Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » O «νέος» τραπεζικός χάρτης και το…ΤΤ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Προς την δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών Ομίλων κινείται η εγχώρια τραπεζική αγορά, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στην περίπτωση που η προαιρετική δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank ολοκληρωθεί με επιτυχία δημιουργείται μακράν ο ισχυρότερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα και μια υπολογίσιμη δύναμη ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ενεργητικό του νέου Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (διατηρείται η επωνυμία της) θα ξεπεράσει τα 177 δις. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 109 δις. ευρώ και οι καταθέσεις θα ξεπεράσουν τα 89 δις. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 925 καταστήματα, ενώ στο εξωτερικό θα προσεγγίσει τα 1.850. Οι εργαζόμενοι του νέου Ομίλου θα φθάσουν του 53.000 περίπου από τους οποίους οι 18.000 στην Ελλάδα. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των µετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Στην δεύτερη θέση θα βρεθεί ο Όμιλος της Alpha Bank, μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Το ενεργητικό του νέου Ομίλου της Alpha Bank θα ξεπεράσει τα 79 δις.ευρώ, οι χορηγήσεις τα 62 δις.ευρώ και οι καταθέσεις τα 39 δισ.ευρώ, με δίκτυο 750 καταστημάτων περίπου.

Στην τρίτη θέση στην κατάταξη των ισχυρών τραπεζικών ομίλων ακολουθεί ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, που μόλις πρόσφατα ενσωμάτωσε την Αγροτική Τράπεζα (το «υγιές» τμήμα της) με συνολικό ενεργητικό 74 δις.ευρώ, χορηγήσεις 44 δις.ευρώ, καταθέσεις 35 δις.ευρώ και δίκτυο 780 περίπου καταστημάτων στην Ελλάδα.

Όπως όμως όλα δείχνουν η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί, με τις νέες εξελίξεις να τοποθετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις εξελίξεις γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και την ιδιωτικοποίηση του. Το ΤΤ διαθέτει ισχυρό δίκτυο καταστημάτων που προσεγγίζει τα 150 σε όλη την χώρα και μεγάλη πελατειακή βάση, ιδιαίτερα όσον αφορά πελάτες που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς. Δημοσιεύματα ήδη αναφέρονται στο ενδεχόμενο το ΤΤ να γίνεται «στόχος» από το νέο όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς κατέχει ήδη το 12 % περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ (μετοχές του ΤΤ έχουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank).

Αν τελικά το «καλό ΤΤ» (ανάλογα με το τι έχει αποφασιστεί να περιλαμβάνει και το πώς θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση) είναι «πραγματικό φιλέτο», τότε είναι  σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξει στην Alpha Bank.

Στο νέο τραπεζικό τοπίο με ενδιαφέρον αναμένεται και οι εξελίξεις που συνδέονται με τις λίγες πλέον σε αριθμό τράπεζες που «συνθέτουν» το τραπεζικό χάρτη. Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, που διαθέτει πλέον το ισχυρότερο δίκτυο καταστημάτων, μετά τις τρείς μεγάλες δυνάμεις, καθώς φθάνει τα 185, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου του Συγκροτήματος Γιάννη Κυπρή, στρατηγική επιλογή της Τράπεζας είναι να παραμείνει στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ζωτικό χώρο ανάπτυξης για την Τράπεζα Κύπρου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις που συνδέονται με την Milllennium Bank, παρά τα πολλά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει υπάρξει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμιά επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του μητρικού πορτογαλικού Ομίλου για τις προθέσεις του στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξη των εργασιών της.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου