Ο Πούτιν σκέφτεται να διώξει τον Μεντβέντεφ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο Πούτιν σκέφτεται να διώξει τον Μεντβέντεφ

Το τέλος μιας σχέσης, το γυαλί στην οποία έχει προ πολλού ραγίσει;  Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, με πρόσχημα τις...


Το τέλος μιας σχέσης, το γυαλί στην οποία έχει προ πολλού ραγίσει; 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, με πρόσχημα τις όχι και τόσο ικανοποιητικές επιδόσεις της ρωσικής κυβέρνησης στην οικονομία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει έτοιμος να… απολύσει τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ από τη θέση του πρωθυπουργού. 
Και ουσιαστικά, να γκρεμίσει την “πυραμίδα διαδοχής” που μεθοδικά οικοδομείται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, με τον σημερινό πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο, να χτίζει συμμαχίες και να διαμορφώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε, όταν έρθει η στιγμή της… κανονικής διαδοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν, να παίζει μόνος, χωρίς αντίπαλο.
Η οικονομία της Ρωσίας φυσικά δεν πηγαίνει άσχημα. Κάθε άλλο. Ο Πούτιν ωστόσο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι… περίμενε περισσότερα από τον άλλοτε πολιτικό προστατευόμενό του. Το δε ροκάνισμα έχει τις… άτσαλες στιγμές του, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την πρόσληψη της συστημικής Goldman Sachs, για να συνδράμει στις δημόσιες σχέσεις της ρωσικής οικονομίας και το καλύτερο πλασάρισμά της στις διεθνείς αγορές, χωρίς ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να γνωρίζει το παραμικρό.
Το Κρεμλίνο βέβαια διαψεύδει στην παρούσα φάση ότι υπάρχει “θέμα” ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Για εκείνους ωστόσο που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται σε επίπεδο κορυφής στη ρωσική πολιτική σκηνή, μετά το 2008, δεν έχουν αμφιβολία ότι η σχέση των δυο οδηγείται στο τέλος της. Απλώς αναζητείται η κατάλληλη μεθόδευση, ώστε να μην αφήσει (ακατάσχετα) ανοιχτές πληγές.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και κυρίως το περιβάλλον του, δεν ξεχνούν ότι περίπου στα μέσα της θητείας του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προσπάθησε να… παίξει μόνος του. Να “αδειάσει” τον πολιτικό μέντορά του, και με τη διακριτική στήριξη της Δύσης να οδηγήσει τον Πούτιν σε πρόωρη πολιτική αποστρατεία.
Η μάχη ηγεσίας και παρασκηνίου ήταν σκληρή. Ο Μεντβέντεφ και οι σύμμαχοί του όμως, δεν τα κατάφεραν. Ο Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο, και οι κινήσεις του δείχνουν ότι… δεν ξέχασε την παρολίγον προδοσία του Μεντβέντεφ. Γι’ αυτό και αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για αλλαγή πρωθυπουργού, το πιθανότερο είναι να διαδεχθεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Αλεξέι Κούντριν.
Ένας από τους ισχυρότερους και ικανότερους πολιτικούς συμμάχους του Πούτιν, τον οποίο είχε καθαιρέσει από το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά από δέκα χρόνια παρουσίας στο συγκεκριμένο πόστο, και αφού πιστώθηκε ο ίδιος το “μικρό θαύμα” της ανάκαμψης της ρωσικής οικονομίας.
Τότε, πολλοί έκαναν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ενόψει του μέλλοντος. Ο Κούντριν… έπνιξε τον καημό του, μετά από σχετικές συστάσεις του Πούτιν, και σήμερα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να επιβραβευτεί για εκείνη τη στάση του. Και φυσικά να πάρει εκδίκηση από τον Μεντβέντεφ. Όπως άλλωστε… και ο ίδιος ο Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου