Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » » Παπανδρέου: Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν την «ορθοδοξία της λιτότητας»
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Αντί της εγγύησης του χρέους και του χρόνου που ζήτησε, οι ευρωπαίοι εταίροι επέλεξαν για την Ελλάδα την «ορθοδοξία της λιτότητας», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «ελληνικό πρόβλημα», ενώ όπως αποδείχθηκε ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVO του Οντάριο.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, υπογράμμισε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ότι η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθήθηκε επιβλήθηκε από τους εταίρους, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ότι ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα. Όπως ανέφερε είχε ζητήσει από την Ένωση να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας και της δώσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Ανάλογη στάση προτείνει να τηρήσουν οι εταίροι και σήμερα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες που υποφέρουν και να τις στηρίξει μέσα από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσουν την οικονομία τους.

Ακόμα, επανέλαβε ότι το έλλειμμα που παρέλαβε και το οποίο υπολογιζόταν στο 10% περίπου, αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά 15,6%. Και πρόσθεσε πως αν ήταν στο 10% θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε εύλογο χρόνο, με έναν καλό συνδυασμό αναπτυξιακών πολιτικών, δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιορισμού της σπατάλης και αναδιοργάνωσης του κράτους.

Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα απάντησε ότι ήταν μια «απαραίτητη απόφαση», λόγω του ότι η λύση των εκλογών θα έφερνε πολλά προβλήματα και η λύση της κυβέρνησης συνεργασίας δεν προχώρησε γιατί τότε κανένας δεν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει. Τόνισε επίσης ότι δεν είχε τη στήριξη των ισχυρών ευρωπαίων, κάτι που τον υπονόμευσε και εσωτερικά στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί διότι όλα τα άλλα κόμματα το έθεσαν ως προϋπόθεση για να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να γίνει η εφαρμογή του προγράμματος, αποκαλύπτοντας ότι και ο ίδιος διαφωνεί σε πολλά σημεία του. Ήξερε, όμως, όπως πρόσθεσε, ότι άλλη λύση δεν υπήρχε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι επόμενες κυβερνήσεις συνέχισαν στο δρόμο που εκείνος χάραξε, κάτι που το θεωρεί δική του επιτυχία, όπως επισήμανε.

Καταλογίζει ευθύνες στον Α. Σαμαρά για τη μακρά εκλογική περίοδο που επέλεξε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία οι Έλληνες πλήρωσαν με πολλά χρήματα. Επίσης αποκάλυψε ότι τον είχε προειδοποιήσει ότι πέραν του κόστους, αν η χώρα πήγαινε σε εκλογές, η Βουλή θα είχε πολλούς ακραίους, όπως και έγινε, τόνισε ο Παπανδρέου. 

Αναφερόμενος στα «συμφέροντα» που υπάρχουν στην Ελλάδα τόνισε ότι παγκοσμίως οι Δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων, που αγοράζουν, άμεσα ή έμμεσα, ΜΜΕ, πολιτικούς και δικαστές. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά μια χώρα με κακοδιαχείριση.

Διαφώνησε με τη φράση «μαζί τα φάγαμε», αν και όπως είπε υπάρχει σε αυτό μια αίσθηση αλήθειας. «Αυτό που φταίει είναι το σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους πολιτικούς να πολιτεύονται με βασικό όπλο το ρουσφέτι και τους διορισμούς».

Για τη «Χρυσή Αυγή» είπε ότι πρόκειται για μια λανθασμένη αντίδραση στην κρίση και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει, τουλάχιστον, να συνοδεύονται από προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Τέλος, τόνισε ότι τα προβλήματα της ρατσιστικής βίας λύνονται με την ενσωμάτωση και όχι με τη ρητορική του μίσους και τη διαίρεση.


Από ΑΜΠΕ

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου