Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απάλειψη της λέξης «ορθοδοξια» στη συνεδριαση της επιτροπης της βουλης για τον ελληνισμο της διασπορας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απάλειψη της λέξης «ορθοδοξια» στη συνεδριαση της επιτροπης της βουλης για τον ελληνισμο της διασπορας

O Βουλευτής επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τερενς Κουικ είπε όχι - Όλοι οι διάλογοι στη συνεδρίαση της επιτροπής - Έντονη αντίδραση...

O Βουλευτής επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τερενς Κουικ είπε όχι - Όλοι οι διάλογοι στη συνεδρίαση της επιτροπής - Έντονη αντίδραση και για το κλείσιμο των προξενικών αρχών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, της οποίας είναι Γραμματέας ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπήρξε έντονη και αποφασιστική αντίδρασή του στην απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να απαλειφθούν οι λέξεις «Ορθοδοξία» και «Χριστιανική Θρησκεία» από την ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Το θέμα τέθηκε από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Παραθέτουμε, από τα πρακτικά της Βουλής, τους διαλόγους που διημείφθησαν:

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (ΣΥΡΙΖΑ): Ζήτησα και πήρα από τον εισηγητή (της έκθεσης για το ΣΑΕ), δύο διορθώσεις. Η μία αφορούσε το θέμα των θρησκειών. Δηλαδή όπου αναφέρεται η χριστιανική θρησκεία, θα πρέπει να αφήσουμε την σχέση με τις θρησκείες, με την έννοια ότι υπάρχουν δύο ζευγάρια που δεν είναι ορθόδοξοι και οι δύο, κ.λπ..

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ Προεδρεύων της Επιτροπής): Αυτές ήταν οι 2 παρεμβάσεις που έγιναν δεκτές.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ (ΑΝΕΞ ΕΛ): Οι οποίες έγιναν τι;;;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Οι παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από τον Εισηγητή, δηλαδή από τον κ. Αναστασιάδη.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Σε ό, τι αφορά το θέμα της θρησκείας, υποβάλω την ζωηρότατη ένστασή μου έως και διαμαρτυρία μου, με δεδομένο ότι η Ομογένεια είναι συνδεδεμένη με τη μητέρα - Ελλάδα και μέσω της Ορθοδοξίας. Οι Αρχιεπισκοπές και οι Μητροπόλεις και η κάθε εκκλησία, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να σβήσουμε τη λέξη ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που είπαμε είναι μόνον στην  διατύπωση (στην έκθεση). Σαφώς και υπάρχει ο ισχυρός δεσμός και δεν λέει κανείς όχι σε αυτό και ούτε προσπαθούμε μέσα από αυτό να αλλάξουμε κάτι στις σχέσεις. Απλώς, όταν ορίζουμε αυστηρά με την ορθόδοξη θρησκεία (και σας είπα ότι δεν είναι μόνον ορθόδοξη) ανέφερα ότι υπάρχουν και οικογένειες που έχουν σχέση (με τη παρατήρησή μου) γιατί έχουν γίνει γάμοι κ.λπ. με ανθρώπους που δεν είναι ορθόδοξοι κατ’ ανάγκην. Επόμενος, υπάρχει σεβασμός και προς αυτές τις θρησκείες και δεν είναι μόνον οι ορθόδοξοι. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αναφέρεται μέσα (στην έκθεση), Τέρενς, το θέμα της θρησκείας, οι ενορίες και γενικά όλα αυτά αναφέρονται... Αλλά από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί να λες μόνον αυτό και ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες θρησκείες που έχουν ασπαστεί και Έλληνες!

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Σας παρακαλώ πολύ, θα ήθελα να καταγραφεί η έντονη διαφωνία μου.

Και σε ό, τι αφορά τις Προξενικές Αρχές. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε ότι είναι έγκλημα έναντι της Ομογένειας να κλείνουν οι Προξενικές Αρχές και ειδικά την ώρα που οι Προξενικές Αρχές είναι ένας ομφάλιος λώρος και αυτός, (όπως η Εκκλησία) με τη μητέρα-Ελλάδα.

Και ούτε μπορούμε, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, να κάνουμε τους Ομογενείς μας να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, επί ώρες ολόκληρες, για να πάνε να εξυπηρετούνται από την πατρίδα τους για την πατρίδα τους.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ- Εισηγητής (ΝΔ).

Το θέμα της ορθόδοξης θρησκείας που έθεσε η κυρία Γεροβασίλη. Νομίζω ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ορθόδοξη θρησκεία είναι αυτή που ενώνει τον Ελληνισμό και το ελληνικό έθνος. Βεβαίως, και είναι, έτσι όπως το λέτε και υπάρχουν και άλλες θρησκείες. Για να διευκολύνω, συμπληρώνω το κείμενό μου, «με την ορθόδοξη θρησκεία και κάθε άλλη θρησκεία και που ενδεχομένως να υπάρχει μέσα στις τάξεις της Ομογένειας».


Νομίζω ότι έτσι διευκολύνουμε την συζήτηση.    

1 σχόλιο


  1. ==Orthodoxy as a Greek political ideology==

    The orthodox dogma in Greece is involved in the national flag, the Greek Constitution, favorable laws, also by law women are not allowed to enter in Mount Athos for orthodox religious reasons. Orthodox people claim that it's their religious duty to involve orthodoxy with the flag, the Constitution, laws and their right to curfew women from Mount Athos. People who believe in democratic values (even orthodox people claim they are democratic but they have different rating over values) claim that religion is a personal belief, thus a fundamental human right, but the misinterpretation that a human right can be distorted to entangle a state law for a female curfew is unacceptable. In Greece there is also a law that does not allow hubristic comments against orthodoxy and "all known religions". Many scholars support that the orthodox dogma should be excluded from that protective law, because being symbolized on the state flag, embeded in the Constitution and laws also providing (the orthodox dogma) reasoning for female curfew in Agio Oros, becomes (the orthodox dogma) a political belief also, and in Greece the Constitution and many laws support freedom of expression over politics. Deep reasoning is required also lampoon and satire in order to reveal possible missteps of a political dogma. In democracy freedom of speech over politics is a highe value. To misuse a theological dogma in order to oppress is not a democratic value, thus that specific law is not accepted by all Greeks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου