Φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βάζει αντισημιτική δήλωση Ερντογάν - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βάζει αντισημιτική δήλωση Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σιωνισμό σε φόρουμ του ΟΗΕ Θύελλα αντιδράσεων από Ισραήλ, ΗΠΑ και ΟΗΕ για τη δήλωση του   Ρε...


Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σιωνισμό σε φόρουμ του ΟΗΕ

Θύελλα αντιδράσεων από Ισραήλ, ΗΠΑ και ΟΗΕ για τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο σιωνισμός αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Παρασκευή τον τούρκο πρωθυπουργό για «σκοτεινές και ψευδείς» δηλώσεις. Η εξέλιξη αυτή πλήττει τις προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον σιωνισμό στη διάρκεια συνάντησης ενός φόρουμ του ΟΗΕ την Πέμπτη στη Βιέννη. «Οπως ακριβώς ισχύει με τον σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, είναι πλέον αδύνατο να μην αντιμετωπίζουμε και την ισλαμοφοβία σαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ παραμένουν ψυχρές από το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντο σκότωσαν εννέα τούρκους ακτιβιστές που επέβαιναν σε πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, την οποία οι Ισραηλινοί κρατούν σε θαλάσσιο κλοιό.

Τις τελευταίες εβδομάδες διέρρευσαν πληροφορίες στον τουρκικό και τον ισραηλινό Τύπο για προσπάθειες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Καμία από τις δυο κυβερνήσεις δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

Γραπτή δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός «καταδικάζει απερίφραστα την δήλωση του Ερντογάν για τον σιωνισμό και την σύγκριση με τον ναζισμό. Πρόκειται για μια σκοτεινή και ψευδή δήλωση, από εκείνες που πιστεύαμε ότι είχαν περάσει πλέον στην Ιστορία».

Ο Πίντσας Γκόλντσμιντ, αρχιραβίνος της Μόσχας και επικεφαλής της Ενωσης Ευρωπαίων Ραβίνων, σχολίασε ότι η δήλωση Ερντογάν είναι αντισημιτική. «Πρόκειται για μια επίθεση γεμάτη άγνοια και μίσος εναντίον του εβραϊκού λαού και ενός κινήματος που έχει την ειρήνη στον πυρήνα του, η οποία υποβιβάζει τον πρωθυπουργό Ερντογάν στο επίπεδο του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και των σοβιετικών ηγετών που χρησιμοποίησαν τον αντισιωνισμό ως ευφημισμό για τον αντισημιτισμό».

Και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την δήλωση του Ερντογάν. «Απορρίπτουμε τον χαρακτηρισμό του σιωνισμού ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ο οποίος είναι προσβλητικός και λανθασμένος», ανέφερε γραπτή δήλωση από την Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε «επιζήμια και διχαστική» τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού.

Από "Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου