Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπό σκληρότερο έλεγχο
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερο ρυθμιστικό έλεγχο των ισολογισμών τους για να διασφαλιστεί ότι προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρονται πλήρως – η κίνηση αποτελεί προάγγελο των περιοδικών stress test της ΕΕ,δήλωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η ΕΑΤ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εναρμόνιση των τραπεζικών κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ότι ο στόχος της «επανεξέτασης της ποιότητας του ενεργητικού» γίνεται για να διασφαλιστεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας - ένα βασικό μέτρο ευρωστίας - αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ποιότητα και την επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων της .

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόκειται να αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών στις 17 χώρες της ευρωζώνης, θα επιβλέπει τη διαδικασία εκεί, ενώ οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα αναλάβουν δράση στα άλλα 10 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η ανάλυση τους έδειξε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου είχε υπο-εκτιμήσει ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία κατά £ 30 δις.

Η ΕΑΤ που δημιουργήθηκε εν μέρει ως απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008, επεδίωξε να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τη δύναμη των τραπεζών της  ευρωζώνης, εκτελώντας περιοδικές δοκιμές αντοχής για να δει αν οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν επιπλέον οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή. Οι τράπεζες που απέτυχαν στις δοκιμές έπρεπε να καταβάλουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης πέρυσι.

Ωστόσο, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τα test αυτά, εν μέρει διότι φοβούνται ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν αντανακλούν πιθανές απώλειες επισφαλών δανείων και συναλλαγές με περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα τραπεζικά σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία, που χρησιμεύουν ως παρονομαστής του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αποσκοπεί επίσης στο να καταστήσει βέβαιο ότι οι τράπεζες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη δανείων που βρίσκονται σε «ανεκτικότητα», ένα καθεστώς το οποίο σημαίνει ότι η τράπεζα επιτρέπει σε δανειολήπτες να παρακάμψουν πληρωμές ή να πληρώνουν λιγότερο από ότι απαιτείται.

Μόλις ο νέος εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ είναι σε πλήρη λειτουργία και τα στοιχεία από την ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων είναι πλήρη, η ΕΑΤ σκοπεύει να ξεκινήσει ένα νέο γύρο τεστ αντοχής, πιθανότατα στα μέσα του 2014.

Ο πρόεδρος Andrea Enria, δήλωσε: «οι συστάσεις μας για ανακεφαλαιοποίηση έχουν φέρει τους κοινούς δείκτες ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της ΕΕ σε επίπεδα σύμφωνα με εκείνα των μεγάλων διεθνών ανταγωνιστών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού και την ανοχή, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό είναι επίσης μια απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοπιστία του επόμενου πανευρωπαϊκού stress test.»

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου