«Όχι» ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ για κατώτερο μισθό - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Όχι» ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ για κατώτερο μισθό

Το αντικείμενο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων πρέπει να διευρυνθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του αύριο τόνισε ...


Το αντικείμενο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων πρέπει να διευρυνθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του αύριο τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος

Απέρριψε ο ΣΕΒ το αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό, σημειώνοντας ότι η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί.

Σε τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι «η νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου» και επομένως, οι κοινωνικοί εταίροι δεν  μπορούν να συζητούν πλέον «όπως τον παλιό καλό καιρό με ένα εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση».

«Η επιστολή που πανηγυρικώς συνυπογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2012 αγνοήθηκε παντελώς από την τότε κυβέρνηση, όπως και από τη σημερινή.  Στην πράξη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοεξαιρέθηκαν από τον διάλογο πολιτείας - τρόικας για τα εργασιακά και απομείωσαν τον ρόλο τους», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο έργο».

Σημείωσε επίσης ότι η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του νόμιμου κατώτατου μισθού, αλλά η ανεργία ή ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους. «Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων.  Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα δεδομένου ότι το βασικό αντικείμενό της, που ήταν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού όπως και η διαδικασία τροποποίησής του, έχει προβλεφθεί με ισχύοντα νόμο και για μεγάλη χρονική διάρκεια», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων σε κάθε εργοδοτική οργάνωση είναι διαφορετική και ότι οι διαφορές αυτές γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.  Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, ο διάλογος και η συνεργασία κάθε εργοδοτικής οργάνωσης χωριστά με τις κλαδικές οργανώσεις, τα σωματεία των εργαζομένων της και τη ΓΣΣΕ για τα άμεσα και πραγματικά ζητήματα κάθε κλάδου, μπορούν να δώσουν γρήγορες λύσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι η πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ είναι «όαση» και ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι λίγοι, αφού ο μέσος όρος αμοιβών είναι πολύ υψηλότερος από τα κατώτατα όρια.

Επεσήμανε τέλος ότι το αντικείμενο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων πρέπει να διευρυνθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου