Συντάξεις βορειοηπειρωτών: ο αγώνας συνεχίζεται - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Συντάξεις βορειοηπειρωτών: ο αγώνας συνεχίζεται

Την Τρίτη 23 Απριλίου το απόγευμα, στην Πλατεία Κοτζιά,  η Πανβορειοηπειρωτική  Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτ...


Την Τρίτη 23 Απριλίου το απόγευμα, στην Πλατεία Κοτζιά,  η Πανβορειοηπειρωτική  Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διοργάνωσε ένα ακόμα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και προσπάθειας για την επαναφορά των περικοπέντων συντάξεων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών και Ποντίων. 


        Παρουσία πλήθους κόσμου, η κ. ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΙΚΗ, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, διαβάζοντας το υπόμνημα που αργότερα θα επιδίδετο στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευαγγ. Μεϊμαράκη, στο οποίο α] τονιζόταν η άδικη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου περικοπή των συντάξεων και οι καταστροφικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν   και β] ζητούσε από Κυβέρνηση και Βουλή την κατάργηση της περικοπής αυτής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Πανβορειοηπειρωτικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’,  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΟΜΑΚΑΣ, ο οποίος ακολούθως έλαβε τον λόγο, ενώ παράλληλα τόνισε την διαχρονική παρουσία και τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού,  τόσο εντός όσο και εκτός των Ελληνικών συνόρων. (Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ)).

        Στην συνέχεια, τον λόγο είχε ο Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και αντιπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, κ. ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ, ο οποίος τόνισε ότι οι Βορειοηπειρώτες και οι Πόντιοι είναι τα εύκολα θύματα ενός πολέμου οικονομικού, που τους καταδικάζει σε πραγματικό θάνατο και αγγίζει τα όρια μίας νέας γενοκτονίας, με την ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Ο αγώνας είναι διακομματικός και απαιτείται από ΟΛΑ τα κόμματα, μέσα από την Βουλή να δώσουν τον δικό τους αγώνα και να τροποποιήσουν αυτόν τον κατάπτυστο νόμο.   Μετά τους λόγους, οι παρευρισκόμενοι συντάχτηκαν πίσω από τα πανό και άρχισε η πορεία, η οποία ανέβηκε από την οδό Σταδίου, σταμάτησε για λίγο εμπρός στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και συνέχισε προς το Σύνταγμα, όπου σταμάτησε τελικά εμπρός στην Βουλή.    

        Από εκεί αναχώρησε πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους Βορειοηπειρωτικών και Ποντιακών σωματείων, και παρέδωσε το ψήφισμα, το οποίο είχε διαβάσει, όπως προαναφέραμε, η κ. ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΙΚΗ.   Το ψήφισμα αυτό το παρέλαβε ο Ειδικός Γραμματέας του Προέδρου της Βουλής , ο οποίος δεσμεύτηκε να το δώσει στον Ευαγγ. Μεϊμαράκη και επιδόθηκε επίσης στον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιο Μπούρα. Τελειώνοντας, η Επιτροπή επέστρεψε, ενημερώθηκαν οι διαδηλωτές  και διαλύθηκαν ησύχως.  

        Το παρόν στην διαδήλωση έδωσε η Χρυσή Αυγή με τους βουλευτές της Χρήστο Παππά, Κων/νο Μπαρμπαρούση και το μέλος της , Βορειοηπειρώτη Ρομπέρτο Χαϊδη, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος Γεώργιος Οικονόμου και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής,  της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και πούλμαν με Ποντίους από την Κοζάνη και Βορειοηπειρώτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης  Καραθάνος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Χειμαρριωτών Μαρία Μπολάνου, ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ) Δημήτρης Περδίκης, κ.α.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα συνθήματα
 α)που ήταν γραμμένα στα πανό , όπως :
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», «ΔΕΝ ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ»,
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ»
β) που ακούστηκαν από τον κόσμο, όπως:
 «ΔΩΣΕ ΠΙΣΩ ΣΑΜΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ», «ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ», «ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΘΕΙΑ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ».  
Ξεχωρίσαμε μία  παραλλαγή του γνωστού ποιήματος
«ΕΧΩ , ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ, ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΑΛΗΘΙΝΗ
  ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ,
  ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ
  ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ, ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ»

                                                  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΛΟΓΟΣ  ΗΛΕΚΤΡΑΣ  ΚΙΚΗ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
     Όπως άριστα γνωρίζετε, η κυβέρνηση, μέσω των διατάξεων του Νόμου 4093 / 2012, προώθησε κριτήρια ολοκληρωτικού αποκλεισμού των ως άνω Ομογενών (εννοεί Βορειοηπειρωτών και Ποντίων] από το πενιχρό οικονομικό βοήθημα, ύψους 360 ευρώ, που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Έλληνες, για την επιβίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου, ουδείς εκ των γερόντων ομογενών πληροί  τις προϋποθέσεις που θέτει ο ως άνω νόμος . Είναι δεδομένο ότι ουδείς δικαιούται ή επιτρέπεται να διαχωρίζει την συγκεκριμένη ομάδα πολιτών από τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι διαπράττει το αδίκημα της υποβάθμισής τους, σε πολίτες β’ κατηγορίας. Επίσης, είναι επιβεβλημένο να ληφθεί    υπόψη ότι το συνολικό ποσό που αναμένεται να εξοικονομηθεί δεν συγκρίνεται με το  τεράστιο εθνικό και κοινωνικό κόστος που θα προκαλέσει το μέτρο. Και τέλος, με γνώμονα  ότι η συγκεκριμένη κατηγορία Ελλήνων, για την οποία υπάρχει καταγεγραμμένη  η ολιγωρία της Ελληνικής πολιτείας, σε ότι αφορά την διακρατική μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών από την χώρα προέλευσής τους, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την συνέχιση της καταβολής του βοηθήματος στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες του Πόντου.  

        Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός , επίσης, πως η διατήρηση της Ελληνικής εθνικής ταυτότητας κόστισε στους εν λόγω ομογενείς σειρά διώξεων, καθώς και την στέρηση αυτονόητων δικαιωμάτων που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες στην Αλβανία.  Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι το θέμα είναι εθνικό και οικονομικό. Ακόμη, προφανέστατα αίολο είναι και το επιχείρημα ότι οι ομογενείς λαμβάνουν συντάξεις από την Αλβανία, καθόσον οι συντάξεις αυτές είναι της τάξεως των 50 και 70 ευρώ. Οι προϋποθέσεις του νόμου 4093 / 2012 πλήττουν και τα αδέρφια μας, με καταγωγή από τον Πόντο. Ουδείς δικαιούται να λησμονεί ότι ήρθαν στην ιστορική τους πατρίδα μετά από ονομαστικές γραπτές προσκλήσεις που τους απεύθυνε η Ελλάδα, μέσω των προξενικών της αρχών, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες εθνικές δεσμεύσεις που άπτονται και του Διεθνούς Δικαίου καθώς και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

        Για όλους τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε για την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, που απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του έθεσαν μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να αντιληφθούν πως η διακοπή χορήγησης του οικονομικού βοηθήματος στους γέροντες ομογενείς τους οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και φυσική εξόντωσή τους. Επιπλέον, εξυπηρετεί    ξεκάθαρα και έναν ακόμη στόχο, τον αφελληνισμό και την απερήμωση μιας πανάρχαιας κοιτίδας του Έθνους των Ελλήνων. Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων, κύριε Πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσετε την επιρροή σας, ώστε η κυβέρνηση να εισηγηθεί και η Βουλή να αποφασίσει την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος όλων των ομογενών, προς τους οποίους η πατρίδα είναι ηθικά και εθνικά εκτεθειμένη. Θα πω ότι βρίσκονται ανάμεσά μας μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και μέλη του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

ΛΟΓΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΤΖΟΜΑΚΑ
Σεβαστές μας μανάδες και πατεράδες,
        Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στους κυβερνώντες των Αθηνών πως η πλειοψηφία των σημερινών ανασφάλιστων Β.Η.των σταμάτησε, το 1940, τους Ιταλούς κατακτητές στο Τεπελένι, όπου δόθηκε ο υπέρ πάντων αγώνας, ώστε να μην εξαπλωθεί πιο κάτω η μάστιγα του φασισμού.   Για λόγους που δεν εξαρτιόνταν από εμάς , ύστερα από νικηφόρες μάχες στα Βορειοηπειρωτικά βουνά, όπου πολεμήσαμε δίπλα – δίπλα με τους ελεύθερους Έλληνες, μας κλείσανε για μισόν αιώνα στην Αλβανία. ‘Ήταν μία κόλαση, χωρίς επικοινωνία με την μάνα πατρίδα και χωρίς κανένα δικαίωμα στην ελεύθερη εργασία , ώστε να αποκτήσουμε τα μαγικά ένσημα, για να δικαιούμαστε νόμιμη σύνταξη. Ερχόμενοι στην μάνα μας την Ελλάδα, με πρόσκληση του τότε Υπουργού των Εξωτερικών και σημερινού Πρωθυπουργού, προσπαθήσαμε να χτίσουμε μία νέα ζωή, αλλά η ηλικία μας ήδη έχει περάσει και η κοινή μάνα όλων των Ελλήνων μας λυπήθηκε και μας έδωσε το φτωχό επίδομα του υπερήλικα ανασφάλιστου του ΟΓΑ, των 360 ευρώ. Με την εφαρμογή των μνημονίων εμείς έτυχε να είμαστε τα πρώτα θύματα και έτσι βρεθήκαμε χωρίς καμία βοήθεια από την μάνα Ελλάδα, ενώ παίρνουμε την σύνταξη πείνας από την Αλβανία, που δεν ξεπερνάει τα 50 – 70 ευρώ τον μήνα. Συμπονούμε και συμπαραστεκόμαστε στους συνέλληνες για όσα κακά από κοινού μας έφεραν τα μνημόνια, αλλά ζητάμε την κατανόηση όλων των Ελλήνων να επαναφέρουμε το φτωχό επίδομα του ΟΓΑ για τους 14.143 ανθρώπους,  οι οποίοι,  λόγω ηλικίας,  δεν μπορούν να δουλέψουν και επομένως είναι υποχρεωμένοι είτε να βγούνε στην ζητιανιά,  είτε να πάνε πρόωρα στον άλλο κόσμο.

     Έχουμε την απόδειξη πως οι συμπατριώτες μας Εθνικοί Ευεργέτες (Ζαππαίοι, Αρσάκης, Σίνας κ.α.)  τα έχουν δώσει όλα για την Ελλάδα και είναι γνωστοί για τα έργα τους που κοσμούν την Αθήνα,  ως αδιάψευστοι μάρτυρες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολιτικούς της πατρίδας μας, και κυρίως στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να κρατήσει στην ζωή τα περήφανα Β.Η.κά γηρατειά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να υπάρχει μία μικρή Ελλάδα πέρα από τα σημερινά κρατικά σύνορα.
       Ζητάμε την επαναφορά του επιδόματος και την ισχύ των βιβλιαρίων υγείας, γιατί δυστυχώς .χωρίς ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή δεν θα υπάρχει ζωή. Ευχαριστώ που με ακούσατε και εύχομαι, μαζί με όλους εσάς, να ακουστεί η φωνή μας εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για μας, δυστυχώς όμως χωρίς την δική μας παρουσία. 

                                                                                                   ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου