Συνεργασία Ρωσίας - ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Συνεργασία Ρωσίας - ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοαπειλές. Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ολοκληρώνο...


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοαπειλές.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ολοκληρώνουν τη συμφωνία για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το έγγραφο μπορεί να υπογραφεί από τους ηγέτες των δύο χωρών τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το θέμα της κατάρτισης και εισαγωγής στην παγκόσμια κοινότητα κοινών κανονισμών συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων και τέτοιων που θα αποσκοπούν στην καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών, έχει ανακινηθεί από τη Ρωσία επανειλημμένα. Αυτή η ιδέα έχει κατατεθεί πολλές φορές για συζήτηση στον ΟΗΕ, όμως κάθε φορά προσέκρουε στην αντίσταση των ΗΠΑ.

Σήμερα η κατάσταση αλλάζει. Η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να συνάψει διμερή συμφωνία με τη Ρωσία, την οποία εντελώς πρόσφατα θεωρούσε δεύτερη σε βαθμό κινδύνου πηγή κυβερνοεπιθέσεων. Κατα την άποψη του επικεφαλής του Τμήματος ανταγωνιστικής κατασκοπείας της εταιρίας «DialogNauka» Αντρέι Μασαλόβιτς, οι Αμερικανοί έχουν πάρει διαμετρικά αντίθετη θέση για να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους:

- Η αμερικανική κυβέρνηση για πολύ καιρό έκανε μεγάλο λάθος, θεωρώντας ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για μεγάλα βήματα στον κυβερνοχώρο. Όμως από το καλοκαίρι του περασμένου έτους η κατάσταση άλλαξε και πρώτα με πρωτοβουλία του Ρογκόζιν και σήμερα με πρωτοβουλία του Σεργκέι Σοϊγκού τελικά δημιουργείται κυβερνοδιοίκηση και αντίστοιχα η Ρωσία θα γίνει ανεξάρτητος παίκτης και θα είναι αναγκασμένοι να την υπολογίζουν.

Ορισμένο όφελος από αυτή τη συμφωνία μπορεί να αποκομίσει και η Ρωσία. Πρώτ΄ απ΄ όλα, αυτό θα εδραιώσει τις πολιτικές θέσεις του κράτους στο διεθνή στίβο. Επίσης η έγκριση της νέας συμφωνίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Με αυτή τη θέση δεν συμφωνούν όλοι στην κοινότητα εμπειρογνωμόνων. Κατά την άποψη του διευθύνοντος εταίρου του Ομίλου εταιριών Hosting Community Αλεξάντρ Πανόφ, τα πλεονεκτήματα που μπορεί να πάρει η Ρωσία στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, είναι προφανή και δεν έχουν οποιαδήποτε πολιτική χροιά:

- Νομίζω ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι εκτός πολιτικής και θα εφαρμόζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πει κανείς τι όφελος θα μπορέσει να αποκομίσει από αυτό η Ρωσία. Όμως πολλές τεχνολογίες στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ είναι πιο αναπτυγμένες και, είναι πολύ πιθανόν ότι θα διεισδύσουν ταχύτερα στη χώρα μας.

Γενικά είναι προς το παρόν νωρίς για να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις γι΄αυτή τη συμφωνία, πιστεύουν πολλοί εμπειρογνώμονες. Εκτός αυτού η υπογραφή της από την Ουάσιγκτον καθόλου δεν εγγυάται την εφαρμογή απαρέγκλιτα από μέρους των Αμερικανών όλων των σημείων του εγγράφου. Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς συνεργασίας εφαρμόζουν μόνο εκείνα τα σημεία, τα οποία συμφέρουν στην Αμερική. Σε αντίθετη περίπτωση η Ουάσιγκτον απλώς παραβλέπει οποιουσδήποτε κανόνες, μέχρι και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Από «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου