Ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με Κίνα, Ρωσία και Εκουαδόρ - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με Κίνα, Ρωσία και Εκουαδόρ

Η υπόθεση Σνόουντεν έχει "ανεβάσει το θερμόμετρο" στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή με τις ΗΠΑ να αντιδρούν στους χειρισμούς τη...

Η υπόθεση Σνόουντεν έχει "ανεβάσει το θερμόμετρο" στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή με τις ΗΠΑ να αντιδρούν στους χειρισμούς της Ρωσίας και της Κίνας

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρώην πράκτορας της CIA, ο οποίος παραδέχτηκε πρόσφατα ότι είναι πίσω από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο, μέσω της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η φυγάδευσή του από το Χονγκ-Κόνγκ έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ, δημιουργώντας ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της υπερδύναμης με τις χώρες που εμπλέκονται.
Αιχμές για την Κίνα

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση να επιτραπεί στον Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, να φύγει από το Χονγκ Κονγκ "αναμφίβολα" επηρεάζει αρνητικά τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Επικρίνοντας έντονα το Πεκίνο, ο Κάρνεϊ τόνισε πως ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει πως πρόκειται για μια τεχνική απόφαση που έλαβε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ.
"Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ σε ενημέρωση του Τύπου.

"Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε στη δήλωσή του, δεκαπέντε ημέρες μετά την άτυπη σύνοδο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.

"Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Λευκός Οίκος: Πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας η Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να "εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει διάθεσή της" για να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον πρώην σύμβουλο της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν που κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

"Αναμένουμε οι Ρώσοι να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και να απελάσουν τον Εντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ", είπε ο Κάρνεϊ υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ο Σνόουντεν είναι ακόμη στη Μόσχα, μετά την αναχώρησή του από το Χονγκ Κονγκ.

Ο Κάρνεϊ υπενθύμισε ότι η νομική συνεργασία με τη Μόσχα έχει εντατικοποιηθεί μετά την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης στις 15 Απριλίου και ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει στη Ρωσία "πολλούς εγκληματίες ύστερα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να αναφερθεί στις ενδεχόμενες συνέπειες εάν η Μόσχα δεν απελάσει τον Σνόουντεν, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές αρχές είναι σε επαφή με αρκετές χώρες μέσω των οποίων μπορεί να ταξιδέψει ο Σνόουντεν, αν αναχωρήσει από τη Ρωσία.

Τζον Κέρι: Προδοσία η πράξη του Σνόουντεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της Μόσχας και του Χονγκ Κονγκ για την υπόθεση Σνόουντεν. Μιλώντας από την Ινδία, ο Κέρι είπε πως «θα ήταν προφανώς βαθιά ανησυχητικό» εάν η Ρωσία και το Χονγκ Κονγκ είχαν επαρκείς προειδοποιήσεις πως ο Σνόουντεν θα έφευγε σε χώρα που θα του δώσει άσυλο και του επέτραψαν την έξοδο.

Ανέφερε τα παραπάνω απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ζήτημα θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Σημείωσε δε πως τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει στη Ρωσία επτά κρατουμένους μετά από αίτημα της Μόσχας και υπογράμμισε την αξία της «αμοιβαιότητας».

Ο Κέρι άφησε όμως και υπανιγμούς για την ουσία της υπόθεσης.

«Δεν είναι και λίγη η ειρωνεία σε όλα αυτά» είπε, εξηγώντας: «Αναρωτιέμαι εάν ο κ. Σνόουντεν διάλεξε τη κινεζική και τη ρωσική βοήθεια στο να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη επειδή οι δύο χώρες είναι τέτοιες νησίδες διαδικτυακής ελευθερίας».

«Αναρωτιέμαι εάν, όσο βρισκόταν σε κάποια από αυτές τις δύο χώρες, έθεσε το θέμα της διαδικτυακής ελευθερίας την οποία λέει ότι υπερασπίζεται» είπε με νόημα.

Ισημερινός: «Θα εξετάσουμε το αίτημα του Σνόουντεν αλλά και των ΗΠΑ»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού είπε το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας από το Ανόι του Βιετνάμ, πως ο Ισημερινός βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές αλλά «μόνο η Ρωσία μπορεί να πει πού βρίσκεται τώρα ο Σνόουντεν».

Για τον Ισημερινό, υποστήριξε, η βασικότερη συνισταμένη του ζητήματος είναι «οι αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Η χώρα έχει λάβει αίτημα από τις αμερικανικές αρχές για να εκδώσει τον Σνόουντεν και θα το εξετάσει, ανέφερε, αλλά η απόφαση θα ληφθεί «εν καιρώ».

Ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού υποστήριξε επίσης πως ο Σνόουντεν έχει πέσει θύμα διωγμού, όπως αναφέρει το Reuters, και αμφισβήτησε τις κατηγορίες εναντίον του νεαρού τεχνικού.

Η αναφορά του υπουργού πως βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές βαρύνει το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, Ουάσινγκτον και Μόσχα βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου για τον Σνόουντεν.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικό» αν η Ρωσία ή το Χονγκ Κονγκ γνώριζαν τα σχέδια του Σνόουντεν να πετάξει σε άλλη χώρα προς αναζήτηση ασύλου και του επέτρεψαν να φύγει.

Μάλιστα, ο Κέρι σημείωσε με νόημα ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Αμερική έχει παραδώσει στη Ρωσία επτά φυλακισμένους, έπειτα από αιτήματα της Μόσχας, δείχνοντας φανερά την ενόχλησή του για τον χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν από τις ρωσικές αρχές.

Τέλος, αποκάλεσε τον 29χρονο «εγκληματία» που «πρόδωσε τη χώρα του» και με ειρωνική διάθεση, σχολίασε την επιλογή του να καταφύγει στην Κίνα και την Ρωσία, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε  με τις αποκαλύψεις του.


Από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου