Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » Γιατί αποσιωπούν την ΑΟΖ ως άμεση αναπτυξιακή διέξοδο;
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


  • Στην αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη οικονομική πολιτική της τροϊκανής συγκυβέρνησης συχνά αναφέρονται εκκλήσεις και υποσχέσεις περί “ανάπτυξης”. 
  • Μονίμως δε αυτές συνοδεύονται και από εκκλήσεις και προσκλήσεις σε “ξένους επενδυτές”.

Αν παραβλέψουμε την πραγματικότητα της ασφυκτικής φορολογικής και γραφειοκρατικής αλυσίδας  σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία. Αν παραβλέψουμε την αποτρεπτική αβεβαιότητα από τις κυλιόμενα αναιρούμενες κυβερνητικές αποφάσεις και τις εγκάθετες κομματικές παρεκτροπές. Αν παραβλέψουμε την αστάθεια και αβεβαιότητα στην εγχώρια πολιτική κατάσταση. Και αν αγνοήσουμε την διαπίστωση πως ούτε ασκείται ούτε υπάρχει κανένα σχεδιασμένο και ενταγμένο σε κάποια προοπτική οικονομικό μέτρο.
Τότε, εφόσον είναι γνωστή πλέον σε όλους -και υπολείπεται απλά η ακριβής αξιολόγησή της- η γιγάντια αξία της υποθαλάσσιας ενεργειακής περιουσίας της Ελλάδας. Αλλά και, προδιαγράφεται η επανάκτηση της γεωπολιτικής σπουδαιότητας της χώρας εξαιτίας της τεράστιας αναδιάταξης και ανακατατάξεων στην περιοχή ( Συρία, Κουρδιστάν ). Γιατί δεν εκδηλώνεται δέσμη μέτρων άμεσης και στρατηγικής αξιοποίησης αυτών των δεδομένων και των συνεπειών τους;

Πρωτίστως, γιατί δεν αξιοποιείται η μελέτη που παραδόθηκε στο κόμμα των ΑΝΕΛΛ από το Παν/μιο της Οξφόρδης και κατατέθηκε στην Βουλή για την τιτλοποίηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων ( βλ. και εδώ ). Αφού βέβαια ανακηρυχθεί η ελληνική ΑΟΖ. Η προσδοκόμενη εισροή κεφαλαίων κατά την εν λόγω μελέτη φτάνει στα 15 δις ευρώ! Δίνει δηλαδή ισχυρότατη ενίσχυση στα δημόσια οικονομικά και μπορεί να τονώσει άμεσα την εγχώρια ζήτηση μέσω της κατανάλωσης.

Η τιτλοποίηση ως επενδυτική επιλογή είναι ευρύτατα διαδεδομένη χρηματοοικονομική τεχνική και μάλιστα, έχοντας ήδη διατυπωμένο το ενδιαφέρον για την ελληνική ΑΟΖ από την Deutsche Bank  ( βλ. εδώ )  θα μπορούσε αυτή να προσληφθεί ως βασικός ανάδοχος για την διενέργειά της. Δηλαδή να πραγματοποιηθεί δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με ενέχυρο ποσοστό επί της προσδωκόμενης αξίας των κοιτασμάτων και με ετήσιο ελκυστικό επιτόκιο  κατά την διάρκεια ζωής του ομολόγου.

Και αν τυχόν υφίστανται εμπόδια και δεσμεύσεις από τις κατοχικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι Τσολάκογλου της εποχής μας αυτά-με την εύλογη συνδρομή της Deutsche Bank αλλά και πλήθους έκδηλα και έντονα ενδιαφερόμενων πολυεθνικών, τραπεζών και μη- πολύ εύκολα, προφανώς μπορούν να αναιρεθούν ή παρακαμφθούν.

Οπότε, ας λάβουν σοβαρότατα υπόψη τους οι κύριοι Υπουργοί αλλά και ο Πρωθυπουργός πως, καθώς επιπίπτουν ολοένα σφοδρότερες οι συνέπειες των αποφάσεών τους στην ελληνική κοινωνία και με την επιδρομή του ψύχους  γίνονται αυτές απελπιστικά ανυπόφορες. Όταν υπάρχουν διέξοδοι άμεσης ανακούφισης των πολιτών και αυτές παρεμποδίζονται και αποκλείονται, οι υπαίτιοι θα υποστούν βαρύτατες και άτεγκτες συνέπειες. Θα τιμωρηθούν αυστηρά και σκληρά.
Ας λάβουν τα μέτρα τους, όσο προλαβαίνουν.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου