Η ΕΚΤ και η...έλλειψη πίστωσης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η ΕΚΤ και η...έλλειψη πίστωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφήσει τις εκτενείς παρεμβάσεις στην άκρη για να αναβιώσει τις κινήσεις δανεισμού εντός της ευ...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφήσει τις εκτενείς παρεμβάσεις στην άκρη για να αναβιώσει τις κινήσεις δανεισμού εντός της ευρωζώνης, διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν το αντίθετο.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ισπανικών και ιταλικών οικονομιών έχουν δει το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται σε δυσβάσταχτα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ τα επιτόκια που εφαρμόζονται στους γερμανούς ομολόγους τους, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αντανακλά τις τιμές της ΕΚΤ.

Η πιστωτική κρίση, όπως αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τα ίδια τα στοιχεία της ΕΚΤ, έχει γίνει ένα από τα πιο εμφανή παραδείγματα δημοσιονομικού κατακερματισμού ανάμεσα στα 17 χώρες της ευρωζώνης, εγείροντας εκκλήσεις για νέα δράση.

Εντούτοις, ο έλεγχος της ΕΚΤ δείχνει ότι η επανεκκίνηση των πιστώσεων είναι το αποτέλεσμα της δυσχέρειας του τραπεζικού τομέα και δεν θα δικαιολογούσε την άμεση παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στη διαδικασία δανεισμού των επιχειρήσεων.

Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη διεύρυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ με την αναζωογόνηση της αγοράς ομολόγων που προέρχονται από τιτλοποίηση. Ανώτεροι αξιωματούχοι βλέπουν αξία στην πρωτοβουλία αυτή, αλλά μάλλον απίθανο να ολοκληρωθεί σύντομα και να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

«Αυτό δεν είναι το νέο βαρύ πυροβολικό», δήλωσε πηγή κοντά στο θέμα. Οι πολιτικές προσδοκίες μπορεί να έχουν αυξηθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν ως πιο σημαντική την αναθεώρηση των ισολογισμών των τραπεζών που η ΕΚΤ σχεδιάζει να επιβλέψει πριν από την ανάληψη των εποπτικών καθηκόντων της το επόμενο έτος για το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης. Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο διεξοδική διαδικασία τραπεζικής εξυγίανσης, η έλλειψη της οποίας μπορεί τελικά να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το δανεισμό.

Ο έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι η αναγκαία νομοθεσία θα έχει περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενεργώντας ως ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, η ΕΚΤ θα επιβλέπει ένα φιλόδοξο πεδίο 140 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο έλεγχος, ο οποίος θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε κλίμακα από ότι μια παρόμοια κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2009, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ξένων εποπτικών αρχών ως «ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια» που θα επανεξετάσει τις αξιολογήσεις των εθνικών εποπτικών αρχών της ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί η διαδικασία μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Επιπλέον, ομάδες εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να προσληφθούν ως «τρίτο ζευγάρι μάτια» σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τη διαδικασία θα ακολουθήσουν stress tests από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2014.

Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης σχετικά με τις αιτίες για την πιστωτική κρίση των ΜΜΕ φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά στην άποψη της Bundesbank της Γερμανίας, η οποία έχει εδώ και καιρό εκφράσει βαθύ σκεπτικισμό για το ρόλο της κάθε κεντρικής τράπεζας στη βοήθεια χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων, και για το φόβο της διατάραξης της αγοράς μέσα από την κακή κατανομή των πόρων του τραπεζικού δανεισμού.

Ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η τράπεζα είναι υπό διαβούλευση με την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας λειτουργούσας αγοράς για asset-backed securities εξασφαλίζονταις δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Αν και ποτέ δεν δήλωσε ότι θα το πράξει, υπήρχαν φόβοι, ιδίως στη Γερμανία, ότι η τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει την αγορά δανείων ΜΜΕ η ίδια.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες των δικών της διμερών συμφωνιών με την Ισπανία ώστε να δανείσει περίπου € 1 δισ. προκειμένου να δώσουν ώθηση στις πιστώσεις για τις ΜΜΕ, σε γερμανικά όμως επιτόκια.


Η συμφωνία θα επιτρέψει στην KfW, τη γερμανική κρατική τράπεζα ανάπτυξης, να δανείσει € 800 στην ICO, την Ισπανική ομόλογό της, για την παροχή ρευστότητας και κεφαλαίων για τις ΜΜΕ σε φθηνότερες τιμές από ότι θα μπορούσε να λάβει στην ισπανική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου