Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » » Η Τρόικα σφίγγει τη θηλιά...
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Η τρόικα σφίγγει τη θηλιά και προτείνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα και στην πρώτη κατοικία (για δάνεια προς τις τράπεζες που δεν εξυπηρετούνται), σε μια προσπάθεια να «γκρεμίσει» τις τιμές στην αγορά και να εξοντώσει φορολογικά όσους κατέχουν ακόμα και ένα μικρό σπίτι.

Ζητεί, επίσης, να χτιστούν ειδικές φορολογικές φυλακές για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και επιμένει να καταργηθεί το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στις τιμές, βάσει των οποίων γίνονται οι συναλλαγές. Η τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση να εντάξει τις σχετικές ρυθμίσεις στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι δανειστές, κατά πληροφορίες, έριξαν πρόσφατα στο τραπέζι και την εξωφρενική πρόταση για δημιουργία φορολογικών φυλακών, στις οποίες θα κρατούνται όσοι δεν καταβάλλουν έστω και ένα μέρος από τα πρόστιμα που τους επιβάλλει η Εφορία ή το ΣΔΟΕ.

Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν αποτελούν αποτελεσματικό σύστημα προσδιορισμού της πραγματικής φορολογικής αξίας του ακινήτου, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται η αξία των συναλλαγών που γίνονται στην αγορά ακινήτων. Τα στελέχη της τρόικας επανέφεραν την πρότασή τους για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα αποτελείται από επαγγελματικά στελέχη της αγοράς, τα οποία θα αποτυπώσουν τις πραγματικές, εμπορικές, τιμές των κτιρίων, οικοπέδων κ.λπ. και ανά τακτά διαστήματα, ίσως και μία φορά τον χρόνο, θα ελέγχουν τυχόν μεταβολές.

Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να αρθεί η η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για οφειλές προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Ως γνωστόν, έως το τέλος του 2013 ισχύει η απαγόρευση των σχετικών πλειστηριασμών. Την ίδια στιγμή που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων του, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της.

Οι δανειστές απαιτούν να αρχίσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ώστε να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο οι τιμές των ακινήτων. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά, αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών, φέρνοντας μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επιτρέπονται οι κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, κάτι που δεν ισχύει για την πρώτη κατοικία, αναφορικά με χρέη στις τράπεζες.

Οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο, καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια.

Βορίδης: Να ελεχθεί ο υπερβολικός δανεισμός σε επιχειρήσεις

Σε δηλώσεις του στη «δημοκρατία», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης τόνισε: «Το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει ρυθμιστεί προσφάτως από την κυβέρνηση και επομένως δεν υφίσταται αναγκαιότητα νέας ρυθμίσεως. Αντιθέτως, στην κατεύθυνση εξυγίανσης του τραπεζικού χαρτοφυλακίου θα πρέπει οι αρμόδιοι επίτροποι να ζητήσουν να ελεγχθεί το ζήτημα του υπερβολικού δανεισμού σε ορισμένες επιχειρήσεις, ειδικά όταν τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, αλλά και δεν δικαιολογούνται από την οικονομική κατάσταση των εταιριών».

Από "Δημοκρατία"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου