Οι Α.Μ.Κ. των «μεγάλων» τραπεζών και το κλείσιμο των…μικρών - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Α.Μ.Κ. των «μεγάλων» τραπεζών και το κλείσιμο των…μικρών

Ραγδαίες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στις μικρές τράπεζες (όσες έχουν απομείνει πλέον) κατά τους επόμενους μήνες Συγκεκριμέν...


Ραγδαίες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στις μικρές τράπεζες (όσες έχουν απομείνει πλέον) κατά τους επόμενους μήνες

Συγκεκριμένα, η Τρόικα πιέζει έντονα την κυβέρνηση να δρομολογηθούν εξελίξεις και να ενισχυθούν τα κεφάλαια στα απαραίτητα όρια. 

Ειδικότερα, η Τρόικα ζητάει από τις ελληνικές εποπτικές αρχές να θέσουν αυστηρές προθεσμίες, μέσα στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν (φυσικά για κρατική βοήθεια ούτε κουβέντα να γίνεται). Σε αντίθετη περίπτωση, οι δανειστές ζητάνε να μπει «λουκέτο», με διάσπαση των μικρών τραπεζών σε «καλή και κακή» τράπεζα.

Οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών θα παραμείνουν όπως προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, αναφέρουν πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προσδοκίες για πιο ευνοϊκές αλλαγές. Οι τραπεζίτες είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, η επανακεφαλαιοποίηση να γίνει σε δύο φάσεις και συγκεκριμένα να μπει πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο κεφάλαιο κάθε τράπεζας και ύστερα να βγουν στις αγορές για τη συμμετοχή των ιδιωτών, έτσι ώστε η συμμετοχή των ιδιωτών να έχει μεγαλύτερη αξία.

Οι τράπεζες από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες πλέον θα μπορούν να γίνονται με διαδικασίες «εξπρές» (συντομευμένες από τον απαιτούμενο χρόνο κατά το ένα τρίτο) μετά την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη καταλήξει στο ύψος της αύξησης που θα κάνουν, όπως και στο ύψος των μετατρέψιμων ομολογιακών που θα εγγραφούν.

Για τις διαδικασίες της επανακεφαλαιοποίησης αλλά και εν όψει της αυριανής συνάντησης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πραγματοποίησε συνάντηση με τους επικεφαλής των αρμοδίων ανεξάρτητων αρχών και συγκεκριμένα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Κόστερ.

Στα αιτήματα των τραπεζιτών περιλαμβανόταν και η χρονική παράταση της επανακεφαλαιοποίησης, κάτι το οποίο επίσης έχει αποκλειστεί τόσο από τον Γ. Στουρνάρα, όσο και από τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αν. Σακελλαρίου. Από ό,τι που είχαν ζητήσει οι τραπεζίτες, η μόνη αλλαγή που είναι πιθανό να αποδεχτεί η τρόικα είναι η αναγνώριση του 20% του αναβαλλόμενου φόρου ως εποπτικό κεφάλαιο. Απίθανο θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδεχτεί η τρόικα τη μείωση του επιτοκίου στα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (CoCos) το οποίο έχει καθοριστεί στο 7% για το πρώτο έτος και δημιουργεί υπέρογκο κόστος στις τράπεζες.

Έτσι, οι διοικήσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας αναζητούν συμμαχίες από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Η Alpha Bank είναι η μόνη από τα τρία τραπεζικά σχήματα, η οποία έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγχώνευσής της με την Εμπορική Τράπεζα, γι' αυτό και οι τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ολοκληρώσει πρώτη τις διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha Bank θα βγει στις αγορές για κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τραπεζικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Alpha Bank έχει εξασφαλίσει ήδη την παραμονή της στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για την Πειραιώς εκτιμούν ότι θα επιτύχει τον στόχο της διατήρησης του ιδιωτικού της χαρακτήρα με τη διενέργεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μ. Σάλλας, έχει δημοσίως δηλώσει ότι έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 570 εκατ. ευρώ.  Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει τις τελικές εγκρίσεις για την Millennium, προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες της αύξησης, λόγω της απόκτησης της Geniki και της Millennium καλύπτει τα 440 εκατ. ευρώ, από τα 570 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ιδιωτική συμμετοχή του 10% επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών.

ΕΤΕ-EUROBANK

Εφόσον οι υπάρχουσες πληροφορίες επιβεβαιωθούν και δεν δοθεί σε καμία τράπεζα χρονική παράταση για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το σχήμα ΕΤΕ-Eurobank θα κρατικοποιηθεί, λένε τραπεζικοί αναλυτές. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα προηγηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με ποσά που θα αφορούν στο τελικό σχήμα (ΕΤΕ-Εurobank) και στη συνέχεια θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, την οποία θα καλύψει πλήρως η Εθνική Τράπεζα με τα κεφάλαια που θα έχει λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΕΤΕ (μαζί με την Eurobank) έχει κεφαλαιακές ανάγκες τουλάχιστον 15,58 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω και να αυξηθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής γίνει μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχουν ικανά περιθώρια, προκειμένου να εξευρεθεί περί το 1,5 δισ. ευρώ (ή και παραπάνω) από ιδιώτες επενδυτές. Γι' αυτό καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σχήμα βαίνει προς κρατικοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου