Πόσο κινδυνεύουν οι Κυπριακές Τράπεζες - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πόσο κινδυνεύουν οι Κυπριακές Τράπεζες

Οι κυπριακές τράπεζες έχουν υποστεί «σημαντικές εκροές» από τους καταθέτες που έχουν τρομάξει από την κερδοσκοπία σχετικά με τις αναγκα...


Οι κυπριακές τράπεζες έχουν υποστεί «σημαντικές εκροές» από τους καταθέτες που έχουν τρομάξει από την κερδοσκοπία σχετικά με τις αναγκαστικές απώλειες, προειδοποίησε ο υπουργός οικονομικών του νησιού, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τις ριζοσπαστικές επιλογές διάσωσης που θα επέφεραν «θανατηφόρο πλήγμα» στην εμπιστοσύνη.

Μιλώντας πριν από τη συγκέντρωση της Δευτέρας μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι αποφασισμένος να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο εντός του μήνα, σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών.

Ωστόσο, έθεσε ως έσχατο όριο τις αναγκαστικές απώλειες για τους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών, και αντιστέκεται στους λεπτομερείς όρους άλλων δυνητικών συνθηκών διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενός σαρωτικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και του εξωτερικού ελέγχου για το ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Σαρρής προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους επιλογές, όπως τα κουρέματα των πιστωτών –τα οποία τόνισε ότι δεν έχουν συζητηθεί επίσημα- θα επέφεραν «θανατηφόρο πλήγμα» στην οικονομία των υπηρεσιών της Κύπρου, θα κατέστρεφαν την ικανότητά της να εξοφλήσει τα χρέη της και θα έθεταν ένα ιδιαίτερα επιζήμιο προηγούμενο για την ευρωζώνη.

«Θα ήταν κρίμα αν επιφέραμε μοιραίο πλήγμα σε αυτή την αναγέννηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, κάνοντας παράλογες απαιτήσεις», δήλωσε.

Η νέα κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται υπό έντονη πίεση για να συμφωνήσει σε μία συμφωνία διάσωσης εντός λίγων εβδομάδων. Ενώ η Κύπρος λέει ότι η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη μέχρι το Μάιο, μετά από μήνες συζητήσεων και καθυστερήσεων, υπάρχει συντονισμένη πίεση από την ευρωζώνη ώστε να υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η συμφωνία στους όρους θα αποδειχθεί δύσκολη. Οι εκτιμήσεις της ΕΕ, όπως φαίνονται από τους Financial Times, δείχνουν ότι οι ανάγκες της Κύπρου, που είναι περίπου €16,7 δις, θα αυξήσουν το χρέος της χώρας σε 145 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2014 –επίπεδα τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, θεωρούν μη βιώσιμα.

Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος δέχεται πιέσεις για να συμφωνήσει σε μία σειρά μέτρων για τη μείωση του χρέους, που θα περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα συγκέντρωνε περίπου €1,5 δις, και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα.

Μία ακραία επιλογή, η οποία ευνοείται από ορισμένους δανειστές, είναι να αναγκαστούν οι κάτοχοι μεγάλων καταθέσεων και οι ανώτεροι ομολογιούχοι να υποστούν απώλειες. Παρότι ένα τόσο επιθετικό σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει τη διάσωση της Κύπρου κατά περίπου €11 δις, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φοβούνται ότι θα προκαλούσε πανικό στους πιστωτές των άλλων τραπεζών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ισπανία.

Όταν ερωτήθηκε αν η κερδοσκοπία υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Σαρρής απάντησε: «Ναι, πράγματι είχαμε σημαντικές εκροές καταθέσεων… όλες αυτές οι συζητήσεις [στον τύπο] ήταν πολύ επιζήμιες για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.» Δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο αριθμητικό στοιχείο.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σαρρής δεν πιέζει για την τριετή αναβολή, μία ιδέα την οποία έθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο νέος κεντροδεξιός πρόεδρος της Κύπρου. Ωστόσο, θέλει πιο ευέλικτους όρους ώστε να αποφευχθεί ένα «γρήγορο ξεπούλημα», κάτι που θα αύξανε την ανεργία. 

«Δεν σκεφτόμαστε έναν συγκεκριμένο αριθμό ετών. Αντ’ αυτού, λέω ότι όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες… θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο», είπε.

Η Κύπρος αντιστέκεται επίσης σε ένα γερμανικό σχέδιο που θέλει εξωτερικούς ελεγκτές να έρχονται στις κυπριακές τράπεζες για να εξετάσουν αν συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Και πάλι ο κ. Σαρρής ελπίζει να διαπραγματευτεί μία συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία «εμπειρογνώμονες που θα συμφωνήσουν από κοινού» θα εμπλακούν στην αξιολόγηση της υλοποίησης της, με επικεφαλής την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Κύπρος υποστηρίζει ότι η τακτοποίηση του ζητήματος με την ασφάλεια της Moneyval, θα προστατεύσει την ανωνυμία των καταθετών και θα παρέχει διαβεβαιώσεις σχετικά με τη χρήση των εμπιστευτικών πληροφοριών.

«Αποτελεί την απάντηση για όσους θέλουν να ρίξουν μία πιο προσεκτική ματιά, χωρίς παράλληλα να το κάνει με τέτοιο τρόπο που θα προκαλέσει χάος», δήλωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου