Τσαυτάρης: Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτη τη φέτα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τσαυτάρης: Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτη τη φέτα

Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά δεν επιτρέπει σε κανένα να αναγράφει την ονομασία φέτα στο προϊόν, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δεν θα...

Η συμφωνία ΕΕ-Καναδά δεν επιτρέπει σε κανένα να αναγράφει την ονομασία φέτα στο προϊόν, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου για την συμφωνία της ΕΕ με την οποία επιτρέπεται στον Καναδά να παράγει λευκό τυρί το οποίο θα ονομάζεται «τύπου φέτα».

Όπως είπε ο υπουργός, δεν είναι οριστική συμφωνία, αλλά συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η φέτα προστατεύεται αποτελεσματικά και με αυτή την συμφωνία, με την οποία δεν επιτρέπεται σε κανένα να αναγράφει την ονομασία φέτα στο προϊόν και προβλέπει την υποχρέωση να γράφεται η προέλευση και να αφαιρούνται όλα τα σήματα με τα οποία κορόιδευαν τον Καναδό καταναλωτή (ελληνικές σημαίες, κίονες, Ακρόπολη κ.α.)», είπε ο υπουργός.

Ο Θ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι αφενός ότι «η συμφωνία αφορά την διάθεση της φέτας στον Καναδά, όχι στην Ε.Ε.» και αφετέρου ότι οι δείκτες ποιότητας που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. είναι νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ε.Ε., και δεν ισχύει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος κάλεσε τον Καναδό πρέσβη και του εξήγησε τις ελληνικές θέσεις και «ο Καναδάς αναγκάσθηκε να σεβαστεί τη θέση μας».


Η συμφωνία «δεν αποτελεί νίκη. Όταν αναγράφεται «τύπου φέτας» ή «style φέτας», είμαστε πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005. Ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία και σε χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Δανία) να επιχειρήσουν νέες ανατροπές. Δεν αποτελεί συντριπτική ήττα, αλλά είναι βήματα πίσω από το 2005», τόνισε ο Θ. Πετράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου