Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » Φοιτητές ΤΕΙ Χαλκίδας: Χαλκίδα περάσαμε, Χαλκίδα θα μείνουμε! Δεν πάμε πουθενά - ΟΧΙ στο σχέδιο «Αθηνά»!
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Με αυτό το σύνθημα φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδος πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία έξω από τη Βουλή. 

Η πορεία αυτή έγινε για να εναντιωθούν στο σχέδιο Αθηνά που προβλέπει την μεταφορά του τμήματος Ηλεκτρολογίας στη Λαμία και του τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων στη Θήβα με μετονομασία σε Διοίκηση Συστημάτων εφοδιασμού. Ακολουθούν τα Δελτία Τύπου.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι σπουδαστές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και οι Μόνιμοι και ΄Εκτακτοι Καθηγητές του Τμήματος, κατά την έκτακτη συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6-02-2013, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος,

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ :

Να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο προβλέπει την μεταφορά και την συγχώνευση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο οποίο σπουδάζουν 2.634 σπουδαστές, με το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού που λειτουργεί στη Θήβα (το οποίο αποτελεί Παράρτημα του ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ) και κατ’ επέκταση την υποβάθμιση του πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων, μετονομάζοντας το σε Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Παιδείας κυρίου Αρβανιτόπουλου, μεταξύ άλλων, κριτήρια για τις μεταφορές και συγχωνεύσεις σε ΤΕΙ - ΑΕΙ, είναι:

1) Η εξοικονόμηση των οικονομικών  πόρων από ιδρύματα τα οποία έχουν χαμηλή ζήτηση και υπολειτουργούν ως προς το επίπεδο σπουδών.

2) Η αναβάθμιση των πτυχίων των σπουδαστών ΤΕΙ - ΑΕΙ.

Τα κριτήρια αυτά έρχονται σε άμεση αντίθεση με το σχέδιο που αφορά το ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, και ειδικότερα κατά το μέρος που αφορά το τμήμα Διοίκησης Eπιχειρήσεων εφόσον, το ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ διαθέτει:

1) Τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430  τ.μ.  οι οποίες αναπτύσσονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 204.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν αίθουσες διδασκαλίας,  εργαστήρια άριστης υλικοτεχνικής υποδομής, αμφιθέατρα, εμπλουτισμένη βιβλιοθήκη, ιδιόκτητη σπουδαστική εστία χωρητικότητας 408  κρεβατιών, εστιατόριο το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί το σύνολο των φοιτητών καθημερινά, κυλικείο, κήπους, γήπεδα, πάρκινγκ, κ.λπ.

2) Άμεση σύνδεση με τις πόλεις των Αθηνών και της Χαλκίδας μέσω τακτικών απ’ ευθείας δρομολογίων του ΚΤΕΛ Ευβοίας (ανά μισή ώρα).

3) Αίθουσα Εστιατορίου στην πόλη της Χαλκίδας για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών τις ώρες και τις μέρες που δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο ΤΕΙ (βραδινές ώρες, Σαββατοκύριακα, αργίες).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητες προδιαγραφές τις οποίες το ΤΕΙ ΘΗΒΑΣ δεν πληροί για να απορροφήσει τους 2.634 σπουδαστές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας, αλλά και εκείνους τους συναδέλφους σπουδαστές που θα μετακινηθούν από το Παράρτημα της Άμφισσας (Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης).

Η αναβάθμιση των ΤΕΙ - ΑΕΙ, που προτάθηκε από τον κ. Υπουργό με το σχέδιο Αθηνά, έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του στο Τμήμα μας.

Παραθέτουμε τα ακόλουθα επιχειρήματα: 

1) Η μετονομασία του τμήματός μας από «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων» σε «Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού», αποτελεί αλλαγή αντικειμένου πτυχίου σε σχέση με το αντικείμενο σπουδών και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

2) Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει γενικό γνωστικό αντικείμενο που είναι επι πολλά έτη προσαρμοσμένο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως, ενώ το γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού θα μπορούσε να αποτελεί κατεύθυνση ενός ευρύτερου Τμήματος. Σημειώνεται  ότι αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη διδαχθεί μαθήματα που αφορούν το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων (βρισκόμαστε ήδη στο 2ο, 3ο, 4ο έτος σπουδών μας και αρκετοί είμαστε επί πτυχίω) και αναγκαζόμαστε, χωρίς την παρακολούθηση του άλλου προγράμματος σπουδών για τα υπόλοιπα μαθήματα να λάβουμε πτυχία άλλου γνωστικού αντικειμένου.

Το Γεγονός είναι απαράδεκτη και παγκόσμια πρωτοτυπία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δείχνει πλήρως την έλλειψη σοβαρότητας των σχεδιαστών και εμπνευστών και βεβαίως είναι πλήρως αντι-εκπαιδευτικό και ενάντιο στις οικονομικές θυσίες των οικογενειών μας, που στις δύσκολες αυτές στιγμές στερούνται για να μας σπουδάσουν.

3) Επιπλέον είναι αδιανόητο και επίσης παγκοσμίως πρωτότυπο με το σχέδιο Αθηνά το Παράρτημα της Θήβας ν’ απορροφήσει το Τμήμα της κυρίας έδρας του Ιδρύματος.

4) Η μεταφορά του Τμήματός μας δε πέραν των άλλων καθίσταται αδύνατη εφόσον οι διαθέσιμες αίθουσες αντιστοιχούν σε εγκαταστάσεις των 210, τ.μ. αποτελούμενο από 3 αίθουσες διδασκαλίας 30 τ.μ. η κάθε μία και 3 αίθουσες εργαστηρίων 40 τ.μ. η κάθε μία.

Σημειώνουμε ότι το ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ως εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτελεί την αμέσως επόμενη επιλογή μετά την Αθήνα, όσον αφορά το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Αναπόφευκτα λόγω της δεδομένης οικονομικής κατάστασης, το μεγαλύτερο μερίδιο των σπουδαστών θα αναγκαστεί να διακόψει της σπουδές του, τα τόσα χρόνια κόπων και οικονομικών εξόδων.

Με βάση τα παραπάνω:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του τμήματός ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ως έχει στη
ΧΑΛΚΙΔΑ.

2) Την μη υποβάθμιση με οποιουδήποτε τρόπο και μορφής και του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου μας.

3) Την αυτοδυναμία του ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, και την ανάδειξή του ως πόλο της τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από τον Σύλλογο Σπουδαστών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και 
Από τον Σύλλογο Μονίμων και Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.


 ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που πρόσφατα ανακοινώθηκε... το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας συγχωνεύεται και απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας.

Το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας:

Ø Έχει 1935 ενεργούς σπουδαστές με καθημερινή παρουσία και συμμετοχή

Ø Έχει 17 μέλη ΕΠ, 12 από τα οποία είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος (το μεγαλύτερο Τμήμα Ηλεκτρολογίας στην Ελλάδα και το τρίτο μεγαλύτερο Τμήμα ΤΕΙ της χώρας)

Ø Είναι 2ο τμήμα Ηλεκτρολογίας TEI στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις Εισαγωγικές Εξετάσεις

Ø Απονέμει τουλάχιστον 100 πτυχία το χρόνο

Ø Διαθέτει σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών, επικαιροποιημένο το 2012, προσαρμοσμένο στις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, εναρμονισμένο με το ρόλο της Εύβοιας στην οικονομική γεωγραφία της χώρας.

Ø Διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαστήρια για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών τουØ Έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα, και συμμετοχή σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά έργα (FP7, Artemis).

Ø Είναι έντονα εξωστρεφές με ευρύ δίκτυο επαφών με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Ø Χαίρει καταξίωσης και συνεργάζεται με εταιρίες και βιομηχανίες της περιοχής και του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΕΛΔΑ, ΧΑΛΚΟΡ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, SIEMENS, ABB, SCHNEIDER, SABO.

Το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας:

ü δεν φέρει καμία από τις παθογένειες που το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» θέλει να θεραπεύσει (Αναντιστοιχία Προγράμματος Σπουδών με Διδακτικό & Εργαστηριακό Προσωπικό, λόγω απουσίας ή ελλιπούς στελέχωσης -Ανυπαρξία/Ανακολουθία Γνωστικών Αντικειμένων Τμημάτων με Περιφερειακά Συγκριτικά Πλεονεκτήματα & Εθνικούς Στόχους -Ανορθολογική Ανάπτυξη Κτιριολογικών & Υλικοτεχνικών Υποδομών -Κατακερματισμό Γνωστικών Αντικειμένων με ελλιπή Προγράμματα Σπουδών.)

 αντίθετα εμφανίζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν τεθεί ως στόχοι:

v Προωθεί την Τεχνολογική Εκπαίδευση, την Έρευνα & την Καινοτομία.

v Είναι συνδεδεμένο με την Αγορά Εργασίας & την Οικονομική Γεωγραφία της Χώρας .

v Συμβάλλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο.

Με τη συγχώνευση και απορρόφηση του τμήματος από το αντίστοιχο του ΤΕΙ Λαμίας:

- Εξαφανίζεται από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας ένα απόλυτα υγιές και βιώσιμο τμήμα.

- Απαξιώνονται ή/και αχρηστεύονται οι υπάρχουσες εργαστηριακές υποδομές

- Ακυρώνεται η προσπάθεια χρόνων σπουδών, καθώς πολλοί σπουδαστές του Τμήματος (κυρίως εκείνοι που για οικονομικούς λόγους πηγαινοέρχονται καθημερινά από την Αθήνα) δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την ενδεχόμενη μετεγκατάστασή του στη Λαμία και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Συμπερασματικά, με την συγκεκριμένη πρόταση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», ούτε υψηλού επιπέδου Εκπαίδευση παρέχεται, ούτε θύλακες αριστείας δημιουργούνται, ούτε η εθνική/περιφερειακή ανάπτυξη προωθείται, ούτε εξοικονόμηση πόρων ή ορθή χρήση των υφιστάμενων υποδομών γίνεται.

Ενδεχομένως, το Υπουργείο να θεωρεί ότι εξυπηρετούνται στόχοι σημαντικοί, άλλοι από τους διακηρυγμένους. Έχει σημασία όμως οι στόχοι αυτοί να μας γνωστοποιηθούν, ώστε να εξηγηθεί στους σπουδαστές και το προσωπικό του Τμήματος (μέλη ΕΠ, ΕΤΠ και ΔΠ), γιατί δρομολογείται η διάλυση ενός Τμήματος, το γνωστικό αντικείμενο και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε μια Ελλάδα που θέτει την αειφόρο ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση σαν το κύριο ζητούμενο, μια Ευρώπη που δίνει έμφαση στην ενέργεια (Στόχος 20-20-20), και που σύμφωνα με μελέτες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, το προφίλ των αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ταυτίζεται με των εργαζόμενων που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Εισηγούμαστε τη διατήρηση της έδρας του τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Χαλκίδας στη Χαλκίδα σαν ένα από τα κορυφαία τμήματα Ηλεκτρολογίας στην Ελλάδα, που προωθεί την Τεχνολογική Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία, είναι συνδεδεμένο με την Αγορά Εργασίας & την Οικονομική Γεωγραφία της Χώρας και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού στον Ελληνικό & ευρωπαϊκό χώρο

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου