Θα συλληφθούν Παπανδρέου και Σημίτης όπως ο Μιχαλολιάκος...; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Θα συλληφθούν Παπανδρέου και Σημίτης όπως ο Μιχαλολιάκος...;

Με μαγικό τρόπο κατάφερνε να υπερπηδά κάθε εμπόδιο του νόμου η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Από την έρευνα προέκυψε ότι μόν...

Με μαγικό τρόπο κατάφερνε να υπερπηδά κάθε εμπόδιο του νόμου η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο για ένα από τα οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης που ανέλαβε η ΜΚΟ υπάρχει έγγραφο υποβολής αίτησης για χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Το απίστευτο είναι ότι αγνοούνται και τα επίσημα έγγραφα των ελληνικών διπλωματικών αρχών που πιστοποιούν την ανάγκη πραγματοποίησης των έργων!

Τα… μαγικά, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η οργάνωση κατάφερνε να ολοκληρώνει τις εργασίες αποναρκοθέτησης πριν από τις ημερομηνίες που όριζαν οι συμβάσεις που υπέγραφε με την ΥΔΑΣ, γεγονός που δείχνει -όπως λένε οι αρμόδιοι- το πόσο «στημένη» ήταν η όλη διαδικασία.

Αυτό συνέβη σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, ενώ σε έξι από τα οκτώ προγράμματα δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων που προβλεπόταν.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες μπορούσαν να γίνουν ορατές μέσα από μια σειρά συμβάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σύμβασης που υπογράφηκε τον Μάιο του 2003 και αφορούσε τη χρηματοδότηση ύψους 1,660.619 ευρώ. Η πρώτη δόση (830.310 ευρώ) εκταμιεύτηκε τον Ιούλιο του 2003. Για να δοθεί και η δεύτερη πρέπει να διαπιστωθεί με έκθεση προόδου ότι έγιναν πράγματι οι εργασίες. Κι όμως, ως εκ θαύματος, στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους δόθηκαν τα υπόλοιπα 830.310 ευρώ, χωρίς κανείς να εξακριβώσει εάν το έργο τελέστηκε ή όχι!

Έκθετος ο Παπανδρέου: Το 2003 εξήρε το έργο της στη Βουλή!

Εντύπωση προκαλεί, την ίδια ώρα, το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου εξήρε το έργο της συγκεκριμένης ΜΚΟ το 2003 στη Βουλή ως υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είχε ζητήσει να μάθει αν η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό.

«Σε ό,τι αφορά το ΜΚΟ, είναι ελληνικό και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Εχει κάνει τρία έργα: α) Βοσνία - Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ. Εχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Εχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ' ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα» είχε απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Το «άγνωστο» non paper στον Σημίτη

«Το σύστημα χρηματοδότησης των ΜΚΟ ήταν διάτρητο, αν και είχαμε να κάνουμε με τη χορήγηση τεράστιων ποσών. Μιλάμε για μία περίοδο κατά την οποία ο Ρόντος ήταν ο απόλυτος άρχων του υπουργείου. Κατά κάποιον τρόπο, ο υφυπουργός απλά υπέγραφε ό,τι του ζητούσε να υπογράψει ο Ρόντος» αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχου του ΥΠΕΞ κατά την περίοδο 1999-2004.

Το 2001, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος είχε στείλει non paper στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με το οποίο τον ενημέρωνε αναλυτικά για τις αλλαγές που προτείνονταν προκειμένου να μπουν αυστηροί κανόνες στη διαδικασία έγκρισης των χρηματοδοτήσεων.

«Τα πράγματα είχαν φθάσει σε οριακό σημείο. Ο Κώστας Σημίτης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση Ζαφειρόπουλου και στα όσα υποστήριζε ο Παπανδρέου, ο οποίος στήριζε ουσιαστικά τον Ρόντο» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.


Όταν ο κ. Ζαφειρόπουλος αντιλήφθηκε ότι το non paper που έστειλε δεν απέδωσε, αποφάσισε να παραιτηθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου