Τρενάκι του τρόμου με άρωμα εκλογών! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τρενάκι του τρόμου με άρωμα εκλογών!

Το «τρενάκι του τρόμου» θυμίζουν όσα εξελίσσονται και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες με φόντο την επιστροφή της τρόικα...


Το «τρενάκι του τρόμου» θυμίζουν όσα εξελίσσονται και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες με φόντο την επιστροφή της τρόικας.

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται σε έναν κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, την ώρα που η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και βλέπει νέα σκληρά μέτρα προ των πυλών.

Από τη μια είναι οι εταίροι, που λειτουργώντας με δύο πρόσωπα έχουν βάλει την τρόικα να κάνει τη βρόμικη δουλειά, πιέζοντας και εμμένοντας στην τήρηση αράδας αράδας του Μνημονίου 3 που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Οι τροϊκανοί επιμένουν: σε απολύσεις στο δημόσιο, στην παράταση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο και σε λίγες δόσεις για τα χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ως προειδοποίηση για να κάνει η κυβέρνηση πίσω σε πρώτη φάση πάγωσαν τη δόση με την υπόσχεση να τη δώσουν τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα το Μαξίμου αναζητά φόρμουλα για να χρυσώσει το χάπι σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν μέχρι τέλος στις θέσεις τους.

Από την άλλη, υπάρχει το εσωτερικό μέτωπο που διαμορφώνεται, με υπουργούς να «αλληλοκαρφώνονται», τον Αντώνη Μανιτάκη να κάνει... αντάρτικο με την κάλυψη Κουβέλη, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «συντονίζονται» για να διασωθούν πολιτικά, πιέζοντας την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων. Ετσι δημιουργείται ένα ακόμη σκηνικό κρίσης.

Εάν σε αυτά προστεθούν η ύφεση που συνεχίζεται, τα λουκέτα στην αγορά, οι πολίτες που ξεσηκώνονται και τα μηνύματα που στέλνουν οι δημοσκοπήσεις, τα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν και δειλά δειλά σχεδιάζεται το πλάνο B.

Ηδη στο Μαξίμου ετοιμάζονται για τις «καυτές ενενήντα μέρες» για τις οποίες είχε μιλήσει πριν από λίγες εβδομάδες και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχε με βουλευτές του κατά τη διάρκεια δείπνου. «Αν αντέξουμε μέχρι τον Ιούνιο», είχε πει ο πρωθυπουργός, «τότε από το φθινόπωρο θα απογειωθούμε».

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει «απόδραση μέσω εκλογών» στην περίπτωση που τελικά όλα στραβώσουν και η κυβέρνηση πέσει πάνω σε τοίχο. Το ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί σε «προεκλογική εκστρατεία» διαρκείας ολόκληρο το επόμενο τρίμηνο με πρόσχημα το συνέδριο, αλλά και η εντολή που δόθηκε να ξεκινήσουν προσλήψεις ανέργων, περίπου 400.000 (από οικογένειες που δεν εργάζεται κανένα μέλος), με μισθό 400 ευρώ για πέντε μήνες είναι μερικές ακόμη από τις ενδείξεις της προετοιμασίας που γίνεται.

Την ίδια ώρα δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα επικοινωνιακά σεμινάρια σε βουλευτές της Ν.Δ. που θα βγαίνουν στα κανάλια, αλλά και θα εμφανίζονται στα προσυνέδρια στην περιφέρεια από τους Σίμο Κεδίκογλου, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιώργο Μουρούτη, Σκοπός είναι το κλίμα να αποσυμπιεστεί και να υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και το «μάζεμα» των παρενεργειών του «σχεδίου Αθηνά», που κατάφερε να ξεσηκώσει -πλην των δύο κυβερνητικών εταίρων- και πολλούς βουλευτές και υπουργούς της Ν.Δ., απειλώντας να βγάλει στον δρόμο χιλιάδες φοιτητές.

Εάν δεν καταφέρει ο κ. Σαμαράς να «πάρει» κάτι, ώστε να περάσει στην κοινωνία το ότι διαπραγματεύεται, είναι πιθανόν να κλιμακωθεί η κόντρα με την τρόικα και να δοθεί η αίσθηση ότι «μέχρι εδώ» οι υποχωρήσεις.

Ολα αυτά, βέβαια, με το... βλέμμα στις δημοσκοπήσεις που έρχονται. Οι ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους -ιδιαίτερα των ποιοτικών χαρακτηριστικών- έχουν κάνει τα σύννεφα να πυκνώνουν και δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήδη αρχίζει και διαφοροποιεί τον λόγο του για να μαζέψει τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο τα πράγματα. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει και θα συνεχιστούν μετά την Καθαρά Δευτέρα δείχνουν αντιστροφή του κλίματος, που έχει χτυπήσει καμπανάκια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας να ανακάμπτει και να περνά μπροστά, ενώ σε αυτές που είναι η Ν.Δ. μπροστά οι διαφορές είναι οριακές. Την ίδια ώρα αυξητικές είναι οι τάσεις και της Χρυσής Αυγής, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο δεν ξεκολλάνε, αλλά η δεύτερη αρχίζει να κατρακυλάει. Τέλος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, που θα έχει και διευρυμένη και «καυτή ατζέντα».

 Από "Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου