«Σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ: πολύ κακό για το τίποτα; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ: πολύ κακό για το τίποτα;

Γράφει ο Κυρίλ Μπεζβέρχι Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα για να γίνουν παγκόσμιος προμηθευτής φυσικού αερίου Η αμερικανική εταιρεί...


Γράφει ο Κυρίλ Μπεζβέρχι

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα για να γίνουν παγκόσμιος προμηθευτής φυσικού αερίου

Η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών Kinder Morgan και ο αγγλο-ολλανδικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell συμφώνησαν να επανεξοπλίσουν έναν μεγάλο τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Πολιτεία της Γεωργίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξαγάγουν μέσω αυτού υγροποιημένο αέριο, το οποίο έχει εξορυχθεί από σχιστολιθικά κοιτάσματα.

Η είδηση αυτή συζητήθηκε έντονα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Πολλοί από αυτούς αμφισβητούν τη σκοπιμότητα παρόμοιων έργων, καθώς και την ίδια την ιδέα της αμερικανικής «σχιστολιθικής επανάστασης» εν γένει, η οποία παραπέμπει στο ότι οι ΗΠΑ έχουν δήθεν πιθανότητες να καταστούν ένας από τους κομβικούς εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η λεγόμενη «σχιστολιθική επανάσταση», που ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του νέου αιώνα, είχε ήδη σοβαρό αντίκτυπο τουλάχιστον στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Οι τιμές έχουν εδώ μειωθεί, αλλά στον κόσμο εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές. Αυτός είναι ο λόγος, που πολλές αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να διεισδύσουν σε ξένες αγορές και κατασκευάζουν τερματικούς σταθμούς εξαγωγών, αν και οι ΗΠΑ εν γένει συνεχίζουν να εισάγουν τεράστιους όγκους φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Αλλά αυτό υποτίθεται δεν θα διαρκέσει επί μακρόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, έως το 2017 οι Αμερικανοί θα είναι σε θέση να εγκαταλείψουν πλήρως το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θεωρούν μη ρεαλιστική αυτήν την πρόβλεψη, διότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές μειώνεται, αλλά όχι τόσο επιταχυνόμενα, εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενεργειακής Στρατηγικής Αλεξέι Γκρόμοφ:

Πράγματι υπάρχει μια μείωση της εξάρτησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τις εισαγωγές, ειδικά από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια η μείωση ήταν από 65 % έως 47 %. Αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να πει κανείς ότι το 2017 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση πλήρως να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου. Έστω και λόγω του ότι οι διακηρυχθέντες ρυθμοί εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ειδικα από σχιστολιθικά πετρελαϊκά πετρώματα απλώς δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πετύχουν κάτι τέτοιο.

Κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι η χώρα εισάγει η ίδια φυσικό αέριο, οι αμερικανικές εταιρείες χαράσσουν δραστήρια σχέδια εξαγωγής φυσικού αερίου στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών είναι και η εταιρεία διαχείρισης Kinder Morgan, η οποία από κοινού με την Shell, σχεδιάζει να μετατρέψει τον τερματικό φυσικού αερίου, που λειτουργεί στην πόλη Σαβάνα της Πολιτείας της Γεωργίας, σε ένα από τα κέντρα των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ υπάρχει η πεποίθηση ότι η ευρηματικότητα αυτή των Αμερικανών επιχειρηματιών θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ. Σχολιάζει ο επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Kονσταντίν Σίμονοφ:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα δεν έχουν συμφέρον να αυξήσουν την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για έναν απλό λόγο: ο λόγος είναι ότι στην εσωτερική αμερικανική αγορά επικρατούν σήμερα πολύ φθηνές τιμές και αυτό επιτρέπει στους τοπικούς παραγωγούς να εξασφαλίζουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και να αυξήσουν την παραγωγή. Αν ξεκινήσει η εξαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι τιμές στην εγχώρια αμερικανική αγορά θα αυξηθούν και αυτό θα πλήξει πολύ έντονα την οικονομία των ΗΠΑ.

Αλλά ακόμα κι αν ήθελαν πολύ οι εταιρείες των ΗΠΑ να κερδίσουν από την εξαγωγή υγροποιημένου αερίου, που έχει εξορυχθεί από σχιστολιθικά κοιτάσματα, αυτό το είδος της κερδοφορίας δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύν καιρό. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες υδρογονανθράκων δεν έχουν μάθει να υπολογίζουν πόσο ακριβώς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο μπορούν να εξαγάγουν από σχιστολιθικά πετρώματα. Και το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών, που τείνουν να πιστεύουν ότι το «προσδόκιμο ζωής» των σχιστολιθικών κοιτασμάτων είναι πολύ σύντομο. Προσθέστε σε αυτό το υψηλό κόστος παραγωγής, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις τεχνολογικές δυσκολίες της εξόρυξης και οι περαιτέρω προοπτικές της αμερικανικής «σχιστολιθικής επανάστασης» θα ξεθωριάσουν ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου