H κρίση γονάτισε τον ελέφαντα της ξυλείας... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

H κρίση γονάτισε τον ελέφαντα της ξυλείας...

Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Μισό αιώνα μετά την ίδρυσή της, η Σέλμαν, η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη βιομηχανία ξυλείας στην Ελλάδα και μία α...


Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Μισό αιώνα μετά την ίδρυσή της, η Σέλμαν, η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη βιομηχανία ξυλείας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, βάζει ακόμη έναν... κρίκο στην αλυσίδα της «απαξίωσής» της, προχωρώντας σε λουκέτο στο εργοστάσιό της στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Πρόκειται για τη μονάδα με την οποία έκανε το επιχειρηματικό του ξεκίνημα ο ιδρυτής της εταιρείας Παναγιώτης Ηλιάδης - με την αρωγή γνωστών επιχειρηματιών της εποχής όπως π.χ. των Μαρινόπουλου και Κατσάμπα.

Η κάθετη πτώση της ζήτησης -όπως αυτή αποτυπώνεται στον αριθμό των παραγγελιών- σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και των επισφαλειών οδήγησαν τη νέα διοίκηση της εταιρείας (δηλαδή τους επικεφαλής της Alfa Wood, Αντώνη Αδαμόπουλο και Χρήστο Αγοραστό) στην απόφαση να κλείσει (στις 8 Φεβρουαρίου) το εργοστάσιο στη Χαλκίδα, στο οποίο απασχολούνται 174 άτομα.

Από την τελευταία κερδοφόρα χρήση -η οποία τοποθετείται στο μακρινό 2004- μέχρι σήμερα η Σέλμαν έχει μειώσει κατά 1.000 άτομα το ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς από τους 1.226 εργαζομένους που απασχολούνταν στο τέλος της ολυμπιακής χρονιάς τον επόμενο μήνα μόλις που θα ξεπερνούν τα 200 άτομα.

H κρίση γονάτισε τον ελέφαντα της ξυλείας

Ζημιές 200 εκατ.

Στο διάστημα της προηγούμενης οκταετίας οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας εκτιμάται ότι αγγίζουν πλέον τα 200 εκατ. ευρώ (180,8 εκατ. ήταν μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου), όσες περίπου είναι και οι υποχρεώσεις της. Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της καθίζησης της ζήτησης, η οποία αποτυπώνεται στην πορεία του τζίρου της εισηγμένης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πωλήσεις της τάξης των 160,7 εκατ. ευρώ του 2004, η εταιρεία έκλεισε το 2011 με τζίρο 65,9 εκατ., ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ αναμένεται για το σύνολο του 2012, μιας και στο εννεάμηνο οι πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 36 εκατ. ευρώ.

Δικαιολογώντας την απόφασή τους για κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου της Σέλμαν, οι Λαρισαίοι διοικούντες της Σέλμαν υπογραμμίζουν, πλην της κάθετης πτώσης της ζήτησης, την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με το Σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου Βασιλικού για προσαρμογή του υψηλού μισθολογικού κόστους στα νέα δεδομένα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το επίσης υψηλό, έως απαγορευτικό, κόστος παραγωγής.

Παράλληλα τονίζουν την αδυναμία εφαρμογής ενός συστήματος εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο, έως ότου οι τιμές των πρώτων υλών επανέλθουν στα συνήθη επίπεδα και αυξηθούν οι παραγγελίες.Το σωματείο εργαζομένων του εργοστασίου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η διοίκηση «συνεχίζει να παίζει επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη μας με στόχο να δουλέψουμε για 500 ευρώ, χωρίς ειδικότητες, ωράρια κ.τ.λ. Είναι ολοφάνερο ότι ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα των κινητοποιή- σεων, αλλά γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία που θα του επιτρέψουν να κερδίσει ακόμα περισσότερα».

Προσθέ­τουν ότι «το προηγούμενο χρονικό διάστημα είδαμε μεταφορά πελατών - κεφαλαίων - παραγωγής από τη Σέλμαν στην Αlfa Wood. Δηλαδή, είδαμε να παράγει η Σέλμαν, να πουλάει η Αlfa Wood, να εισπράττει η Αlfa Wood, αλλά να μην εισπράττει η Σέλμαν. Πιθανόν να είναι και αυτές οι κινήσεις μέρος του ίδιου σχεδίου, όπως και οι 500 απολύσεις των τελευταίων ετών. Πιθανό είναι και το προσωρινό κλείσιμο ώστε να γλιτώσει από τα τραπεζικά δάνεια στη λογική ''αγόρασα την εταιρεία, δεν θα αγοράσω και τα χρέη''».

Τέλος, τονίζουν με έμφαση ότι «η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου είναι σχεδιασμένος εκβιασμός που συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι οι μέτοχοι του ομίλου της Alpha Wood, σχεδιάζουν την τουριστική αξιοποίηση του ιδιωτικού λιμανιού και της παρακείμενης έκτασης των 200 στρεμμάτων που διαθέτει η Σέλμαν στο Βασιλικό, με τα σενά ρια να κάνουν λόγο για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας.
  • Εκρηκτικό μείγμα Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν, σύμφωνα με τη διοίκηση της Σέλμαν, στο... λουκέτο του εργοστασίου στη Χαλκίδα είναι:
  • Ο δραματικός περιορισμός της δραστηριότητάς της, απότοκος της κατακόρυφης μείωσης παραγγελιών κατά 26% το εννεάμηνο του 2012 σε σχέση ?ε το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011 και κατά 46% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010.
  • Η ραγδαία αύξηση της τιμής των βασικών πρώτων υλών και συγκεκριμένα της ξυλείας κατά 20% και της κόλλας κατά 13% σε σχέση με το 2011.
  • Η ραγδαία αύξηση των επισφαλειών του τρέχοντος έτους που ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 8% του κύκλου εργασιών με αυξητική τάση.
  • Η διαρκής σώρευση ζημιών των τελευταίων ετών.
  • Η έλλειψη παραγγελιών για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο στο Βασιλικό, ως αποτέλεσμα της διαρκούς πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το 2011.
  • Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με το Σωματείο των εργαζομένων για προσαρμογή του υψηλού μισθολογικού κόστους στα νέα δεδομένα, και εφαρμογής ενός συστήματος εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο Βασιλι­κού, ωσότου οι τιμές των πρώτων υλών επανέλθουν στα συνήθη επίπεδα και αυξηθούν οι παραγγελίες.
Δικαιολογώντας την απόφασή τους για κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου, οι διοικούντες της Σέλμαν υπογραμμίζουν την κάθετη πτώση της ζήτησης, ενώ το Σωματείο των εργαζομένων αναφέρει ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι τα σχέδια του ομίλου Alpha Wood για τουριστική αξιοποίηση του ιδιωτικού λιμανιού και της έκτασης των 200 στρεμμάτων που διαθέτει η Σέλμαν στο Βασιλικό.

Από "Έθνος"

1 σχόλιο

  1. What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how concerning unpredicted feelings.


    my page; tvlinks
    Also see my webpage: etregalia.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου