Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » Bloomberg: Στα χνάρια της Ισλανδίας οι εξελίξεις στην Κύπρο
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


«Επικίνδυνο προηγούμενο & για άλλες χώρες»

Στις ομοιότητες των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο με την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης μιας χώρας όπου η γιγάντωση των καταθέσεων επισκίασε την οικονομία της χώρας.

Τα προβλήματα στο νησί της Μεσογείου μπορούν να παρομοιαστούν με εκείνα της Ισλανδίας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο, όταν το 2008 η χώρα του Βορρά είχε σταθεί αδύνατο να χρηματοδοτήσει το χρέος που έφτανε 12 φορές το μέγεθος της οικονομίας της.

Επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών έφτασαν τα 126,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου, επτά φορές δηλαδή το μέγεθος των 18 δισ. ευρώ της κυρπιακής οικονομίας, από 78 δισ. ευρώ το 2007.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πριν από τρεις ημέρες η κυπριακή κυβέρνηση να ανακοινώσει μια άνευ προηγουμένου φορολόγηση επί των καταθέσεων, επιδιώκοντας την ευρωπαϊκή βοήθεια μετά την απώλεια των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ απέτυχε να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Οι τράπεζες διογκώθηκαν, καθώς συγκέντρωσαν κεφάλαια από πλούσιους ξένους και τώρα το μέγεθος είναι υπερβολικά μεγάλο για να το χειριστεί μόνη της η χώρα», δηλώνει ο Φίλιπ Χέσλερ, αναλυτής ευρωπαϊκών τραπεζών στην Φρανκφούρτη. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Κύπρος».

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το 2008 το 85% του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ισλανδίας κατέρρευσε – με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες βυθίζοντας την ύψους 13 δις δολαρίων οικονομία της χώρας σε βαθιά οικονομική κρίση ενώ αρνήθηκε να καλύψει τους Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες της χρεοκοπημένης τράπεζας Landsbanki Islands hf.

Όπως ακριβώς και στην Ισλανδία, οι επενδυτές στις κυπριακές τράπεζες κυνηγούσαν τους τόκους των καταθέσεων που έμοιαζαν όλο και πιο ελκυστικές καθώς οι αποδόσεις σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης μειώνονταν. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαίτησε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν η Ρωσία χρησιμοποιεί το νησί ως προορισμό για ξέπλυμα χρήματος. Κύπριοι αξιωματούχοι ωστόσο αρνούνται ότι η χώρα είναι ο παράδεισος του παράνομου χρήματος.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's οι Ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες υπολογίζονται ότι διατηρούν καταθέσεις στην Κύπρο ύψους 31 δις δολαρίων.

Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν την κυβέρνηση να στραφεί στις τραπεζικές καταθέσεις επειδή τα εταιρικά ομόλογα έχουν περιορισμένο μέγεθος, μειώνοντας την επίδραση οποιασδήποτε περικοπής ελληνικού τύπου. Η μικρή φορολογική βάση της χώρας δυσκολεύει επίσης την ικανότητά της να αντλήσει κεφάλαια.

Η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο αυξάνει την ανησυχία ότι παρόμοιος εφάπαξ φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία προκειμένου να βοηθήσει τη διάσωσή τους, εκτιμά το Αλεξάντερ Φρίντμαν, ανώτατο επενδυτικό στέλεχος στην UBS AG.

«Το κούρεμα των καταθέσεων δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθιστώντας την ασφάλιση των καταθέσεων μερικώς άρχηστη», λέει ο Φρίντμαν. «Αν και αναφέρεται σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια εξαίρεση, αυτό μπορεί να επιταχύνει τα προβλήματα των υπόλοιπων ασθενέστερων τραπεζών στην περιφέρεια της Ευρώπης, αυξάνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν οι τράπεζες».

Οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες κυπριακές σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους. Τα περιουσιακά στοιχεία των ισπανικών τραπεζών φτάνουν στο σύνολό τους πάνω από τρεις φορές το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας, ενώ οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν περιουσιακά στοιχεία ίσα με πάνω από δυόμιση φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

«Οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να το είχαν προβλέψει», υποστηρίζει ο Κλάους Φλάισερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου. «Οι καταθέσεις είναι καταθέσεις, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στην Ευρώπη και με άτομα που τις παρακολουθούν σε άλλες χώρες, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την πίστη τους στο σύστημα.


«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου