Γάζωσαν με καλάσνικοφ τα γραφεία της ΝΔ - Σφαίρα στο γραφείο Σαμαρά - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γάζωσαν με καλάσνικοφ τα γραφεία της ΝΔ - Σφαίρα στο γραφείο Σαμαρά

  Τρομοκρατική επίθεση με στόχο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το ίδιο το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατία...


Γάζωσαν με καλάσνικοφ τα γραφεία της ΝΔ - Σφαίρα στο γραφείο Σαμαρά 
Τρομοκρατική επίθεση με στόχο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το ίδιο το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας επί της λεωφόρου Συγγρού, σημειώθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οπλισμένοι με καλάσνικοφ, οι δράστες της επίθεσης σταμάτησαν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη, κάθετη στη Συγγρού, και άνοιξαν πυρ «γαζώνοντας» την πλευρά του κτιρίου που βλέπει προς Φάληρο.

Με βάση τα στοιχεία των πρώτων ερευνών, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής τείνουν να καταλήξουν ότι οι συνεργοί της επίθεσης ήταν τουλάχιστον τρεις, ενώ ερευνάται εάν χρησιμοποίησαν ένα ή δύο καλάσνικοφ.

Στις 9.00 το πρωί έγινε γνωστό ότι στην οδό Φλέμινγκ 42, στο Παλαιό Φάληρο εντοπίστηκε ένα μισοκαμμένο αυτοκίνητο για το οποίο υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι είναι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί το Σάββατο από την περιοχή της Μεταμόρφωσης. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το αυτοκίνητο είναι ένα παλιό, χρώματος γκρι - ανθρακί, μάρκας Toyota Corolla και έχει βεβαίως ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Φωτογραφία: Εθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτογραφία: Εθνος/Χάρης Γκίκας

Το γεγονός ότι το αυτοκίνητο δεν έχει καεί ολοσχερώς δίνει βάσιμες ελπίδες ότι θα «δώσει» στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

Καθοριστικά για την πορεία των ερευνών επίσης αναμένεται να είναι τα ευρήματα από τις κάμερες ασφαλείας που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγράψει τμήμα των κινήσεων των δραστών.

Στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής έχουν επίσης μπει όλες οι γνωστές περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες υπήρξε χρήση καλάσνικοφ.
Βολίδα διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του γραφείου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά
Βολίδα διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του γραφείου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά

Πέραν του εξαρθρωθέντος «Επαναστατικού Αγώνα» που χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους οπλισμό, καλάσνικοφ είχε χρησιμοποιήσει επίσης η άπαξ εμφανισθείσα οργάνωση «ΟΠΛΑ – Ομάδα Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας», που είχε επιτεθεί στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής καθώς και η Σέχτα Επαναστατών που έχει απεικονίσει σε φωτογραφικό υλικό που ανέβασε στο διαδίκτυο οπλισμό τέτοιου τύπου.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση σε όσους πολίτες παρατήρησαν κάτι σχετικό με τους πυροβολισμούς «κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στην ευρύτερη περιοχή του περιστατικού (Λεωφόρος Συγγρού, Γέφυρα Αμφιθέας, Δοϊράνης κ.λ.π) καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου στην οδό Σολωμού 40 & Σωκράτους βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς : 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό των πυροβολισμών έγινε στις 03.00 ώρα περίπου, σήμερα τα ξημερώματα, ενώ η φωτιά στο αυτοκίνητο εκδηλώθηκε λίγο αργότερα, στις 03.10 ώρα περίπου».

Τα ευρήματα
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, από την μέχρι στιγμής έρευνα στο χώρο έχουν βρεθεί:
  • Μία βολίδα, η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά
  • Μία βολίδα που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου
  • Εννέα κάλυκες Kαλάσνικοφ σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348.
Απαντα έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για βαλλιστική και άλλες εξετάσεις.
Η περιοχή γύρω από τα γραφεία της ΝΔ έχει αποκλειστεί και επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και διερευνούν το περιστατικό. Στις έρευνες συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο κτίριο για να εντοπιστούν τυχόν σφαίρες και σε άλλα σημεία, πέραν του γραφείου του πρωθυπουργού.

Οργή και έκπληξη Σαμαρά
Για την επίθεση ενημερώθηκε άμεσα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επίσκεψη του οποίου στα γραφεία του κόμματος αναμένεται εντός της ημέρας. 
Για εξαιρετικά επικίνδυνο συμβολισμό που είχε ως στόχο το γραφείο του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

«Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι δυο άτομα κατέβηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες από ένα αμάξι από την πλευρά της οδού Δοϊράνης, ρίξανε οκτώ ή εννιά σφαίρες, δεν θυμάμαι πόσους ακριβώς κάλυκες βρήκανε. Στόχος ήταν το γραφείο του προέδρου, μια σφαίρα έχει βρεθεί εκεί, η οποία μάλιστα έχει εξοστρακιστεί και στους δυο τοίχους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA.

Ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά ενώ ερωτηθείς πως αντέδρασε ο πρωθυπουργός στο άκουσμα της είδησης έκανε λόγο για «οργή πέρα από έκπληξη».

«Ακόμα και αν την θεωρήσετε συμβολική την σφαίρα για τον πρωθυπουργό είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος συμβολισμός. Από μια ματιά που έριξαείναι πολύ χοντρό το τζάμι, δεν γνωρίζω αν ήταν αλεξίσφαιρο», εξήγησε περαιτέρω.

Σχολιάζοντας την επίθεση ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «εκρηκτικά ανησυχητικό» φαινόμενο:

«Είναι μια νέα κλιμάκωση, σε αυτή την προσπάθεια διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας. Ζούμε πράγματα τα οποία έχουμε πάρα πολλά χρόνια να τα ζήσουμε, ίσως δεν τα έχουμε ξαναζήσει γιατί αυτά που αναφέρατε πριν οι στοχοποιήσεις συγγενικού προσώπου δεν είχε ξαναγίνει. Τώρα έχουμε ένα γάζωμα στα γραφεία ενός πολιτικού κόμματος με στόχο τα γραφεία του προέδρου του κόμματος. Και αυτό είνα κενοφανές, εκρηκτικά ανησυχητικό και θέλω για άλλη μια φορά να απευθύνω έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αναλάβουνε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε καλή και κακή πολιτική βία. Δεν υπάρχει κατανοητή βία. Η βία είναι μια και πρέπει να εξοστρακιστεί από την κοινωνία μας».

Ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του σε ραδιόφωνο στην Ελλάδα σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών περιστατικών. "Θα θέλαμε πάρα πολύ και τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μπούνε στο ίδιο μήκος κύματος", είπε και συμπλήρωσε ότι "από τις εμπρηστικές δηλώσεις μέχρι τις εμπρηστικές επιθέσεις η απόσταση είναι μικρή, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε πως το λέμε, ειδικά όσοι είμαστε σε υπεύθυνους ρόλους και το να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας πολύ υπεύθυνος ρόλος στην δημοκρατία μας".

Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει, τη Δημοκρατία, τη ΝΔ, τον πρωθυπουργό, δήλωσε έξω από τα γραφεία της ΝΔ ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης «Ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα. Η πράξη αυτή πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους. Να καταδικαστούν τα άκρα και οι ακρότητες, από όπου και να προέρχονται. Αυτού του είδους οι ενέργειες θα πέσουν στο κένο» προσέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον κ.Σαμαρά για την επίθεση.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας μετέβη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας είχε σύντομη συνομιλία με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ μετά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

ΠΑΣΟΚ: Κάποιοι παίζουν αδίστακτα με τη βία
Καταδίκασε την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας με εγκληματικές μεθόδους υποκόσμου δείχνει ότι υπάρχουν κύκλοι που παίζουν αδίστακτα με τη βία και στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής πολιτείας».

«Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια, όμως σημειώνει ότι η καταδίκη δεν αρκεί. Όπως δεν αρκεί να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της για την προστασία των πολιτών και των θεσμών. Η καταδίκη της βίας και η αντίδραση στα φαινόμενα αυτά πρέπει γίνει με μια φωνή από την ελληνική κοινωνία. Η συνεννόηση απέναντι στη βία είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τονίζει.

«Κάνεις δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα φαινόμενα βίας για πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και οι ανεύθυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη δείχνουν πόσο αδιέξοδα και επικίνδυνα είναι τα μισόλογα και οι αμφιθυμίες», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να καταδικάσουμε ανοιχτά και υπεύθυνα κάθε μορφή βίας και μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών να προστατεύσουμε την εθνική και κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών, το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας. Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα βγει δυνατή από την κρίση», καταλήγει.

ΔΗΜΑΡ: Ακραία τρομοκρατική ενέργεια
Την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας καταδίκασε η ΔΗΜΑΡ διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ανδρέα Παπαδόπουλου.

«Πρόκειται για ακραία τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα. Ας ευχηθούμε αυτό το συμβάν να είναι το τελευταίο» τόνισε, εκφράζοντας το φόβο ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτές θα υπάρξουν θύματα.

«Εμείς χωρίς μισόλογα ανοίγουμε μέτωπο με τη βία, όποιο περίμβλημα και αν την περιβάλλει. Η βία είναι φασισμός. Θα πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος να υψώσει τείχος απέναντι στη βία. Σε αυτή τη φάση δεν χωρούν μισόλογα, αστερίσκοι και συμψηφισμοί», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι πρακτικές τυφλής βίας
«Η σημερινή ένοπλη επίθεση στα γραφεία της ΝΔ συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, απόλυτα καταδικαστέων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.Τέτοιου είδους ενέργειες αντικειμενικά αποπροσανατολίζουν από τα καυτά προβλήματα της συγκυρίας, σκορπούν το φόβο και δίνουν την δυνατότητα αξιοποίησής τους για την καλλιέργεια ενός κλίματος γενικευμένης τρομοκρατίας και καταστολής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή ένοπλη επίθεση στα γραφεία της ΝΔ συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, απόλυτα καταδικαστέων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.Τέτοιου είδους ενέργειες αντικειμενικά αποπροσανατολίζουν από τα καυτά προβλήματα της συγκυρίας, σκορπούν το φόβο και δίνουν την δυνατότητα αξιοποίησής τους για την καλλιέργεια ενός κλίματος γενικευμένης τρομοκρατίας και καταστολής», προσθέτει.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σπεύδουν κάθε φορά να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Τους καλούμε να εγκαταλείψουν αυτήν την ανόητη, αλλά και επικίνδυνη τακτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στη δημοκρατία. Μετά και το χθεσινό κρούσμα βίας, που αναδύει ένα άρωμα παρακρατικής τρομοκρατίας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρους την προσπάθεια της πολιτικής εκμετάλλευσης και να συνειδητοποιήσουν ότι απειλείται η δημοκρατία», καταλήγει.

ΚΚΕ: Αυτονόητη η καταδίκη
«Η καταδίκη είναι αυτονόητη, τέτοιες ενέργειες δεν είναι έκφραση δυσαρέσκειας ή τιμωρίας, ενώ το σημερινό επεισόδιο δείχνει μια κλιμάκωση», τόνισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», αναφερόμενη στην επίθεση.

Ταυτόχρονα και μετά τη δήλωση του γραμματέα της ΝΔ, Μιχάλη Κεφαλογιάννη για καταδίκη της βίας από τα «δύο άκρα», είπε ότι «η ΝΔ να ψάξει το σκοπό των ενεργειών αυτών», υπογράμμισε ότι «δεν ευθυγραμμιζόμαστε με την αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών προκειμένου να τσουβαλιάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση» και προσέθεσε ότι κάποιοι μιλούν για βία «και ο καθένας εννοεί ότι θέλει, καθώς θεωρούν βία και τις απεργίες και την περιφρούρηση των απεργιών, περιλαμβάνοντας και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις».

«Εμείς καταδικάζουμε την ατομική τρομοκρατία και τις βομβιστικές ενέργειες, αλλά το θέμα είναι που στοχεύουν και από που προέρχονται, και επιπλέον εμείς δεν υπολογίζουμε ποιος «υπογράφει (με 'επαναστατικά' ονόματα)» τόνισε η κ. Παπαρήγα, για να συμπληρώσει ότι «το θέμα μας απασχολεί πάρα πολύ, καθώς υπάρχει κάθε συμφέρον να μπει ο λαός στον γύψο».

Και επιθέσεις σε ΑΤΜ
Η δίδυμη τακτική επιθέσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες («πολιτικός στόχος – τράπεζες») επαναλήφθηκε και σήμερα τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, άγνωστοι τοποθέτησαν εύφλεκτο υλικό σε μηχάνημα αναλήψεων της Τράπεζας Κύπρου, στην περιοχή της λεωφόρου Ηρακλείου στο Νέο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να καταστραφεί ολοσχερώς. Επίθεση σημειώθηκε και στη Δραπετσώνα στη λεωφόρο Αντιστάσεως.

Από "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου