη χρονιά που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες (αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες) των χωρών της Ευρωζώνης, κυρίως του... φτωχού Νότου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ernst & Young, οι προοπτικές του δανεισμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης εμφανίζουν βελτίωση, σε αντίθεση με εκείνες της Νότιας Ευρώπης, όπου το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πλήθος μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της ύφεσης και των συνεχιζόμενων ρυθμιστικών πιέσεων.

Φτωχές επιδόσεις 

Ο Αντι Μπάλντγουιν, επικεφαλής χρηματο- οικονομικών υπηρεσιών της Ernst & Young, παρατηρεί πως «μολονότι οι οικονομικές προοπτικές είναι οριακά καλύτερες από ό,τι στις αρχές του περασμένου έτους, οι τράπεζες θα πληγούν από τις φτωχές οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων». Παράλληλα προσθέτει πως «ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν επωφεληθεί από πολιτικές παρεμβάσεις, για τις μικρότερες και τις περιφερειακές τράπεζες η πρόσβαση σε πιστώσεις εξακολουθεί να είναι δύσκολη και δαπανηρή. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για νέα δάνεια προς τους καταναλωτές και αρκετές επιχειρήσεις διαγράφονται και φέτος... δυσοίωνες».

Το 2013 αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 123 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις θα έχει μειωθεί στα τέλη του 2013 σε περίπου 106% σε σχέση με το υψηλό προ κρίσης επίπεδο του 124% το 2006. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η σχέση ενδέχεται να φθάσει στο 104% το 2016, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια θα παραμείνουν υπό πίεση. Ειδικότερα, η καταναλωτική πίστη, έπειτα από σημαντικές μειώσεις το 2011 και το 2012, αναμένεται να μειωθεί και πάλι οριακά σε όλη την Ευρωζώνη κατά 1,2%, ενώ αναμένεται αύξηση το 2014 κατά 1,5%, καθώς η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις το 2013 δείχνουν ότι οι δανειοδοτήσεις θα αυξηθούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία μεταξύ 1%-2,5%, ενώ αναμένεται να μειωθούν στην Ιταλία κατά 0,5% και την Ισπανία κατά 4%. Ωστόσο, η σύγκριση των στοιχείων στη διάρκεια μίας διετίας φανερώνει ότι οι αποκλίσεις Βορρά ... Νότου διατηρούνται. Τα δάνεια στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν αυξηθεί κατά 18 δισ., 72 δισ. και 28 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο ίδιο διάστημα, ο δανεισμός στην Ιταλία μειώθηκε κατά 43 δισ. και στην Ισπανία κατά 100 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα
Οι επισφάλειες «τρέχουν» με 20%

Στο ποσό των 46,8 δισ. ευρώ (δηλαδή περίπου 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου) διαμορφώνεται η εκτιμώμενη ζημία των εγχώριων τραπεζών εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο πιστωτικός κίνδυνος, όπως προσδιορίστηκε από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, ανέρχεται σε 36,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ είναι οι αναμενόμενες απώλειες από τα χαρτοφυλάκια δανείων εξωτερικού και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από δάνεια σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με το ελληνικό Δημόσιο (π.χ. ΔΕΚΟ).

Περισσότερο από το μισό των ζημιών αυτών από επισφάλειες -οι οποίες αφορούν την περίοδο μέχρι το τέλος του 2014- οι ελληνικές τράπεζες το έχουν ήδη εγγράψει στους ισολογισμούς τους από τον Δεκέμβριο του 2011. Οπως προκύπτει από την έκθεση της BlackRock για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος, συνολικά, 17 ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες, ύψους 24,7 δισ. ευρώ, έναντι αναμενόμενων ζημιών από πιστωτικό κίνδυνο, συνολικού ύψους 46,8 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) αντιμετωπίζουν ακαθόριστες πιθανές ζημιές πιστωτικού κινδύνου ύψους 31,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουνίου 2011 - Δεκεμβρίου 2014 και έχουν ήδη γράψει συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Στον αφρό η Γερμανία
Ντόμινο τρόμου στα χαρτοφυλάκια του Νότου

Γερμανία
Με τις κορυφαίες γερμανικές τράπεζες να παραμένουν υγιείς, η Ernst & Young εκτιμά ότι ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2013 αγγίζοντας τα 2,5 τρισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένεται αύξηση των καταθέσεων κατά 3,3%, ενώ ο δείκτης δανείων/ καταθέσεων θα παραμείνει για ακόμη μία χρονιά κάτω από το 100 (και πιο συγκεκριμένα στο 96 από 98 το 2012).

Γαλλία
Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη αναμένει και για φέτος (0,2% έναντι 0,1% που εκτιμάται για το 2012) στη Γαλλία η Ernst & Young, η οποία αναφορικά με τον δανεισμό εκτιμά ότι και αυτός θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, φθάνοντας τα 2,26 τρισ. ευρώ. Και αυτό παρότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν επωφεληθεί τους τελευταίους μήνες από τη βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

Ιταλία
Με τις προβλέ-ψεις των οικονο-μολόγων να κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,1%, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να στραφούν στον δανεισμό. Η Ernst & Young εκτιμά ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα υποχωρήσουν και πάλι, έστω και ελαφρώς στα 851 δισ. ευρώ από 856 δισ. το 2012, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια θα ξεπεράσουν το 10% (10,2%) από 9,5% πέρυσι.

Ισπανία
Εκτόξευση των μη εξυπηρε-τούμενων δανείων στο 15,5% αναμένει για φέτος η Ernst & Young, σε μία χρονιά η οποία θα κλείσει και αυτή με ύφεση για τη χώρα. Τα μόνα θετικά σημάδια αφορούν την αναμενόμενη αύξηση των καταθέσεων (κατά 1,3%) από τη σημαντική μείωση της προηγούμενης διετίας (-6,1% πέρυσι και ...5% το 2011) και τη βελτίωση του δείκτη δανείων/ καταθέσεων (στο 116 από 123 το 2012).

 Από "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου