Τουρκία: Ενεργειακό Deal με τους Κούρδους του Ιράκ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τουρκία: Ενεργειακό Deal με τους Κούρδους του Ιράκ

Συμφωνία φέρεται να υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Κούρδους του Ιράκ ως προς την εισαγωγή φθηνού πε...


Συμφωνία φέρεται να υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Κούρδους του Ιράκ ως προς την εισαγωγή φθηνού πετρελαίου, παρακάμπτοντας τη Βαγδάτη.

Η είδηση αποκαλύπτεται από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τ. Ερντογάν υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα συμφωνία με τον πρωθυπουργό των Κούρδων του Ιράκ Νεχριβάν Μπαρζανί, για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Στόχος του Τ. Ερντογάν είναι η μείωση του ελλείμματος στο τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το ένα τρίτο. Το 2012, οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία άγγιξαν τα 60 δισ. δολ. και ήταν η βασική αιτία για το έλλειμμα των 47,5 δισ. δολ. που κατέγραψε η χώρα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα των Κούρδων του Ιράκ είναι πιο οικονομική λύση. Η Τουρκία σε αντάλλαγμα θα προχωρήσει σε επενδύσεις υποδομών και θα δώσει στους Κούρδους του Ιράκ απευθείας πρόσβαση στις ενεργειακές αγορές της Δύσης.

Η συμφωνία, πάντως, προσκρούει στις ενστάσεις της Βαγδάτης. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία και δηλώνει ότι χωρίς τη δική της συγκατάθεση η συμφωνία είναι παράνομη.

Η συμφωνία «είναι παράνομη και παραβιάζει τον πλούτο του ιρακινού λαού» δήλωσε ο Furat al-Sharaa, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ιράκ για θέματα ενέργειας στο πρακτορείο Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου