O Ντράγκι κυρίαρχος του παιχνιδιού - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

O Ντράγκι κυρίαρχος του παιχνιδιού

Όπως κάθε καλός αναβάτης που αισθάνεται το άλογό του να ξεφεύγει, ο Mario Draghi έχει σφιγμένα τα ηνία και θα ανακτήσει τον έλεγχο. ...


  • Όπως κάθε καλός αναβάτης που αισθάνεται το άλογό του να ξεφεύγει, ο Mario Draghi έχει σφιγμένα τα ηνία και θα ανακτήσει τον έλεγχο.
  • Και τώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει κατά πάσα πιθανότητα το ευρώ εκεί όπου ακριβώς το θέλει.

Σε μια αριστοτεχνική συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη Πέμπτη, ο κ. Draghi κατάφερε να υπαινιχθεί μια ελαφρώς πιο ήρεμη πολιτική στάση, δεδομένου ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν καλπάζεικαι ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ θα έχει καταργήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Τα σχόλιά του βοήθησαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ενιαίου νομίσματος σε περίπου έξι μήνες. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Draghi κατάφερε να διατηρήσει ένα ‘ γερμανικό τόνο’, παραμένοντας εξαιρετικά ευαίσθητος προς τον πληθωρισμό και υποδηλώνοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν θα ήταν μαζί μας για πολύ ακόμα.

Και σαν χαριστική βολή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους, το ευρώ είναι περίπου στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους.

Άρα τι σημαίνουν αυτά για το ενιαίο νόμισμα τώρα;  Οι ‘ταύροι’ θα πουν ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βελτιώνεται σταδιακά, με τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα δείχνουν μια άλλη ισχυρή αύξηση τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών.

Και, παρά την στροφή στην ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να ορίζεται σε ένα αυστηρότερο επίπεδο από ό τι στις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να δεσμεύονται  είτε για περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή για τη διατήρηση της πολιτικής για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το ευρώ θα πρέπει να προσελκύσει την υποστήριξη των επενδυτών. Αλλά θα γίνει αυτό; Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Draghi φαίνεται να κάνει μια ελαφρώς πιο επιφυλακτική εκτίμηση της οικονομίας. Ακόμα κι αν εξακολουθεί να βλέπει ανάκαμψη εντός του τρέχοντος έτους, συνέχισε να τονίζει τους κινδύνους αρνητικών εξελίξεων.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου του βάρους των απογοητευτικών στοιχείων από τα μέλη της ευρωζώνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι συνεχίζουν να αποκλίνουν από τη Γερμανία και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο της πολιτικής διεύθυνσης μιας Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Έπειτα, υπάρχουν και οι πολιτικές σκηνές. Ένα σκάνδαλο στην Ισπανία θα μπορούσε να αναγκάσει τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy να κηρύξει για πρόωρες εκλογές. Και στην Ιταλία, οι εκλογές στο τέλος αυτού του μήνα όλο και περισσότερο φαίνεται πιθανό να οδηγήσουν σε μη πλειοψηφικό κοινοβούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα προγράμματα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης θα μπορούσε να τεθούν σε κίνδυνο και η απειλή μιας ακόμη μεγαλύτερης κρίσης χρέους θα μπορούσε να επιστρέψει.

Και αυτό είναι που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη ζώνη του ευρώ, ιδιαίτερα καθώς υπάρχει μικρή ένδειξη ροών επενδυτών σε αυτό στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.

Οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων έχουν σημειώσει οριακή αύξηση πρόσφατα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα έχουν τίμημα. Και, αν συνεχίσουν έτσι, το ευρώ είναι απίθανο να σημειώσει περαιτέρω σημαντικά κέρδη. Όσον αφορά τον κ. Draghi, αυτό πιθανώς  θέλει και εκείνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου