Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒΔΙΩΤΗΣ, οικονομολόγος: «Το ταχύτερο δυνατό να φύγει η Ελλάδα από ευρωζώνη και ευρώ»!
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


«Η γνώση είναι δύναμη», λένε. Πράγματι! Αν Ελλαδίτες και Κύπριοι γνώριζαν περισσότερα σε σχέση με οικονομικές παγίδες και τραπεζικά συμφέροντα, δεν θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα τόσο άσχημα για εκείνους. Και όμως.

Συνέντευξη στη Μύριαμ Νικολαΐδου - Ντενίση

Ορισμένοι γνώριζαν το οικονομικό «τσουνάμι» που έρχεται, ενώ συγκεκριμένοι οικονομολόγοι είχαν κρούσει από καιρό τον «κώδωνα του κινδύνου». Ένας από αυτούς ο Δραμινός Σπύρος Λαβδιώτης, ένας άνθρωπος που σίγουρα διαθέτει τη γνώση και τη δύναμη να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σημερινή οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Κύπρου. Και ο οποίος προτείνει καθαρά έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

Ο Σπύρος Λαβδιώτης σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της  Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Διετέλεσε ανώτερος αναλυτής χρηματοοικονομικών στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, διευθυντής επενδύσεων και χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Σίγμα Χρηματιστηριακής Α.Ε., διαχειριστής χαρτοφυλακίου διεθνών επενδύσεων στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς και σύμβουλος χρηματοοικονομικών επενδύσεων σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Σήμερα, ως συγγραφέας των βιβλίων "Χρειαζόμαστε ένα νέο Σόλωνα - Σεισάχθεια" (Ιούνιος 2011), "Ευρώ: H θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας (Ιανουάριος 2012), "Η εποχή του ατομικισμού: Μια φιλοσοφική προσέγγιση του χρήματος και της οικονομίας" (Νοέμβριος 2012), φωτίζει όλες εκείνες τις αθέατες πλευρές της οικονομίας και αποτυπώνει λύσεις οι οποίες – όπως τονίζει – εάν ακολουθηθούν άμεσα μπορούν – έστω και τώρα – να οδηγήσουν στην σωτηρία…

- Κύριε Λαβδιώτη, θέλω να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά: είναι πολύ αργά για την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική καταστροφή;

 - Η χώρα μας ανήκει σε εκείνες τις χώρες που έχουν τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και ελλείμματα του διεθνούς εμπορίου και του εμπορικού ισοζυγίου πληρωμών. Ως αποτέλεσμα το δικό μας πρόβλημα είναι ιδιαίτερο, επειδή τα δικά μας ελλείμματα είναι πλεονάσματα για τις λεγόμενες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Άρα, τι απομένει; Η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Όσο για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην Ευρώπη; Πιθανώς να υπάρξει το λεγόμενο ντόμινο, δηλαδή να ακολουθήσουν και άλλες χώρες την έξοδο. Αυτό το οποίο φοβόντουσαν ότι θα γίνει με την περίπτωση της Κύπρου. 

Πάντως, πιθανόν για μας, δηλαδή την Ελλάδα, να είναι πολύ αργά… Κι αυτό γιατί από τη μία δεν γνωρίζουμε σήμερα ποιο είναι το πραγματικό χρέος της χώρας μας!!! και από την άλλη τα όποια χρέη μας τελειώνουν το 2057!!!

- Θέλω να μας πείτε λοιπόν, κύριε Λαβδιώτη, τι πρέπει να επιλέξουμε τώρα. Ευρώ ή δραχμή; 

- Έχουν τρομοκρατήσει τόσο τον ελληνικό λαό που όποιος αναφέρει την δραχμή πρέπει να αισθάνεται ντροπή. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης. Ιστορικώς από τότε που υπάρχουν οργανωμένες κοινωνίες, που ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα, υπήρχε και ο θεσμός ένα κράτος – ένα νόμισμα. Γι’ αυτό και οι πολίτες μπορεί να χρεοκοπούσαν, αλλά το κράτος τους όχι. Και ήρθε η ώρα να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι το ολέθριο σφάλμα δεν ήταν η ένταξη στην Ε.Ε. Ολέθριο σφάλμα ήταν η ένταξή μας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.

- Επί Κωνσταντίνου Καραμανλή μπήκαμε στην Ε.Ε. και επί Κώστα Σημίτη στην Ευρωζώνη. Σωστά; 

- Ακριβώς. Οι όροι της συνθήκης ήταν τέτοιοι από την αρχή που μπήκαμε στην Ευρωζώνη που μας δέσμευαν. Μάλιστα, ο κ. Σημίτης έκανε το εξής ολέθριο σφάλμα: υπέγραψε μια διάταξη της συνθήκης που λέει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η χώρα μας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί απευθείας από την ΕΚΤ - γιατί δεν την αναγνωρίζει ως έθνος κράτος!!! - αλλά οφείλει να ζητήσει βοήθεια από το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο θα της πει τι να κάνει μέσω των αγορών.

- Δηλαδή μας λέτε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη η «μοίρα» της Ελλάδας;

 - Φυσικά. Γι’ αυτό μας πήρε μόνο οχτώ χρόνια και καταρρεύσαμε. Όταν έχεις δυο δίδυμα ελλείμματα είναι δυνατόν να κινηθείς όπως κινήθηκε τότε η ελληνική κυβέρνηση; Εφόσον το εμπορικό μας ισοζύγιο τότε ήταν 22 δις ευρώ, μόλις μπήκαμε στην Ευρωζώνη έγινε αυτομάτως 48 δις ετησίως.

- Τι θα γίνει πιστεύετε εάν η Ελλάδα τελικώς βγει από το ευρώ; Κυρίως τι θα δώσουμε για να φύγουμε; Εθνική κυριαρχία, εδάφη, πετρέλαια και ορυκτό πλούτο; 

- Άρα μιλάμε για ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από της Ευρωζώνη. Όμως, το νομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι τόσο περίπλοκο και ασαφές. Το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ αναφέρει ρητώς ότι μια χώρα  έχει δικαίωμα να φύγει από την Ε.Ε. – αφού περάσουν δυο χρόνια από την αίτηση φυγής της – και αφού το δεχθούν οι άλλες χώρες. Δεν αναφέρει όμως τίποτα απολύτως για την Ευρωζώνη. Έγινε επί τούτου αυτή η αμέλεια σχετικά με την Ευρωζώνη; Ποιος άραγε μπορεί να απαντήσει με σιγουριά;

- Εδάφη θα δώσουμε τελικά στους δανειστές μας; 

- Ασφαλώς! Και ήδη δίνουμε... Για παράδειγμα, κοιτάξτε προς τα μεταλλεία Χαλκιδικής. Δίνεται μια περιοχή, μια οικονομική ζώνη και όλο αυτό το τμήμα τελικά θα ανήκει σε ένα αλλότριο οργανισμό. Κατόπιν  θα ακολουθήσουν άλλες περιοχές, όπως της Κερατέας, περιοχές στην Πελοπόννησο, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Ήδη τεμαχίζεται η χώρα. Και παράλληλα καταστρέφεται ο φυσικός της πλούτος. 

Και η ουσία είναι ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος καταστρέφονται. Απλά με διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό και πρέπει να ψάξουμε. Από πού προήλθαν αυτά τα χρέη σε Ελλάδα και Κύπρο; Είναι υπαρκτά ή όχι; Και γιατί οι τεράστιοι αυτοί τόκοι;

- Μιλάμε δηλαδή για σχέδιο εναντίον Ελλάδας και Κύπρου; 

- Η συνθήκη του Μάαστριχτ από την αρχή δεν έχει καμιά νομοθεσία η οποία να καθορίζει πως - εάν θέλει μια χώρα να εξέλθει από την Ευρωζώνη - θα το κατορθώσει. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν είναι αβλεψία αυτό. Δεν είναι τυχαίο. Είμαστε δέσμιοι. Δυστυχώς όλο και θα επιδεινώνεται η κατάσταση.

- Θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο κ. Γιούνκερ είπε σχετικά πρόσφατα ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην Ε.Ε. - από οικονομικής απόψεως - είναι πιθανό να συμβεί οτιδήποτε, ακόμη και κάποια εμπόλεμη κατάσταση.  Μπορεί αυτό να συμβεί; Και αν συμβεί θα είναι το τέλος της Ε.Ε.; 

- Το πρόβλημα ξεκινάει από την Ευρωζώνη, που είναι Αγγλοσαξωνικό μοντέλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η  τράπεζα των τραπεζών είναι η τράπεζα της Αγγλίας. Επειδή λοιπόν οι Άγγλοι γνώριζαν τι θα γίνει στην Ευρωζώνη έμειναν  εκτός Ευρωζώνης και ευρώ. Δεν έχασαν το προνόμιο έκδοσης του δικού τους νομίσματος. Το ίδιο έπραξε και η Δανία και η Σουηδία. Και έκαναν μια επισύναψη έξτρα οι τρεις αυτές χώρες, ώστε να είναι εντός Ε.Ε., αλλά εκτός Ευρωζώνης. Φυσικά και  η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε κάνει την ίδια επιλογή, αλλά δεν την έκανε. Και εδώ είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Ο τότε πρωθυπουργός όφειλε πριν μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη να κάνει ένα δημοψήφισμα για το εάν ήθελαν οι Έλληνες το ευρώ ή όχι. Τότε όμως, στην αρχή…

- Τελικά η Ελλάδα μπορεί τώρα να δανειστεί χρήματα από άλλες χώρες, όποιες και αν είναι αυτές; 

- Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Η Σκύλα είναι η Ευρωζώνη, αφού μέσα σε αυτήν δεν έχεις το δικαίωμα να δημιουργήσεις δικό σου χρήμα. Σε αντίθεση ας πούμε με την Αμερική ή τον Καναδά που μπορούν σε μια δύσκολη θέση να κινηθούν διαφορετικά. Νομικώς πάντως δεν μπορούμε να δανειστούμε τώρα από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία ή άλλες, ενώ η Χάρυβδη είναι η έξοδος από το ευρώ!

- Και ποια είναι η λύση τελικά; 

- Το σημαντικό είναι το μορατόριουμ. Προσωρινή στάση πληρωμών για έξι μήνες. Το ίδιο έκανε και το Ντουμπάι. Το ίδιο έγινε και το 1930 στην Αμερική. Πιο απλά, κηρύσσεις τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη. Και κερδίζεις χρόνο για να ξεκινήσει το Νομισματοκοπείο να τυπώνει χρήμα. Επίσης, κάνεις επίσημη δήλωση στους δανειστές ότι κάνεις στάση πληρωμών,  τόκων και χρεολυσίων. Η πρόθεση είναι να ξεκινήσεις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να αποδεσμευτεί η χώρα από την Ευρωζώνη. Να υπογραμμίσω βέβαια ότι στο εσωτερικό της χώρας τα πάντα θα κινούνται όπως πριν. Τέλος, η δική μου πρόταση είναι να ζητήσουμε μια διεθνή επιτροπή για να ελέγξει τη νομιμότητα του χρέους και να βρει ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ελλάδας.

- Θεωρείτε ότι όσα έγιναν σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης έγιναν από κάποιους παγκόσμιους τραπεζίτες για να τις υποδουλώσουν στα συμφέροντά τους; 

- Το συγκεκριμένο σχέδιο ξεκινά από το 1970. Ο καθηγητής Κάρολ Κουίγκλι στο σύγγραμμά του «Τραγωδία και Ελπίδα» κάνει λόγο για αυτό το σχέδιο  και κυρίως για την  Παγκόσμια διακυβέρνηση των αγορών. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ήταν και καθηγητής του Μπιλ Κλίντον. Ο ίδιος λοιπόν είχε παραδεχτεί το σχέδιο μέσω μονοπωλιακής δημιουργίας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Το σχέδιο ήταν απλό: ο κόσμος να μην αντιληφθεί ή να αντιληφθεί πολύ αργά το που θα κατέληγε η ιστορία. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η περίφημη Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανήκει πλέον στην Ελλάδα, αφού το 52% ανήκει σε κάποιους που δεν γνωρίζουμε. Και δεν ξέρουμε ποιοι είναι από πίσω, όμως παραδόξως η συγκεκριμένη τράπεζα έχει εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν είναι περίεργο; Έχει ξαναγίνει αυτό σε άλλες χώρες; Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ελλάδα; Στα κεντρικά μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιτρέπεται να εισέλθει κανένας για να ελέγξει τα βιβλία της.

- Το ενιαίο νόμισμα έρχεται, κ. Λαβδιώτη;

 - Αυτό θα είναι τεράστιο λάθος. Εάν μας πούμε λοιπόν διαλέξτε τι θέλετε θα είναι και πάλι ολέθριο λάθος να επιλέξουμε κάτι άλλο εκτός από το εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή. Ή καλύτερα τη νέα δραχμή. Θα είναι εξάλλου ιδιαίτερα δύσκολο να υφίσταται ένα ενιαίο νόμισμα.

- Η Τρόικα ξέρει το πραγματικό μας χρέος;

 - Θέσατε ένα πολιτικό θέμα. Ήδη έχουν παραδεχτεί ότι κάνανε λάθος στις εκτιμήσεις τους. Τώρα που καταστράφηκε το έθνος. Δεν θα έπρεπε λοιπόν οι τελευταίες κυβερνήσεις να έχουν τρίξει τα δόντια εξαιτίας αυτού του «λάθους»;

- Ο οικονομικός πόλεμος σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία πού οδηγεί; 

- Διαφορετικά προβλήματα έχουν Ισπανία, Πορτογαλία, αν και η Ιταλία έχει και εκείνη ένα τεράστιο χρέος. Το σημαντικότερο είναι ότι θέλουν να εξευτελίσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είναι η αλήθεια. Και σε αυτό βοήθησαν οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι αυτών των χωρών. Αυτοί είναι μοιραίοι άνθρωποι. Όπως ο κ. Παπανδρέου, που μας «έσωσε» καταστρέφοντάς μας. Αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον του λαού. Γιατί ήταν ολέθριος για την Ελλάδα. Γνώριζε από το 2009 ότι η χώρα είναι υπό χρεοκοπία. Και είπε το αντίστροφο. Τυχαίο; Καθόλου. 

Ίσως όντως το σχέδιο είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποικία. Σε αντίθεση με την Τουρκία που ποτέ δεν μπήκε στην Ευρωζώνη – ούτε καν στην Ε.Ε. ήταν - και γι’ αυτό και είχε τη δική της νομισματική πολιτική και γι’ αυτό και δεν επηρεάστηκε από το ΔΝΤ. Και σήμερα έχει άλλη τύχη από εκείνη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από "Ελεύθερη Ώρα"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου