«Το τέλος της καριέρας του Ερντογάν και η αναθεώρηση της Τουρκίας στην συνείδηση της Ευρώπης» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Το τέλος της καριέρας του Ερντογάν και η αναθεώρηση της Τουρκίας στην συνείδηση της Ευρώπης»

Χάρτης  που δείχνει την κύρια αναταραχή στην Τουρκία. 13 του Ιουνίου του 2013. Από το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ Άρθρο από το ...

Χάρτης  που δείχνει την κύρια αναταραχή στην Τουρκία. 13 του Ιουνίου του 2013. Από το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ

Άρθρο από το ρωσικό πρακτορείο ‘Ρεγκνουμ’.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ολομέλειά του, εξέτασε την κατάσταση στην Τουρκία και εξέδωσε ψήφισμα.

Η έγκριση του ψηφίσματος από τους βουλευτές πραγματοποιήθηκε με απλή ψηφοφορία με την ανάταση των χεριών.

Οι βουλευτές, σύμφωνα με το ψήφισμα, ανησυχούν βαθιά για την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία για τη διάλυση της ειρηνικής και νόμιμης διαμαρτυρίας στο πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη.

Το ψήφισμα προειδοποιεί για τη χρήση των σκληρών μέτρων κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων και καλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει μια συμβιβαστική στάση.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησαν από τους δράστες της αστυνομικής βίας να διωχθούν και οι συλληφθέντες διαδηλωτές των ειρηνικών διαμαρτυριών να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Τα θύματα πρέπει να αποζημιωθούν.

Το ψήφισμα χαιρετίζει τη μετριοπαθή απάντηση στις διαμαρτυρίες του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και τη συγνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την απροθυμία του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης να λάβουν μέτρα για τη συμφιλίωση και να κατανοήσει την αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι οι διαδηλωτές  βλέπουν ότι τα συμφέροντα της τουρκικής κοινωνίας δεν εκπροσωπούνται. Δεν τους αρέσουν τα πρόσφατα μέτρα για τη ρύθμιση του τρόπου ζωής των. Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι σε μια πλουραλιστική δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι υπεύθυνη για την ένταξη της αντιπολίτευσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού των πράξεων της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα κύρια τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι σιωπηλά σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις των διαδηλωτών και των χρηστών του κοινωνικού δικτύου Twitter.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία του ψηφίσματος του ανεξάρτητου  Τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία και τη σημασία της δικαστικής εξουσίας στην ανάπτυξη της ελευθερίας του Τύπου, αναφερόμενοι στον μεγάλο αριθμό των κρατουμένων και στις δίκες που τέθηκαν για τους δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν με τη σειρά του , δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί και δεν θα αναγνωρίσει τυχόν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό επιτάχυνε την έγκριση την Πέμπτη στις 13 Ιουνίου να ψηφίσουν τα μέλη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τελεσίγραφο μιας ημέρας στους διαδηλωτές στην πλατεία Taksim.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τους προειδοποίησε ότι η υπομονή της κυβέρνησης έχει τελειώσει και  έδωσε στους διαδηλωτές 24 ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαμαρτυρία. Σε αντίθεση περίπτωση ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Οι ενέργειες του Τούρκου πρωθυπουργού σε σχέση με τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν επικριθεί από το Βερολίνο. Μία ημέρα πριν , την 12η Ιουνίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προέτρεψε τον Ερντογάν αν προβεί σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Εντωμεταξύ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν διαμορφώσει μια πολύ αρνητική εικόνα για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο εξέδωσε απόφαση που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο. Περιέγραψε την κατάσταση στην Τουρκία ως «στιγμή της εξέτασης της συνείδησης στην Ευρώπη». Στην επίσημη δήλωσή του, αναφέρεται σε συζητήσεις των τουρκικών κοινωνικών δικτύων για πραγματικές ή φανταστικές περιπτώσεις βιασμών των γυναικών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις από άνδρες της τουρκικής αστυνομίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλεσε το κοινωνικό δίκτυο Twitter ως «μάστιγα» που ώθησε περισσότερο τις διαδηλώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου