Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » » Το facebook ετοιμάζει το δικό του...''αντιρατσιστικό''! Θα κατεβάζει αναρτήσεις που προωθούν τη βια..
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Τα social media και ειδικότερα το Facebook συχνά μετατρέπονται σε καταφύγιο ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν το άχτι τους ποστάροντας επιθετικά ή υβριστικά σχόλια ακόμα και κάτω από θέματα εντελώς διαφορετικού περιεχομένου.

Οι υπεύθυνοι του Facebook φέρονται αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν το σχετικό πρόβλημα εφαρμόζοντας λογοκρισία σε αναρτήσεις που προωθούν τη βία. Συγκεκριμένα το facebook δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις αναρτήσεις που είναι «αμφιλεγόμενες, επιβλαβείς και διακατέχονται από μίσος», παραδεχόμενο ότι η πολιτική που εφαρμόζει έως τώρα δεν είναι αποτελεσματική.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πιέσεις που άσκησαν προς το κοινωνικό δίκτυο ακτιβιστικές οργανώσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και μετά από την απόφαση εταιρειών να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, διότι εμφανίζονταν δίπλα σε «περιεχόμενο που προωθεί τη βία κατά των γυναικών».

Στις 21 Μαΐου, άλλωστε δεκάδες φεμινιστικές ομάδες συνέταξαν επιστολή με την οποία ζητούσαν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να απαγορεύσει τις σελίδες όσων προωθούν τη βία. «Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο - και θα το κάνουμε», ανακοίνωσε το facebook, προσθέτοντας ότι θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει τις αλλαγές που προωθεί, διότι «κατέστη σαφές ότι τα συστήματά μας για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της ρητορικής μίσους (hate speech) δεν έχουν λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο θα θέλαμε».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο δεν απομακρύνεται όσο γρήγορα θέλουμε. Σε άλλες περιπτώσεις, το περιεχόμενο που θα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί παραμένει ενεργό, διότι έχει αξιολογηθεί με βάση ξεπερασμένα κριτήρια», δήλωσε η Mαρν Λάβιν, αντιπρόεδρος του facebook.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συστημάτων μας έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αναφορές παραβιάσεων, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποιούνται από αυτά τα συστήματα έχουν αποτύχει να συλλάβουν όλο το περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες μας» πρόσθεσε η κυρία Λάβιν.

Το facebook, επίσης, έγινε αποδέκτης εντόνων διαμαρτυριών για περιεχόμενο που ανεβάζουν ορισμένοι χρήστες. Στις αρχές του Μαΐου, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του να μην αφαιρέσει ένα βίντεο που έδειχνε έναν αποκεφαλισμένο άνθρωπο, επειδή «δεν παραβίαζε την πολιτική του κοινωνικού δικτύου».

Αλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν μια φωτογραφία που δείχνει τη γνωστή τραγουδίστρια Rihanna με ματωμένο και χτυπημένο πρόσωπο, η οποία συνοδεύεται από τη λεζάντα «Chris Brown's Greatest Hits» (αναφορά στην επίθεση που είχε δεχθεί από τον πρώην φίλο της).

Επιπλέον, χρήστες ανέβασαν μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μια γυναίκα μέσα σε λίμνη αίματος, υπό τη λεζάντα «Μου αρέσει για το μυαλό της».

Πριν από λίγες εβδομάδες οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως η Everyday Sexism Project, η οποία χρησιμοποιεί τα social media για να αναδείξει φαινόμενα σεξισμού.


Εκτός από την επιστολή τους προς το κοινωνικό δίκτυο, οι ομάδες κάλεσαν τους διαφημιστές να μποϊκοτάρουν το facebook, σημειώνοντας ότι οι διαφημίσεις τους εμφανίζονται παράλληλα με εικόνες βίας κατά γυναικών που έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου