Πολιτικό θρίλερ με απρόβλεπτες συνέπειες - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πολιτικό θρίλερ με απρόβλεπτες συνέπειες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Για αύριο στις έξι το απόγευμα μετατέθηκε τελικά η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όπως ανακ...


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Για αύριο στις έξι το απόγευμα μετατέθηκε τελικά η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. 

«Υπάρχουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο το οποίο και παραπέμπεται εκ νέου για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο χρόνος συνεδρίας της οποίας αναμένεται να καθοριστεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία προσανατολίζονται να διαφοροποιήσουν τα αρχικά ποσοστά σε σχέση με το κούρεμα, ως εξής: Μέχρι 20.000 ευρώ ο συντελεστής να είναι μηδενικός, από 20.000 έως 100.000 ευρώ 3%, από 100.000 έως 500.000 ευρώ 10% και από 500.000 και άνω 12,5%.

«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»

Έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην σημερινή ψηφοφορία-θρίλερ απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την δήλωσή του στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ενώ σημείωσε πως «ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία».

«Δεν είναι ώρα να πούμε ποιοι φταίνε. Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο λύσεις θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις. 

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»

Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι έστω και την τελευταία στιγμή για τους μικροκαταθέτες. «Αν επέλεγα την άτακτη χρεοκοπία θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, θα χανόντουσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έβγαινε η χώρα εκτός ευρώ. Δεν θα δεχτώ την απομείωση των καταθέσεων. Ανέλαβα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Η συνεισφορά των καταθετών θα είναι εφάπαξ, μία και μόνη φορά, αφού θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ενώ θα δοθούν και μετοχές των τραπεζών. Όσοι αφήσουν τα χρήματα τους για δύο χρόνια στις κυπριακές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα στο ήμισυ της αξίας των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο». 

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα. Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επικύρωση της συμφωνίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από την ΕΚΤ

 Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα η απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων, ενώκυπριακά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει παρέμβαση από την ΕΚΤ ώστε να μην ληφθεί απόφαση για τη μη λειτουργία των τραπεζών αύριο. Μάλιστα, χθες βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να πείσουν τον κ. Αναστασιάδη να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας. 

Ισορροπίες τρόμου στην ψηφοφορία

Από μία κλωστή «κρέμεται» η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, ενώ χρειάζονται 29 για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών. 

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Συγκεκριμένα, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία». Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

 Αν τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων.

Από "Real"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου