Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup: Περιμένουμε νέο σχέδιο από την Κύπρο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup: Περιμένουμε νέο σχέδιο από την Κύπρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Πέμπτης για το θέμα της Κύπρου, μέσω τηλεδιά...


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Πέμπτης για το θέμα της Κύπρου, μέσω τηλεδιάσκεψης...

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι το Eurogroup περιμένει ένα νέο σχέδιο από την Κύπρο, ενώ εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Αναλυτικά αναφέρεται:


«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. 

 Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές νέο σχέδιο τις προτάσεις του οποίου περιμένει από τις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν το νωρίτερο δυαντό. 

Το Eurogroup στη συνέχεια στη βάση μιας ανάλυσης που θα γίνει από την Τρόικα, πρέπει να προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις για ένα ρυθμιστικό πρόγραμμα, σεβόμενος τις παραμέτρους που έχουν καθοριστεί νωρίτερα από το ίδιων. Μετά από το πέρας αυτών των διαπραγματεύσεων οι αρχές της Κύπρου πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας.

 Το Eurogroup επιβεβαίωνει τη σημασία απόλυτης προστασίας των καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ στην ΕΕ»

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στο υπουργείο Οικονομικών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας για την αξιολόγηση των δεδομένων που δημιουργούνται μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να οδηγήσει σε ειδική εκκαθάριση τη Λαϊκή Τράπεζα.

Στο συμβούλιο συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

Μετά την τηλεδιάσκεψη θα εκδοθεί ανακοίνωση, προσέθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Την Τετάρτη, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), φέρεται να συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με λεπτομερείς σημειώσεις από την τηλεδιάσκεψη, που περιήλθαν σε γνώση του Reuters, αξιωματούχος χαρακτήρισε το κλίμα πολύ τεταμένο, πράγμα που δυσκολεύει την εξεύρεση λογικών λύσεων και ανέφερε ότι «συζητήθηκε ανοιχτά η αποχώρηση (της Κύπρου) από την ευρωζώνη».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group (EWG), που αποτελείται από υφυπουργούς Οικονομικών ή υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, καθώς και εκπροσώπους από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Ενα ακόμα θέμα που αναφέρθηκε επανειλημμένως ήταν ο κίνδυνος μαζικών αναλήψεων όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση και ότι γίνονται«τεχνικές προετοιμασίες» προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των όποιων εκροών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να πείσει τους κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.

Βάσει της εν λόγω πηγής, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της Eυρωζώνης.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

Αλλη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκκαθάρισης των μεγαλύτερων τραπεζών της, εάν δεν συμφωνήσει στην επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις.

«Σε τελική ανάλυση είναι δική τους επιλογή», είπε ανώνυμα αξιωματούχος ο οποίος έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Κύπρου.

Από "Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου