Η χρυσή «παραίσθηση» της Γερμανίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η χρυσή «παραίσθηση» της Γερμανίας

Ο χρυσός της Γερμανίας μετακινείται...! Για πρώτη φορά από τότε που οι επίσημες συναλλαγές χρυσού έγιναν πιο διαφανείς, η Bundesban...


Ο χρυσός της Γερμανίας μετακινείται...!

Για πρώτη φορά από τότε που οι επίσημες συναλλαγές χρυσού έγιναν πιο διαφανείς, η Bundesbank έχει ειδοποιήσει ότι ένα σημαντικό μέρος των συμμετοχών της θα μεταφερθεί πάλι πίσω στην πατρίδα από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαινομενικά, αυτό είναι μόνο ένα θέμα νομισματικής νοικοκυροσύνης. Αλλά γιατί τώρα; 

Μια πιθανότητα είναι ότι οι Γερμανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι πλησιάζουμε ένα σενάριο του τύπου κάθε-χώρα-για-τον-εαυτό-της – και μόνο το γεγονός να φυλάσσεται ο χρυσός από την ίδια την αστυνομία κάποιου αξίζει τα πάντα.

Αλλά αυτό είναι κάτι περισσότερο από εξεζητημένο. Ο κόσμος στον οποίο η οικονομική εμπιστοσύνη καταρρέει εντελώς ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία ή τη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι αυτός στον οποίο έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από το πού βρίσκεται ο χρυσός της χώρας. Το διεθνές εμπόριο θα καταρρεύσει, και οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες θα προσπαθούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Έχοντας περισσότερο χρυσό στην πατρίδα, και όχι στα θησαυροφυλάκια της New York Fed, δεν θα αποτελούσε ούτε εδώ ούτε εκεί μια τέτοια κατάσταση.

Μήπως η Γερμανία πιστεύει ότι ο χρυσός της θα υπόκειται σε κυρώσεις ή κάποια μορφή δήμευσης - όπως συμβαίνει μερικές φορές στους παρίες; Και πάλι, αυτό δεν είναι καθόλου εύλογο. Χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα δουλεύουν πολύ και σκληρά για να γίνουν διεθνείς παρίες. Η Γερμανία, αντίθετα, είναι ένας στυλοβάτης του δημοκρατικού κόσμου. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ίσως οι γερμανοί κεντρικοί τραπεζίτες αισθάνονται μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση στις διεθνείς προτιμήσεις μακριά από το δολάριο και θέλουν να είναι έτοιμοι με κάποιο τρόπο. Αυτό είναι πιθανό από την άποψη της μελλοντικής μείωσης της σημασίας του δολαρίου ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο και ασφαλές καταφύγιο. Το αποθεματικό συμμετοχών του ενεργητικού σε δολάρια (κατά κύριο λόγο από τις κεντρικές τράπεζες) ήταν αξίας περίπου 2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 1948 και περίπου το ίδιο το 1968. Σήμερα, τέτοιες εκμεταλλεύσεις είναι τουλάχιστον το 15% του ΑΕΠ των ΗΠΑ - με ορισμένες εκτιμήσεις τόσο υψηλά όσο το 30%.

Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται από την αύξηση της ευημερίας και των πλεονασμάτων των τρεχουσών συναλλαγών σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Όταν πουλάτε περισσότερο στον κόσμο από ό,τι αγοράζετε, θα συσσωρεύονται αξιώσεις για το υπόλοιπο του κόσμου – και θα πρέπει να αποφασίσετε τη μορφή με την οποία θέλετε να κρατήσετε τις αξιώσεις αυτές.

Προς το παρόν, ο κόσμος έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ, οπότε μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων στα επόμενα χρόνια δεν θα είναι σοκαριστική. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει πολλή συζήτηση για την αύξηση του διεθνούς ρόλου του γιουάν – ένα θέμα για το οποίο ο Arvind Subramanian, ο συνάδελφός μου στο Peterson Institute for International Economics, συνεχίζει να κάνει την πιο ενδιαφέρουσα εργασία.

Αλλά η μετακίνηση του χρυσού της Γερμανίας είναι ελάχιστα χρήσιμη από αυτή την άποψη. Αυτό που θα βοηθούσε θα ήταν να μετακινηθεί το ευρώ– με την έννοια του να πείσει το επενδυτικό κοινό ότι το κοινό νόμισμα έχει ένα λαμπρό μέλλον, επειδή στηρίζεται σε μια ισχυρή νομισματική, δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση. Όταν θεωρηθεί υπό αυτό το πρίσμα, η φυσική τοποθεσία του χρυσού είναι καθαρά μια απόσπαση της προσοχής.
Είναι σαν η γερμανική πολιτική ελίτ να νομίζει ότι βρίσκεται πίσω στην εποχή του κανόνα του χρυσού. Αλλά, ακόμη και τότε, αυτό που είχε σημασία ήταν η ποσότητα του χρυσού που κατείχες - όχι το πού πραγματικά αποθηκευόταν.

Η ευρύτερη και πιο ανησυχητική τάση είναι η πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών. Οι κορυφαίες γερμανικές πολιτικές προσωπικότητες γίνονται όλο και πιο καχύποπτες προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ επίσης ανησυχούν μεγαλοφώνως για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το κίνητρο του φόβου τους είναι η προοπτική του πληθωρισμού. Αλλά ο πραγματικός φόβος δεν είναι ο ίδιος ο πληθωρισμός - δηλαδή, ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν εκπληκτικά γρήγορα φέτος ή τον επόμενο χρόνο. Αντίθετα, ο φόβος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα δουν τον πληθωρισμό να έρχεται μέχρι να είναι πολύ αργά, και ότι αυτό θα προκαλέσει μια σημαντική ανοδική μετατόπιση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Και πάλι, η μετακίνηση χρυσού δεν κάνει τίποτα για να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο ή να αλλάξει τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών. Η σχέση μεταξύ των νομισμάτων και του χρυσού διαλύθηκε αμετάκλητα το 1971, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να αναστείλει τη μετατρεψιμότητα των δολαρίων σε χρυσό για τις κεντρικές τράπεζες. Έχουμε ζήσει σε ένα σύστημα καθαρά οριζόμενο από τα χρήματα από τότε – πράγμα που σημαίνει ότι η αξία των χρημάτων μας δεν υποστηρίζεται από το χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό στοιχείο. Τέτοια νομισματικά συστήματα μπορεί να ευδοκιμήσουν μόνο εφ 'όσον η κεντρική τράπεζα μπορεί αξιόπιστα να δεσμευτεί για τη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

Οι Γερμανοί πολιτικοί, φαίνεται ότι υποφέρουν από ορισμένες σοβαρές αυταπάτες σχετικά με τη σημασία του χρυσού και τις επιπτώσεις της αλλαγής της τοποθεσίας του. Αλλά έχουν δίκιο να ανησυχούν σχετικά με τις πολιτικές της ΕΚΤ: η παροχή άνευ όρων πίστωσης για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι απίθανο να κάνει αυτές τις κυβερνήσεις να είναι πιο προσεκτικές. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η λεγόμενη «δημοσιονομική κυριαρχία» να υπονομεύσει τη νομισματική πολιτική και να είναι πολύ πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Ο γερμανικός ενθουσιασμός με το χρυσό είναι ένας αντιπερισπασμός. Ο φόβος της για την ακυβέρνητη νομισματική πολιτική δεν είναι.

5 σχόλια

  1. Σταθερό σημείο αναφοράς οποιουδήποτε νομίσματος πρέπει να είναι η ΕΡΑΤΩΡΑ, και όχι ο χρυσός, οχρυσός είναι απλώς εμπόρευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
    ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ

    ( SALUS POPULI SUPREMA LEX ESTO )

    Σε αυτό το σύντομο σημείωμά μου και επειδή οι καιροί ού μενετοί, θα κάμω την παρακάτω πρόταση, πού κατά την δική μου ταπεινή γνώμη, νομίζω ότι επιβάλλεται, τώρα αμέσως, να εφαρμοσθεί, για την σωτηρία του Λαού μας την ύστατη στιγμή.
    1.Στάση εξωτερικών πληρωμών, απομείωση του χρέους στο 80% με χρονικό ορίζοντα αναδιαπραγμάτευσης του χρέους 30 ετών.
    2.Άμεση έξοδος από την Ευρωζώνη (ΟΝΕ ) με επαναφορά της ΔΡΑΧΜΗΣ.
    3.Iσοτιμία ευρώ - Νέας Δραχμής : 1 ευρώ= 1 Δραχμή για να μην διαταραχτεί η εσωτερική αγοραστική αξία.
    4.Κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών τραπεζών. ( υποκαταστήματα της Νέας Τραπέζης της Ελλάδος.)
    5.Επαναλειτουργία της νομισματικής επιτροπής ( Τράπεζα Ελλάδος , Νέα Τράπεζα Ελλάδος, διότι η σημερινή δεν είναι Ελληνική το 94% το έχουν οι Εβραίοι Ρότσιλντ.) για τον έλεγχο των συναλλαγματικών ροών ( εισροών-εκροών ) κατά το δοκούν, βάσει των άμεσων πραγματικών αναγκών της Χώρας.
    6.Υπερπροσπάθεια όλων των συντελεστών της εγχώριας παραγωγής εις το maximum της υποκατάστασης των Εισαγωγών, ομοίως και ένταση των Εξαγωγών ( όσον το δυνατόν )
    7.Αναβάθμιση του αγροτικού τομέα της οικονομίας ( πρωτογενής τομέας ) με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής επί του Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΠ ) τουλάχιστον στο 30%.
    8.Αντίστοιχη αναβάθμιση του Δευτερογενούς τομέα ( Βιομηχανία-Βιοτεχνία κ.λ.π. ) και υποχώρηση των Υπηρεσιών ( Τριτογενής Τομέας ) σε φυσιολογικά επίπεδα.
    Γενικώς να επιτευχθεί ισόρροπη κατανομή των συντελεστών της παραγωγής.
    Αυτά ως πρώτη φάση. Με παράλληλη ενίσχυση των εργαζομένων, με μοχλό το επαναποκτηθέν Εκδοτικό Προνόμιο ( Θεωρία KEYNES ).
    Oύτε απολύσεις χρειάζονται, ούτε συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών (σταδιακή ένταση της κατανάλωσης ). Όλα τα άλλα εκ του πονηρού.
    9.Κατάργηση του ΤΟΚΟΥ.
    Να εξοβελίσουμε μια για πάντα, τους ληστές της ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας. Εμείς είμαστε η πραγματική δύναμη και όχι τα σκιάχτρα, οι τυχάρπαστοι χαρτοκλέφτες των δομημένων ομολόγων, των spreads, hedge funds των καζινο- χρηματιστηρίων, και όλων αυτών των τεχνασμάτων της διεθνούς αλητείας των κερδοσκόπων .
    Χρίστος Α Αθανασόπουλος.
    Christathan.blogspot.com



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΤΩΝ ΕΝΑΓΩΝ

    Το παγκόσμιο συνέδριο της ματαιότητας πού δημιούργησε και επέβαλε την φονική υπάρχουσα τεχνητή κρίση, διαπιστώνει τώρα ότι λόγω της αφόρητης πίεσης πού ασκεί στους Λαούς, αρχίζει η όλη κατάσταση να στρέφεται εναντίον του. Στην προσπάθεια τους οι εναγείς μήπως χάσουν το από αιώνων σχέδιό τους, δηλαδή την παγκόσμια διακυβέρνηση, ελίσσονται. Ένας εκ των βδελυρών εκφραστών τους , ο Σόρος προτείνει : χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας, και πιστωτική επέκταση, αλλά προσοχή ! με άνοδο του επιτοκίου δανεισμού ! προς αποφυγή δήθεν πληθωριστικών πιέσεων (sic). Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε και να σχολιάσουμε τα φληναφήματα του ειδεχθούς Σόρος, είναι γνωστή η πονηρία και η κακουργία τους. Θα επισημάνουμε μόνο επιγραμματικά ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πλέον συγκλονιστική ιστορική στιγμή όπου το απόλυτο σκοτάδι, ο σατανάς, έρχεται αντιμέτωπος με το ΦΩΣ της Ελληνοορθοδοξίας. Βρισκόμαστε, όλοι οι Λαοί, στην κρισιμότερη στιγμή όπου η Ελληνοορθοδοξία θα συντρίψει τον όφη τον αρχαίο. Είναι η πλέον μεγαλειώδης σύγκρουση. Είναι η ΩΡΑ της Ελλάδας πού θα αλλάξει τον κόσμο, ναι τον κόσμο, διαχέοντας παντού ΦΩΣ.
    Χρίστος Α Αθανασόπουλος
    Christathan.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Εισαγωγικό σημείωμα :
    Το υπάρχον πολιτικό σύστημα της κομματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχει, στην πατρίδα μας, πλέον καταρρεύσει. Το μοντέλο αυτό είναι αντιγραφή της κομματικής Αγγλοσαξονικής δημοκρατίας. Η πραγματική Ελληνική δημοκρατία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΑ.
    Επειδή η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με την πολιτική και αλληλοπεριχωρούνται, γιαυτό η εφαρμογή ενός νέου οικονομικού μοντέλου πρέπει να συνυπάρχει και με την πλήρη αλλαγή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος ( βλέπουμε καθαρά ότι η κρίση είναι συστημική ).
    Παρακάτω, καταθέτουμε συνοπτικά και επιγραμματικά , τις απόψεις μας για ένα νέο πολιτικό σύστημα.

    1. Συνταγματική αλλαγή, για καθιέρωση πραγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    2. Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας : Διά της Λαϊκής ψήφου.
    3. Εκτελεστική εξουσία : εκλογή Κυβερνήτη ( Πρωθυπουργού ) διά της Λαϊκής ψήφου ( ο κυβερνήτης διορίζει 8 υπουργούς ,όλοι οι υφυπουργοί είναι μόνιμοι εκ της Δημοσίας Διοίκησης- Γεν. Δ/νταί ).
    4. Νομοθετική Εξουσία : Εκλογή 104 Νομοθετών ( βουλευτών ). Εκλογή ΔΥΟ ανά Νομόν διά της Λαϊκής ψήφου ( οι Νομοθέτες δεν υπουργοποιούνται ποτέ, νομοθετούν και θα ασκούν Κυβερνητικό έλεγχο )
    5. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ εξουσία : Παντελώς ανεξάρτητη, η εκλογή των δικαστών όλων των βαθμίδων θα προκύπτει εκ της ιεραρχίας των, διά των οργάνων των.
    6. Θέσπιση Δημοψηφισμάτων
    7. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.
    8. Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σημείωση : όλες οι δαπάνες της εκλογής των υποψηφίων, από του Ανωτάτου Άρχοντος μέχρι των Νομοθετών, θα καλύπτονται απολύτως από το κράτος.

    Πλήρη ανάλυση σε σχετική εργασία μου.
    Χρίστος Α Αθανασόπουλος
    Christathan.blogspot.com



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !
    Ο διάσημος οικονομολόγος, διεθνούς κύρους ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΡΓΟΣ Γ.Γ.του υπουργείου οικονομικών, της γνωστής παρέας των διάσημων οικονομικών εμπειρογνωμόνων!Σημίτη-Στουρνάρα, ξεπέρασε στην οικονομική σκέψη τους διεθνείς οικονομολόγους p.Samuelson, Lipsey,Galbraith, i.m.KEYNES κ.λ.π. είπε;' Ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός για αυτό δεν γίνεταιοικονομική αναπτυξη'
    Μωραίνει Κύριος ών βούλεται απωλέσαι.
    Χρίστος Α Αθανασόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου