Κύπρος: Νέος γύρος συνομιλιών με δανειστές - Συζητείται κούρεμα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Κύπρος: Νέος γύρος συνομιλιών με δανειστές - Συζητείται κούρεμα

Το κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι δηλώνει ο Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με το Reuters. «Νομίζω πως είναι...


Το κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι δηλώνει ο Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με το Reuters.

«Νομίζω πως είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι, ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί για να δούμε τι είδος εισφορά στις καταθέσεις θα μπορέσει να συνεισφέρει ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο», δήλωσε μετά την άφιξη του στην Λευκωσία. «Συζητούμε για διάφορα νούμερα», προσέθεσε.

 Την ίδια στιγμή, το ΜΝΙ μεταδίδει ότι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του κυπριακού κοινοβουλίου όπου εξετάστηκαν τα νομοσχέδια εκφράστηκε από ομάδα βουλευτών "ανησυχία ότι οι ρυθμίσεις για τον έλεγχο κεφαλαίων και την εξυγίανση των τραπεζών είναι υπερβολικά αυστηρές και θα οδηγήσουν στην διάλυση του τραπεζικού συστήματος". 

“Επιπλέον, έχουν δοθεί υπερβολικές εξουσίες στον κεντρικό τραπεζίτη. Προτάθηκαν τροποποιήσεις αλλά απορρίφθηκαν από τους εκπροσώπους της ΕΚΤ” σημείωσε μια πηγή. “Φαίνεται ότι τα νομοσχέδια εξετάστηκαν από την ΕΚΤ, η οποία δεν δέχεται τις αλλαγές”. 
Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να καταθέσει στο κοινοβούλιο επιπρόσθετο νομοσχέδιο για φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις, μετά την επιμονή της τρόικας. 

“Υπάρχουν διάφορες ιδέες στο τραπέζι” υποστήριξε. “H μια είναι να φορολογηθούν προοδευτικά οι τόκοι στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Μια άλλη είναι ένας άμεσος φόρος στις καταθέσεις όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Η τρίτη είναι ένας μεγάλος φόρος στις καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ ή κάτι τέτοιο” τόνισε. “Αλλά όλοι καταθέτες που θα επηρεαστούν θα αποζημιωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο” είπε ο αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive, μετά και τη σύσκεψη η πρόταση που δείχνει πιθανότερη αυτή τη στιγμή είναι η εξυγίανση της Λαϊκής και το κούρεμα μη εξασφαλισμένων καταθέσεων των υπόλοιπων τραπεζών.

 Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, από την Λαϊκή, υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ καθώς το πιθανότερο είναι να εξαιρεθούν οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας (560 εκατ. ευρώ), ενώ προσμετρούνται και τα 250 εκατ. ευρώ από την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα. 

Το υπόλοιπο ποσό, οι ενδείξεις θέλουν να βρίσκεται από κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων. Οσο για τη σύσταση του Ταμείου, αυτή μάλλον θα γίνει για τα… μάτια του κόσμου. 

Σε αναμονή οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Λευκωσία να διατυπώσει την τελική της πρόταση, αρνούμενες να επιστρέψουν στις αποφάσεις του περασμένου Σαββάτου για κούρεμα μη ασφαλισμένων καταθέσεων, αν αυτό δεν ζητηθεί από την Κύπρο που τις απέρριψε.

 «Ελπίζω ότι θα έχουμε εντός της ημέρας την πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ». 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία πλέον θα πρέπει να έλθει από την Κύπρο ενώ ξεκαθάρισε ότι «
ο τραπεζικός τομέας θα συνεχίζει σε μια μικρότερη και υγιέστερη μορφή, και αυτό απαιτεί πολλές διαπραγματεύσεις».

 Από την ΕΕ πάντως, διαπιστώνουν «βελτιωμένη» διάθεση για συνεργασία. 

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός Ολι Ρεν «Εξακολουθούμε να είμαστε σε φάση εξέτασης των διαθέσιμων πληροφοριών που μας έδωσε η Λευκωσία, και θεωρούμε πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, αλλά και το νομοσχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων να ψηφιστούν το συντομότερο στη Βουλή και να τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο». 

Ερωτηθείς σχετικά με το ταμείο αλληλεγγύης, είπε ότι το νομοσχέδιο εξετάζεται και ειδικότερα το κατά πόσον μπορεί να συνιστά βιώσιμη εναλλακτική πρόταση. Πάντως, διευκρίνισε ότι για το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει δοθεί από την τρόικα το πράσινο φως, καθώς «εξακολουθούμε να αναλύουμε σε βάθος τις διαθέσιμες πληροφορίες». 

Κρίσιμες ψηφοφορίες 

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία είναι να περάσουν σήμερα από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό για τη διάσπαση τραπεζών και το ν/σ για την επιβολή ελέγχων. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:00.

«Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βάση συμφωνίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του τελευταίου eurogroup» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κος Νεοφύτου. 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταφέρουμε σήμερα να περάσουμε τα μέτρα με όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποστήριξε». 

Νωρίτερα, υπήρξε δραματική έκκληση από τον Χρ. Στυλιανίδη, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια από τη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε ότι «σε λίγες ώρες θα κληθούμε ξανά να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις και θα απαντήσουμε στα σκληρά διλήμματα». Συμπλήρωσε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Αναμφίβολα, θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου