Έκκληση της Κύπρου για νέα βοήθεια; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έκκληση της Κύπρου για νέα βοήθεια;

A ξιωματούχοι  της ευρωζώνης δεν είδαν με καλό μάτι το αίτημα της Κύπρου για αλλαγή των όρων διάσωσης της χώρας. Την περασμένη εβδομ...

Aξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν είδαν με καλό μάτι το αίτημα της Κύπρου για αλλαγή των όρων διάσωσης της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε στους συναδέλφους του και ηγέτες της ευρωζώνης, επιστολή όπου ζητούσε περαιτέρω βοήθεια, και επισημαίνοντας ότι το νησί του ήταν ένα από τα θύματα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Προειδοποιεί ότι η οικονομία της Κύπρου αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το σοκ της ξαφνικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της τομέα, μια κακώς προετοιμασμένη διάσωση, και τα συνεχιζόμενα προβλήματα ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου -την οποίο χαρακτήρισε μια «μέγα-συστημική τράπεζα».

Όμως σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης η ζώνη του ευρώ δεν προτίθεται να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της Κύπρου που ζήτησε με την επιστολή του Κύπριος Πρόεδρος.

Η Κύπρος εξασφάλισε 10 δις ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης τον Απρίλιο για να αποφύγει την πτώχευση. Η συμφωνία αφορούσε το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, Λαϊκή, και τη ριζική αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου.

Στην επιστολή του, ο Αναστασιάδης δεν ζητά ρητά για περισσότερα χρήματα, αλλά ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, εκτός αν μεταβληθούν οι όροι του πακέτου διάσωσης.

«Είναι η ταπεινή μου πεποίθηση ότι η διάσωση υλοποιήθηκε χωρίς προσεκτική προετοιμασία,» αναφέρει ο Αναστασιάδης στην επιστολή του  την οποία δημοσίευσαν διεθνή μέσα την Τρίτη. «Το βαρύ φορτίο που φορτώθηκε η Κύπρος από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν ελήφθη υπόψη όταν ήρθε η σειρά της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια.»

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι όροι των δανείων που συμφωνήθηκαν με την Κύπρο ή να παράσχει το μπλοκ περισσότερους πόρους. Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Αναστασιάδης γνώριζε ότι δεν είναι πιθανή καμία αναθεώρηση των δανειακών όρων, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους πολίτες της Κύπρου.

Ερωτηθείς εάν οι όροι της διάσωσης θα μπορούσε να αλλάξει, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωσε ξεκάθαρα: «Όχι, όχι, όσο μπορώ να αντιληφθώ εγώ.»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το γράμμα σε μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα θα αναθεωρήσουμε τους όρους της διάσωσης, αλλά θα το συζητήσουμε την Πέμπτη.»

Ένας τρίτος επιβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή βραχυπρόθεσμα, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει εν δυνάμει ένα πρόγραμμα προσαρμογών σε μεσοπρόθεσμη βάση, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται επίσης από τους ηγέτες της ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 27 - 28 Ιουνίου.

Είναι η δεύτερη φορά που Αναστασιάδης εκφράζει τη δυσαρέσκεια με τους όρους της διάσωσης, την οποία η κυβέρνηση του διαπραγματεύτηκε εβδομάδες μόνο μετά την εκλογή του.


Στις αρχές του Απρίλη ο Αναστασιάδης δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy για επιπλέον βοήθεια, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού. Αξιωματούχοι της ΕΕ διευκρίνισαν  αργότερα ότι η συζήτηση αφορούσε την έγκαιρη χρήση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ, κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που στοχεύουν στην αρωγή της ανάπτυξης στα κράτη μέλη, που αναλογούν στην Κύπρο για τα επόμενα 7 χρόνια με σκοπό να τονωθεί η οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου