Προσβλητικό για τη θρησκεία άρμα στο καρναβάλι του Ληξουρίου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Προσβλητικό για τη θρησκεία άρμα στο καρναβάλι του Ληξουρίου

Ο μητροπολίτης με επιστολή του προς τον Αλέξανδρο Παρίση ζητάει την απόσυρσή του. Ενοχλημένος είναι ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρ...


Ο μητροπολίτης με επιστολή του προς τον Αλέξανδρο Παρίση ζητάει την απόσυρσή του.

Ενοχλημένος είναι ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδωνας, για άρμα που ετοιμάζεται να εμφανιστεί στο καρναβάλι του Ληξουρίου, το οποίο, όπως τονίζει στην επιστολή του προς τον δήμαρχο, προσβάλλει τον Χριστό.

 «Κύριε Δήμαρχε,

Εις τον φόρτον των εργασιών σας και της πολυευθύνου προσφοράς σας, έρχομαι να σας απασχολήσω με το επίκαιρο και επικίνδυνο ζήτημα του αποκριάτικου άρματος, το οποίον πρόκειται να εμφανισθή εις τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Κεφαλονιάς, εις το Ληξούρι με θέμα το άγαλμα του Χριστού εις το Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το οποίον ετοιμάζεται, όπως φαίνεται εις το Ίντερνετ, εις τις αποθήκες του Δήμου, εις το Τωλ, της οργανωτικής επιτροπής των σχετικών εκδηλώσεων.

Η παρουσία συμβολών, τόσο θρησκευτικών όσον και Εθνικών, και η απεικόνησις, με οποιονδήποτε τρόπον, ιερών προσώπων, σε μη προσήκουσες προς αυτά εκδηλώσεις και η διαπόμπευσις, την οποίαν έξ' αυτής της πρακτικής υφίστανται, δεν συντελούν ούτε εις την πολιτιστικήν αναβάθμισιν του λαού, ούτε εις τον εξευγενισμόν των ηθών.

Ουδέποτε κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος με στοιχειώδη λογικήν και ευπρέπειαν εις τα εκατομμύρια των πιστών εις όλην την γην δεν ανέμειξε, το σύμβολον της χριστιανοσύνης, τον Δομήτορα της Εκκλησίας, με καρναβαλικές τελετές, και φυσικά ούτε οι Βραζιλιάνοι. Αξίζει να σημειωθεί, και να ληφθεί ύπ΄ όψιν, ότι η φίλη χώρα Βραζιλία έστησε το άγαλμα του Σωτήρος Χριστού, εις την μέχρι προ ολίγων δεκαετιών πρωτεύουσα της, την 12ην Οκτωβρίου 1931 δια να συμβολίζει την ειρήνην και την συμφιλίωσιν των πολιτών της ύστερα από σειράν περιπετειών.

Η αφίσα που εμφανίζει τον Χριστόν με τα χέρια ανοιχτά επάνω από την ημίγυμνη χορεύτρια είναι εξυβριστική δια κάθε χριστιανικήν ομολογίαν διότι από την φύσιν τους τα δύο θέματα συγκρούονται και η σύγχυσις αυτή είναι περιφρονητική εκδήλωσις δια το μοναδικόν πρόσωπον του Σωτήρος Χριστού και προκαλεί βαναυσότατα το θρησκευτικόν συναίσθημα των Παλικησιάνων, οι οποίοι σε πλείστες όσες εκδηλώσεις τιμούν τον Θεάνθρωπον εις το πρόσωπον του Πολιούχου τους Αγίου Χαράλαμπους και του νεοφανούς λαοφιλούς Αγίου τους Παναγή Μπασιά.

Θα “καρναβαλίσουμε” λοιπόν, το ιερώτερον υπ' ουρανόν πρόσωπον του Ιησού την Κυριακήν της Αποκριάς, την 17ην Μαρτίου και την 3ην Μαΐου Μεγάλη Παρασκευήν θα λιτανεύσουμε εις την πλατείαν μας το πάντιμον Σώμα Του;

Το Ληξούρι λοιπόν, θα περάσει εις την συνείδησιν των ανθρώπων, ως το μοναδικόν μέρος της γης “που κατέβασε τον Χριστόν πίσω από τα έργα του Καρνάβαλου” και θα πρωτοτυπήσει σε παγκόσμια πρωτιά κακογουστιάς και προσβολής των απανταχού της γης Χριστιανών που δεν συνάδει ούτε με την σπινθηροβόλον ευφυΐαν των Ληξουριωτών, ούτε με την πολιτιστικήν μεσουράνησιν της όμορφης χωροπούλας.

Κύριε δήμαρχε, σας παρακαλώ σεβαστείτε την ευσέβειαν, το ήθος, το πιστεύω όχι ευκαταφρόνητου αριθμού πολιτών - Χριστιανών, καθότι οι εικόνες με το επαίσχυντο αυτό θέαμα λόγω των σημερινών τεχνολογικών μέσων θα κάνουν τον γύρον του κόσμου.

Νομίζουν οι κατασκευασταί του άρματος ότι η σημερινή τραγική κατάστασις του οικονομικού αδιεξόδου, του ψυχικού άγχους, της πρωτοφανούς ανεργίας, θα λυθεί με την διακωμώδησιν και χλευασμόν του Λυτρωτού της ανθρωπότητος;

Ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων»

2 σχόλια

  1. ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΚΟΙΤΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eipame re paidia alla oxi kai etsi.as afisoyme na ta kanei ayta i xrisi aygy oxi emeis.aston afysoyme ysuxo mpas kai kapoia merra ksypnysi kai mas dosi fotisi giati me tin katantiamas sigoyra mono o heos mporei na mas aneixei ta matia kai na doyme poy pame se ollous toys tomeis .kai stin politiki.as tuos dosoyme ena mahima oxi ayto einai lahos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου