Τον Βενιζέλο «έδειξε» ο Παπακωνσταντίνου και μίλησε για υποκρισία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τον Βενιζέλο «έδειξε» ο Παπακωνσταντίνου και μίλησε για υποκρισία

Με 234 ψήφους «υπέρ», 21 «κατά» και 7 «παρών», υπερψηφίστηκε τελικά η πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διεύρυνση του κατηγορη...

Με 234 ψήφους «υπέρ», 21 «κατά» και 7 «παρών», υπερψηφίστηκε τελικά η πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διεύρυνση του κατηγορητήριου με την προσθήκη της ενδεχόμενης τέλεσης του κακουργήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Συνολικά, στην καταμέτρηση βρέθηκαν 265 έγκυρα ψηφοδέλτια, ένα άκυρο και 3 λευκά.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών άσκησε το δικαίωμα του να απευθυνθεί προς το Κοινοβούλιο που εξετάζει την υπόθεσή του, ενώ η ομιλία του έγινε με τον ίδιο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να βουρκώνει αρκετές φορές και ειδικά, σε σημεία του λόγου του που χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως ένα «πολιτικό παιχνίδι», μία σκευωρία που έχει στηθεί σε βάρος του.

«Ανακαλύφθηκε δήθεν καινούργιο αντικείμενο» σχολίασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην επέκταση του εις βάρος του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της απιστίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι αυτά ήταν γνωστά εδώ και πέντε μήνες και επανέρχονται τώρα, αν και είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Γιατί, ενώ η μέχρι τώρα έρευνα αφορούσε στην αλλοίωση των στοιχείων, προκύπτει τώρα η ανάγκη αυτής της πρότασης; Γιατί ενώ ανάλογη πρόταση απορρίφθηκε πριν πέντε μήνες από την Ολομέλεια, σήμερα επανέρχεται;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας», του οποίου παρόμοιο ο ίδιος δεν μπορεί να θυμηθεί.
«Ξαφνικά αλλάξαμε θέμα συζήτησης. «Ανακαλύφθηκε» δήθεν καινούριο αδίκημα» υποστήριξε από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας, αναφορικά με τις εργασίες της Προανακριτικής, ότι «οι βασικές αρχές κάθε εισαγγελικής διαδικασίας, η μυστικότητα, η χωρίς προκατάληψη εξέταση των πραγματικών στοιχείων, η απαραίτητη αμεροληψία, η αίσθηση του δικαίου έχουν πεταχθεί στα σκουπίδια».

Ο πρώην ισχυρός άντρας επί κυβερνήσεως Γ.Παπανδρέου απέρριψε μάλιστα τα νέα εις βάρος του στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που είχε πρώτος αναφερθεί στην επιστολή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνόδευε το αρχκό CD που ήρθε από τη Γαλλία.

Υπογράμμισε ότι κινήθηκε με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιαστούν φοροφυγάδες και επέμεινε ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD με τη λίστα των καταθετών στην HSBC γιατί δεν ήθελε και δεν έπρεπε να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων από την ελληνική διοίκηση. Αναφέρθηκε στο έγγραφο από τις γαλλικές αρχές και υπογράμμισε ότι για την ύπαρξη του είχε ενημερώσει και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τον οικονομικό εισαγγελέα στην κατάθεσή του και ισχυρίστηκε ότι από τον τρόπο σύνταξης της επιστολής των Γάλλων προκύπτει ότι τα στοιχεία μας χορηγήθηκαν ανεπισήμως και με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η γαλλική επιστολή ουσιαστικά τεκμηριώνει τους δικούς του ισχυρισμούς. Επιμένοντας στην εκδοχή περί «προσπάθειας ενοχοποίησής» του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο στο διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

«Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων, παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου. «Αν ήξερα το πως ήρθε η επιστολή, θα την χειριζόμουν διαφορετικά» λέει ο ένας. «Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος...», ακούμε από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες;» σχολίασε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν»!

«Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου, υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Και αλήθεια, αυτό ήταν το πρόβλημα; Τότε γιατί δεν με ρωτούσαν να τους διευκρινίσω πώς ακριβώς ήρθαν τα στοιχεία; Τηλέφωνα δεν υπήρχαν; Γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει: «Υπουργέ, προβληματίζομαι πώς να τα χρησιμοποιήσω τα στοιχεία που μου έδωσες. Μου ξαναλές πώς τα πήρες; Κανένα χαρτί είχαμε;»».

«Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε, στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού, «που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στον Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε;». Ή, αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα, γιατί δεν ρώτησε την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει;», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Και καθώς αναφέρομαι στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το περίφημο USB, πιστεύοντας -όπως ισχυρίζεται- ότι πρόκειται για αντίγραφο και ότι το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα, υπάρχει ένα απλό ερώτημα: τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή; Ζήτησε ποτέ ενημέρωση επί τόσους μήνες από τον κ. Διώτη για την πορεία των ερευνών;» συμπλήρωσε.

Όσο για τις ενέργειές του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να πείσει ότι έδωσε αρχικά μόνο 20 από τα ονόματα της λίστας, επειδή γνώριζε τα προβλήματα σε τέτοιες υποθέσεις και, όπως είπε, ήθελε «η προσπάθεια να επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στα μεγαλύτερα ποσά, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα, αντί να διαχυθεί και να μην γίνει τίποτα στο τέλος με προφάσεις του είδους «2.000 ονόματα, που να προλάβουμε να τα ψάξουμε;».

Επιμένοντας στην αθωότητά του, τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν επί θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια απόπειρα να καταδείξει ότι ουδέποτε έκανε «ρουσφέτια» ή ευνόησε κάποιον.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βούρκωσε τη στιγμή που δήλωσε: «Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει! Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση, δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα «πάρε-δώσε», δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω. θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή και υπόληψή μου.

Με την παραπομπή μου κάποιοι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι θα κάνουν την κοινωνία να ξεχάσει το γεγονός ότι εφαρμόζουν σε πιο σκληρή εκδοχή αυτά που μέχρι τις περυσινές εκλογές κατήγγειλαν. Κάποιοι στην αντιπολίτευση προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο με παραμύθια όπως ότι «αν είχε αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα είχε χρειαστεί να κοπούν μισθοί και συντάξεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου