Η απερίσκεπτη τραπεζική να συνιστά ποινικό αδίκημα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η απερίσκεπτη τραπεζική να συνιστά ποινικό αδίκημα

Έχουν περάσει πέντε χρόνια, ωστόσο η τραπεζική κρίση έχει ακόμα τη δύναμη να σοκάρει. Αυτή τη φορά, αυτό που μας σοκάρει δεν είναι η...

Έχουν περάσει πέντε χρόνια, ωστόσο η τραπεζική κρίση έχει ακόμα τη δύναμη να σοκάρει.

Αυτή τη φορά, αυτό που μας σοκάρει δεν είναι η γνωστή ανάλυση των αιτίων και των συνεπειών που αναφέρονται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βρετανίας σχετικά με τα Τραπεζικά Πρότυπα, αλλά το μέγεθος της ανασυγκρότησης που απαιτείται για τη μεταρρύθμιση μίας βιομηχανίας που ήταν (και εξακολουθεί να είναι) γεμάτη ελαττώματα, από την κορφή ως τα νύχια.

Η εντολή για την επιτροπή, που προέρχεται και από τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου, ήταν υπέρ των τραπεζικών προτύπων σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Με εξαίρεση μία-δύο υπεκφυγές, αυτό κάνει η έκθεση –και μάλιστα με απίστευτη λεπτομέρεια. Το συμπέρασμα έρχεται στα μέσα του δεύτερου από τους τεράστιους τόμους: «Η ριζική αλλαγή νοοτροπίας σε ιδρύματα τόσο μεγάλα και πολύπλοκα, όπως οι κύριες βρετανικές τράπεζες, είναι απίθανο να επιτευχθεί γρήγορα. Οι ηγέτες των τραπεζών θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα εργαστούν σκληρά στο άχαρο έργο της εφαρμογής αυτής για πολλά χρόνια στο μέλλον.» Η έκθεση προτείνει μία χιονοθύελλα πρωτοβουλιών που μοιάζουν ιδιαίτερα πολύπλοκες για να σχεδιαστούν, αλλά και για να εφαρμοστούν.

Προς τιμήν της επιτροπής, οι ίδιες οι ιδέες τους είναι σχεδόν καθολικά ορθολογικές. Οι προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να επιτρέπεται να αποτύχουν• οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να είναι πιο σκληρές και πιο διορατικές• η τραπεζική διακυβέρνηση θα πρέπει να βελτιωθεί• οι τραπεζίτες θα πρέπει να έχουν καλύτερα επαγγελματικά προσόντα και να ελέγχονται. Ο ανταγωνισμός πρέπει να ενισχυθεί και η εξυπηρέτηση πελατών πρέπει να βελτιωθεί, και υπάρχει η απειλή της πλήρους διερεύνησης του ανταγωνισμού αν η αλλαγή δεν λάβει χώρα. Για μερικούς, οι μέτοχοι μένουν εκτός ευθυνών πολύ εύκολα, αλλά είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με το γενικότερο περιεχόμενο της έκθεσης. Ωστόσο, το όλο πρόγραμμα είναι τόσο τεράστιο που κινδυνεύει να βυθίσει τη βιομηχανία σε μία ακόμη τεράστια λίστα πραγμάτων που αποσπούν την προσοχή, και η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική.

Για να αποφευχθεί αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει μερικές βασικές κινητήριες δυνάμεις μεταξύ των προτάσεων της Επιτροπής. Οι πιο αποτελεσματικές ιδέες αφορούν την ευθυγράμμιση των αμοιβών με τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους πελάτες και τους μετόχους, καθώς και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της κακοδιαχείρισης. Το πρώτο σκέλος έχει ήδη ξεκινήσει, σε κάποιο βαθμό, χάρη στις αλλαγές στην πρακτική της αγοράς. Ωστόσο, μπορεί να στερεοποιηθεί από τον προτεινόμενο κώδικα αμοιβών της επιτροπής, και την υποστήριξη για αναβολές του μπόνους 10 χρόνων και έκτακτα τέλη.

Η Επιτροπή ωστόσο, πρωτοπορεί με την πρότασή της ότι η Βρετανία θα πρέπει να εισαγάγει ένα νέο ποινικό αδίκημα: την απερίσκεπτη συμπεριφορά στη διαχείριση μίας τράπεζας. Αυτό θα κινητοποιούσε σίγουρα τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Οι κορυφαίοι τραπεζίτες πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τις ευθύνες τους και τι θα συμβεί αν δεν τις τηρήσουν. Πόσες παλιές βρετανικές τράπεζες θα υπήρχαν ακόμη, αν τα υπεροπτικά κορυφαία στελέχη τους είχαν αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποινικής δίωξης για την κακοδιαχείριση υπό τη θητεία τους; Στρέφοντας την προσοχή, τόσο στην πλευρά του κινδύνου όσο και στην πλευρά της ανταμοιβής της σύμβασης εργασίας, αυτό έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την αμέλεια και την απερίσκεπτη συμπεριφορά μονομιάς. Σε αυτό το σημείο οφείλουν να επικεντρωθούν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης θα προέλθει από τον υπουργό Οικονομικών σε δείπνο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο George Osborne έχει το δύσκολο έργο του να κάνει τις προτάσεις της επιτροπής να λειτουργήσουν, χωρίς να αφήσει τις τράπεζες να ξεφύγουν. Πρόκειται για ένα δύσκολο, λεπτό έργο.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι το Λονδίνο είναι ένα παγκοσμίου μεγέθους οικονομικό κέντρο σε μία μεσαίου μεγέθους οικονομία, ενώ η ίδια η βρετανική οικονομία ισορροπεί μεταξύ ανάκαμψης και ύφεσης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες τείνουν στο να δώσουν στις τράπεζες τον ελεύθερο χώρο για να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, όντας ελεύθερες να δανείσουν στην οικονομία. Αυτό θα σήμαινε την ευθυγράμμιση των τραπεζικών κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου με εκείνους των άλλων χρηματοοικονομικών κέντρων, για την προστασία της θέσης στην αγορά του Σίτι του Λονδίνου και για την χαλάρωση των πρόσθετων περιορισμών κεφαλαίου.

Ωστόσο, αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα και ο καγκελάριος πρέπει να εκμεταλλευτεί σίγουρα αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα της περσινής έκθεσης της Ανεξάρτητης Τραπεζικής Επιτροπής σχετικά με τις τραπεζικές δομές και τη σταθερότητα, αλλά και της σημερινής επισκόπησης των τραπεζικών προτύπων, καμία κυβέρνηση οπουδήποτε, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα ενημερωμένη για το τι συμβαίνει κάτω από το καπό του τραπεζικού κλάδου ή για την ανάγκη για αλλαγή.


Έχοντας θέσει τις βάσεις για τη μεταρρύθμιση ενός βασικού κλάδου, η κυβέρνηση οφείλει να μη δειλιάσει. Όχι μόνο θα χαθεί η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου εάν οι προτάσεις πάνε στο βρόντο, αλλά θα χαθεί και μία μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί ένας από τους πιο δυσλειτουργικούς, αλλά στρατηγικά σημαντικούς κλάδους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου