Μάχη με το χρόνο για την εκταμίευση δύο δόσεων - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μάχη με το χρόνο για την εκταμίευση δύο δόσεων

Ημερομηνία-ορόσημο για το δημόσιο ταμείο η 20ή Μαΐου -Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση λίγο πριν την έλευση της τρόικας Συναγερμ...


Ημερομηνία-ορόσημο για το δημόσιο ταμείο η 20ή Μαΐου -Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση λίγο πριν την έλευση της τρόικας

Συναγερμός έχει σημάνει σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, υπό το φόβο να καθυστερήσει η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Η τρικομματική κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι αρρυθμίες των υπουργείων και αποφευχθούν στραβοπατήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους κορυφαίους υπουργούς προκειμένου να ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των εορτών.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 20η Μαΐου. Τη συγκεκριμένη ημέρα λήγουν δύο ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως γίνεται αντιληπτό τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και η κυβέρνηση θα πρέπει σε 14 ημέρες από σήμερα να ρυθμίσει όλα τα ζητήματα ώστε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή.

Η επόμενη δόση που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα είναι συνολικά 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το πρόβλημα δημιουργείται καθώς το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση του μεριδίου του (1,8 δισ. ευρώ) στις 31 Μαΐου, δηλαδή 11 ημέρες μετά την ημερομηνία που ωριμάζουν τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.

Μία τέτοια εξέλιξη επιχειρεί να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μία ενδεχόμενη αναβολή στην εκταμίευση της δόσης συνεπάγεται και καθυστέρηση εξόφλησης των ομολόγων. Παράλληλα είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσει αναταράξεις και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους για να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις.

Στελέχη της οδού Νίκης υποστηρίζουν πως πιθανότατα, η εκταμίευση του μεριδίου της Ε.Ε. (4,2 δισ. ευρώ) θα δοθεί στο Eurogroup της 13ης Μαΐου και τα χρήματα ύστερα από λίγες μέρες θα μπουν στα δημόσια ταμεία.

Τα υπόλοιπα -1,4 δισ. ευρώ- που χρειάζονται για την αποπληρωμή των ομολόγων θα καλυφθούν είτε κάνοντας χρήση των ταμειακών αποθεμάτων είτε με έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων, αν υπάρχουν ταμειακά αποθέματα.

Εντούτοις, υπάρχει και το σενάριο η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει στο Eurogroup της 13ης Μαΐου αίτημα εκταμίευσης δύο δόσεων. Το αίτημα θα αφορά τη δόση των 4,2 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου και τη δόση των 3,2 δισ. ευρώ του 2ου τριμήνου, ώστε να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες χωρίς να χρειαστεί νέος δανεισμός.

Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πως το απορρίπτει ο κ. Στουρνάρας, φοβούμενος τον κίνδυνο εφησυχασμού, μιας και η τρόικα θα αναβάλει την επίσκεψη της που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Ανοιχτό πάντως παραμένει και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας ορισμένες μέρες περιθώριο έως ότου εξοφλήσει το ομόλογο των 5,6 δισ. ευρώ, κίνηση που θα δώσει ταμειακή ανάσα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου