Προσέξτε αυτήν την εξέλιξη: Οι Κούρδοι της Τουρκίας ενώθηκαν με τα αδέλφια τους στη Συρία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Προσέξτε αυτήν την εξέλιξη: Οι Κούρδοι της Τουρκίας ενώθηκαν με τα αδέλφια τους στη Συρία

Μια ισοτρική στιγμή: Οι Κούρδοι του Βορείου Κουρδιστάν σπάνε το εμπάργκο της Τουρκίας και ανταμώνονται με τα εδέλφια τους στο Δυτικό Κο...


Μια ισοτρική στιγμή: Οι Κούρδοι του Βορείου Κουρδιστάν σπάνε το εμπάργκο της Τουρκίας και ανταμώνονται με τα εδέλφια τους στο Δυτικό Κουρδιστάν!!!

Του Σάββα Καλεντερίδη

Οι Κούρδοι της Συρίας, από τον Ιούλιο του 2012, ακριβώς την ίδια περίοδο που άρχισαν οι επικές επιθέσεις των ανταρτών του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, άρχισαν κι αυτοί να χτίζουν μεθοδικά το δεύτερο κουρδικό κράτος, το αυτόνομο κουρδικό κράτος του Δυτικού Κουρδιστάν ή Ροζάβα.

Επειδή η εξέλιξη αυτή τίναξε στον αέρα την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, αφού αποδείχτηκε ότι η ίδια η Άγκυρα, συμμετέχοντας στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης και ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, έσκαβε το δικό της λάκκο. Κι αυτό γιατί όλοι γνώριζαν -ίσως εκτός των Ερντογάν-Νταβούτογλου, που τους τύφλωσε η υποταγή και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Ουάσιγκτον- αυτό που κατάλαβε η Άγκυρα τελευταία, ότι η Τουρκία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει ένα δεύτερο κράτος, μετά αυτό του Νοτίου Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), και ένα δεύτερο μέτωπο, μετά από αυτό του ΡΚΚ. Κυρίως σε σχέση με το μέτωπο με το ΡΚΚ, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η κατάσταση θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις για την Άγκυρα, αφού οι Κούρδοι της Συρίας ΚΑΙ για ιστορικούς λόγους* πρόσκεινται στο ΡΚΚ.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία σπεύδει να κλείσει εσπευσμένα το μέτωπο με το ΡΚΚ, ενώ την ίδια στιγμή από τη μια εφαρμόζει ασφυκτικό εμπάργκο στο Δυτικό Κουρδιστάν και από την άλλη προσπαθεί να διαλύσει την υπό δημιουργία αυτόνομη διοίκηση,
 ενισχύοντας με χρήματα και όπλα τους ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, οι οποίοι επιτίθενται εναντίον της πόλης Σερεκάνιγιε, για να κόψουν στη μέση το Δυτικό Κουρδιστάν, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδίου.

Ενώ λοιπόν είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του μετώπου του ΡΚΚ, οι επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών εναντίον των Κούρδων της Συρίας και το ασφυκτικό εμπάργκο της Τουρκίας, οι Κούρδοι της Τουρκίας, υπό την κάλυψη της Πλατφόρμας Υποστήριξης του Συριακού Κουρδιστάν ( Suriye Kürdistanı ile Dayanışma Platformu) στην οποία συμμετέχουν κόμματα και μαζικές οργανώσεις κομμάτων και μαζικών οργανώσεων (DTK, HDK Diyarbakır Bileşenleri, ÖSP, ESP, KADEP, DDKD, Azadi İnisiyatifi και Dicle Fırat Diyalog Grubu), και με κεντρικό σύνθημα "Οι Ελεύθεροι Κούρδοι δεν Αναγνωρίζουν Σύνορα", στις 8 Φεβρουαρίου 2013, με αφετηρία την πόλη Νουσάμπιν -η βυζαντινή Νίσιβις- πέρασαν μαζικά από τα σύνορα και έφτασαν στην πόλη Κάμισλο, πρωτεύουσα του Δυτικού Κουρδιστάν, μεταφέροντας με τα φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους Κούρδους της Συρίας.

Την πομπή των εκπροσώπων της Πλατφόρμας, στην οποία συμμετείχε και η βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Εμινέ Αϋνά (Emine Ayna), υποδέχτηκε στα σύνορα αντιπροσωπεία επισήμων με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο του Κάμισλο, Abdulkerim Saruhan.

Στην τελετή υποδοχής μίλησε και η δήμαρχος της Νουσάιμπιν, Ayşe Gökkan, η οποία είπε ότι η βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Δυτικού Κουρδιστάν θα συνεχιστεί από τα αδέλφια τους του Βορείου Κουρδιστάν.

Η επιτροπή από την Πλατφόρμα πέρασε από τη συνοριακή πύλη, την ΟΠΟΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, και στη συνέχεια διήλθε από κατοικημένους τόπους, μέχρι να φθάσει στο Κάμισλο. Σε όλη τη διαδρομή την επιτροπή υποδέχτηκαν χιλιάδες Κούρδοι, δημιουργώντας πανηγυρική ατμόσφαιρα, αφού για πρώτη φορά μετά το 1923 συναντώνται ελεύθερα οι Κούρδοι του Βορείου και του Νοτίου Κουρδιστάν, σε μια κίνηση αλληλεγγύης που νοηματοδοτεί και σηματοδοτεί πολλά.

Την ανθρωπιστική βοήθεια βάρους 70 τόνων, που μετέφεραν επτά φορτηγά, παρέλαβε αρμόδια επιτροπή, για να τη διανείμει στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές του Δυτικού Κουρδιστάν.

*Ένας μεγάλος αριθμός των Κούρδων της Συρίας προέρχεται από περιοχές του Βορείου Κουρδιστάν, αφού οι πρόγονοί τους κατέφυγαν εκεί για να αποφύγουν τους διωγμούς, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και τις σφαγές που ακολούθησαν την
 αποτυχημένη επανάσταση του Σεΐχ Σαΐτ, το 1925. Τώρα η ιστορία εκδικείται, αφού οι απόγονοι εκείνων των Κούρδων είναι ταυτισμένοι ιδεολογικά με το ΡΚΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου